Ladolež – saveti za gajenje na terasi u saksijama i u bašti

Cveće ladolež

Ladolež, latinski naziv ( Calystegia sepium) je biljka omiljena te rasprostranjena svuda u svetu. Ladolež je višegodišnja biljka koja može imati stabljiku dugu do 3 metra koja se obavija oko ograda, drugih biljaka, potpora pa je vrlo dekorativna. Rečju, ladolež je divna romantična biljka puzavica. Osim dekorativne funkcije, u nekim zemljama ladolež se koristi za ishranu stoke ali i ljudi.

Koren ladoleža je razgranat, listovi su srcolikog oblika, pojedinačni, veliki levkasti bele ili roze boje.

Kako se razmnožava ladolež

Ladolež se razmnožava semenjem Jedna biljka može dati u proseku čak   100 do 400 semenki. Nakon sejanja, seme klija u proleće. Ladolež se razmnožava i preko korena ili izdancima, koji se ukorenjuju. Biljka se bez problema sama razmnožava rasipanjem brojnih semenki. Po četiri semenke nalaze se u čaurici koja se sama rasipa po vrtu i lako „prima“.

Kako se seje ladolež

Preporučuje se da ladolež sejete u aprilu. Nežna biljka nići će iz semena vrlo brzo a vi se potrudite da u vreme razvoja biljke, zemljište obogatite hranljivim djubrivom.

Nakon klijanja, sledi brzi rast, pa postavite pritke ili rešetkice kako biste ladoležu pomogli da se pravilno oblikuje.

ladolez na terasi

Kada cveta ladolež

Ladolež cveta od jula do prvog mraza. Divni cvetovi krasiće vam vrt, balkon ili ogradicu oko bašte celog leta i jeseni. Ako je smešten na  osunčanom mestu s kvalitetnom zemljom koja nije suva, redovno ćete u vrtu imati prekrasne svilenkaste cvetove.  Svako jutro se otvaraju novi cvetovi koji se u podne zatvaraju. Cvetovi su jednobojni  plave, ljubičaste, bele, crvene boje, a ima i onih prugastih.

Kako se neguje ladolež

Ladolež nije zahtevna biljka. Dovoljno je zalivanje na nekoliko dana, prskanje pesticidima ako dodje do napada gljivica i kvalitetno zemljište gde je ladolež posejan.

Uzgoj ladoleža u saksijama na terasi (balkonu)

Ladolež možete sejati u saksijice u aprilu. Da biste imali lep ladolež u saksiji, seme najpre namočite u vodu da proklija jer će tako brže rasti i dati cvetove. U veću saksiju, najbolje su one dugačke uglaste, posejte ladolež i stavite kočiće ili rešetkice, bambusove štapove…koji će ovoj puzavici pomoći da raste uvis. Saksijice možete postaviti u blizini na primer rešetkica na balkonu ili u sobi, pa će se on sam rasporediti po njima. Držite ih u svetlarniku ili na balkonu, pa će vam ladolež stvoriti zaista poseban enterijer u domu. Ladolež može da pokrije i čitave strane terase i tako nas zaštititi od znatiželjnih pogleda.

ladolez biljka

Kako se zaliva ladolež

Ladolež treba zalivati na svaka dva do 4 dana u zavisnosti od visine temperature. Kada nije leto, ovaj period izmedju dva zalivanja može biti duži. Ipak, važno je da  supstrat treba da bude uvek vlažan.

Bolesti ladoleža

Ladolež nekada može da oboli od pepelnice. Pomozite mu tako što ćete ga poprskati nekim od fungicida. Ladolež mogu da napadnu neke biljne vaši, pa zato biljku redovno pregledavajte i skidajte ocvale cvetove kako biste sprečili napade vaši.

Cena semena ladoleža

Ladolež je biljka čije seme možete relativno jeftino da nabavite. Kesica sa 250 semenki košta oko 150 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts