Verbena – nega i gajenje

Cveće verbena

Verbena, latinski naziv (Verbena officinalis) se kod nas gaji kao jednogodišnja biljka. Jedna je od najlepših cvetnica. Vrste viseće verbene su postale pravi hit u domaćim vrtovima u poslednje vreme. Oblik verbene I boja cveta su vrlo različiti. Pošto rastu I do metar u dužinu, pogodne su za gajenje u visećim saksijama. Stabljike rastu u žbunićima, koji dostižu visinu od oko trideset santimetara.

Verbena se u vrtu može sađenjem kombinovati sa drugim jednogodišnjim biljkama koje vole sunce, pa ćete tako imati jedinstven aranžman u bašti.

Cvetići su okruženi zelenim reckastim listićima koji na dodir mogu malo da pecnu. Neke novije sorte nemaju ovo svojstvo.

verbena-biljka

Cvetanje i izgled cveta verbene

Boja cveta verbene može biti bela, crvena, plava ili ružičasta. Kad cvetovi precvetaju, treba ih pažljivo skinuti I to do dela stabljike gde je prvi par listića. Cveta od ranog proleća pa do prvih jesenjih hladnoća.

Da bi cvetanje trajalo duže, u junu verbenu treba malo orezati jer ćete tako da podstaknete dodatno grananje biljke. Ako se forma žbunića gubi, odrežite grančice za dve trećine njihove dužine. Za dve sedmice će se ponovo razgranati i opet početi sa cvetanjem.

Održavanje

Verbene treba redovno orezivati jer grane ne bi smele da budu duže od oko 80 cm. Na taj način ćete omogućiti lepo oblikovanje I obnovu buljke.

Verbena je vrlo laka za negovanje i nema potrebe da preterujete sa zalivanjem i dodavanjem gnojiva.

Iako nema velike zahteve za djubrenjem, na dve tri sedmice joj dodajte malo djubriva koje sadrži veći procebat gvoždja.

Djubrenje je najvažnije na proleće, kad verbena naraste visoko oko 10 cm.

Verbena voli sunčana i topla mesta I rastresitu zemlju.

Zalivanje

Verbenu odgovorno I redovno zalivajte odmah nakon sadnje dok se koren dobro ne primi. Kad se ukoreni I počne fino da raste, vodu dodajte jedino kad je zemlje suva. Ova biljka je otporna na vrućine I ne smetaju joj vetrovite pozicije.

Zalivajte je ustajalom vodom, ujutru rano, ili po zalasku Sunca. Voda ne bi trebalo da ostane u podmetaču verbene.

Razmnožavanje, setva i presadjivanje

Verbena je jednogodišnja je biljka,I kao takva se seje ponovo svake godine. Rasad možete povoljno nabaviti u skoro svakom rasadniku cveća.

Ako verbenu sejete, seme sejte u saksije ili gajbice pri kraju februara. Temperatura ne bi smela da bude ispod 15 stepeni.

Verbena nega uzgoj

Kada se sadi verbena

Kad biljčice narastu, sredinom maja meseca ih rasadite u bašte ili žardinjere. Mlade biljke sadite sa razmakom oko minimum 25 centimetara.

Proverite da li je koren verbene zdrav, tako što ćete videti da li je snežno bele boje, i ne previše zamršen pri dnu saksije. Ako ih sadite u saksiji, izaberite saksije veličine 19 do 21 cm u koju ćete posaditi jednu ili dve biljke. Ispravna sadnja u žardinjeri podrazumeva dve do tri biljke po kvadratnom metru.

Gledajte da zasad postavite na neko  polusenovito mesto koje će joj u tom stadijumu najviše prijati.

Verbena kao balkonsko cveće

Puzave sorte verbene  se sade u viseće saksije tako da bi biljka mogla da pada, i tako ukrašava terase svojim bogatim slapovima. Ako biljku gajite tako da raste po tlu slobodno, formiraće prelepi cvetni tepih.

Trebalo bi da izaberete polusenovito mesto na balkonu i da verbene gajite u lonce ili saksije veličine od 19 do 21 cm.

Balkon će lepo krasiti i varjieteti verbene koji rastu uspravno i u vidu grma.

Verbena kao ritualna biljka

Verbena je relativno otporna na bolesti i to je možda jedan od razloga što su je neki narodi u svojoj tradiciji smatrali svetom, lekovitom biljkom.

Verbena je bila sveta biljka za Kelte, Rimljane i Egipćane. Smatralo se da ima magična svojstva pa se vodom u kojoj je stajala verbena, prskalo mesto obreda I rituala. Takodje, Rimljani su imali običaj da na glavi nose venčiće ispletene od grančica verbene.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts