Anturijum (sobno cveće), nega i održavanje

Sobno cveće anturijum

Anturijum, latinski naziv (Anthurium) je biljka impozantnog cveta. Poznat je kao Flamingov cvet ili Plameni cvet. Vodi poreklo iz Južne i centralne Amerike. Krase je vrlo trajni veliki cvetovi najčešće u jarko crvenoj boji. U prirodi se nalazi kako raste  u pukotinama stena ili na plitkom, krečnjačkom tlu.

Anturijum je zimzelena biljka koja može da naraste do 75 cm. u visinu. Listovi su tamnozeleni I u obliku su srca sa svetlim prugicama. Kod zrelih biljaka listovi su veliki oko 30 cm. I isto tolikom drškom. Omiljena je u cvećarstvu gde se koristi kao rezani cvet. Takodje popularna je I kao sobno cveće zbog izuzetne dekorativnosti, pe se često gaji u saksiji.

Kako se gaji anturijum i kakva nega je potrebna

Kako uzgajati Anturijum?

Optimalna temperatura, za uzgoj ove biljke je od 16-29°C. Temperatura prostorije gde biljku gajite, trebalo bi da je ujednačena, jer ne voli oscilacije u toploti. Traži malo veću vlažnost vazduha I dosta sunčeve svetlosti, ali ne direktne sunčeve zrake. Podnosi I polusenku.

Zemljište u kojem je anturijum mora da bude rastresito. Najbolji je treset sa dodatkom mahovine, malo baštenske zemlje I komposta.

Prihrana se podrazumeva jednom a najviše dva puta mesečno kada je biljka u intenzivnom rastu. Koristite djubrivo bez karbonata. Da biste dobili velike i lepe cvetove, biljku redovno prihranjujte gnojivom od proleća pa sve do jeseni.

anturijum sobno cvece

Zalivanje

Potrebno je da povremeno orošavate listove anturijuma i to mekom vodom. Posuda u kojoj je biljka treba da stoji na podmetaču u kome će biti voda, koju treba dopunjavati kad ispari. Zemlja se najpre  obilno zalije, a zatim ostavi da se prosuši do narednog zalivanja.

Presađivanje i razmnožavanje Anthuriuma

Sadnja biljke vrši se na proleće u kiseli supstrat. Presadjivanje se obavlja pre nego počne vegetacija na 2 do 3 godine.

Važno je da nadzemni deo biljke ostane iznad zemlje, jer dok biljka raste, raste i njen koren, koji je jednim delom iznad zemlje. Najbolje je da se taj deo pokrije mahovinom.

Razmnožavanje Anthuriuma je najbolje ostaviti profesionalnim uzgajivačima. Ipak, možete probati početkom februara metodom razdvajanja korena, odnosno podelom bokora anturijuma.

Kad razdelite bokore, smestite biljku u topao prostor, sa temperaturom ne nižom od 20 stepeni.

Ožiljavanje reznica listova je najpreporučljivije pod folijom i u zemljištu sa temperaturom oko 25 do 30 stepeni.

Vrste Anthuriuma

Ima tri vrste Anthuriuma, a najomiljenija je “ Anthurium scherzerianum”. Ona jeste malo  neuglednija od ostalih vrsta , ali nije zahtevna po pitanju održavanja. Ima listove do 20 cm dužine a cvetovi su beli, pegavi, roze, crveni…

“Anthurium andreanum”  je vrsta koju odlikuju nešto veći cvetovi. Rastu na debelim čvrsto uspravnim cvetnim drškama. Cvetovi ove vrsto su najcenjeniji u cvećarstvu.

Od Anthurium scherzerianum-a. Oni rastu na uspravnim i debljim stabljikama. Zbog svoje dugotrajnosti, rezani cvetovi ove vrste Anthuriuma su izuzetno na ceni.

“Anthurium crystallinum” – treća vrsta je teška za uzgoj. Cvetovi su jako krupni, srcoliki, prošarani srebrnim žilicama.

Sve tri vrste Anturijuma su stalno cvetajuće biljke, jer cvetanje traje mesecima. Život jednog cveta može da traje i tri meseca uz dobe uslove nege.  Nakon cvetanja sledi period mirovanja. Mirovanje može da traje I godinu dana. Ako niste znali, anturijum je otrovna biljka.

Anturijum u saksiji

Temperatura koja će anturijumu odgovarti u sobi treba da bude oko 16 °C. Treba mu veća vlažnost vazduha i svetla pozicija. Izbegavajte direktno sunce. Stabljiku na kojoj se nalazi cvet koji je precvao, treba da odrežete pri zemlji.

anturijum u saksiji

Bolesti

Žuti listovi biljke signal su da ima problema sa viškom ili manjkom vode. Sklonite je s promaje I stavite u topliju prostoriju.

Suvi listovi ukazuju na to da biljci treba dodatno zalivanje i orošavanje.

Klonuli listovi Anthuriuma pokazuju da se mora preseliti sa promajnog mesta.

Mogu se javiti i lisne vaši, trulež korena, ili mikoze listova. Zato upotrebite odgovarajući insekticid ili fungicid.

Cena biljke

Anturijum spada u nešto skuplje sobno cveće. Cena mlade biljke je oko 1200 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts