Šta su policistični jajnici i kako ih lečiti čajevima

Policistični jajnici javljaju se kada su hormoni u ženskom organizmu izvan balansa i neuravnoteženi.

Sindrom policističnih jajnika može da napravi probleme sa menstrualnim ciklusom ili otežati začeće.

Ako lečenje izostane ili ako nije adekvatno, policistični jajnici bi mogli da uzrokuju ozbiljne probleme sa zdravljem i posledice kao što su srčana oboljenja ili dijabetes.

Ovaj sindrom je relativno čest i javlja se kod jedne od 15 žena. Simptomi se javljaju nekada već i u pubertetu, a ako se drže pod kontrolom, moguće je sprečiti dugoročne zdravstvene probleme.

Šta su zapravo policistični jajnici

Hormoni u ljudskom telu izmedju ostalog su zaduženi za mnoge procese u organizmu kao što su rast i produkcija energije. Nekada se desi da ravnoteža naših hormona bila poremećena, a pošto su svi hormoni medjusobno povezani, promene kod jednog hormona izazivaju promene kod drugog hormona… Na primer, kada su polni hormoni u disbalansu, jajnici počinju da luče malo više androgenih hormona, pa se tada desi da žena ima problema sa pojačanom maljavošću, aknama, sa prestanom ovulacije…

Postoji jedan ili više uzroka izmene nivoa hormona. Neka istraživanja pokazuju da je ovaj sindrom nasledan, paje mogućnost da ga dobijete veća ako neka vaša rodjaka pati od policističnih jajnika.

policisticni jajnici

Simptomi koji ukazuju na policistične jajnike

Akne i pojačana maljavost lica i tela, proredjivanje kose, depresivna stanja i dobijanje na kilaži. Takodje, simptom je i neredovnamenstruacija, izostanak menstruacija i jako i obilno krvarenje pri mesečnom ciklusu. Jedan od simptoma je otežano začeće i nepolodnost   Problemi sa neplodnošću. Mnoge žene koje imaju ovaj sindrom imaji probleme sa začećem (neplodnost).

Kako otkriti sindrom policističnih jajnika?

Lekar će proveriti da li imate neki od navedenih simptoma, uradiće fizički pregled i analizirati visinu i težinu kako bi proverio indeks telesne mase.

Uradićete i neke analize u laboratoriji, da bi se utvrdio nivo šećera u krvi, insulina i ostalih hormona. Hormonalni disbalans može uputiti i na probleme sa šitnom žlezdom. Ultrazvučni pregled će takodje moći da utvrdi ima li cisti na jajnicima.

Kako se leče policistični jajnici

Osnovni metod lečenja su redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i kontrola telesne težine. Osim toga, lekar će prepisati lekove kako bi se kontrolisao nivo hormona. Postoje i neki biljni preparati koji mogu biti efikasno pomoćno sredstvo u lečenju.

Vežbanje će omogućiti da se krvni pritisak snizi i smanji problem sa telesnom težinom, da smanji opasnost od dobijanja dijabetesa i bolesti srca, što sve može doći kao neželjena posledica sindroma policističnih jajnika.

Potrudite se da vaša ishrana prija kardiovaskularnom sistemu, jedite voće, povrće, integralne žitarice, a smanjite prženu i masnu hranu. Potražite pomoć od nutricioniste za Vaš konkretan slučaj.

Pokušajte da smršate. Čak i mali gubitak od samo 5 kg može pomoći u regulisanju nivoa hormona i regulaciji mesečnog ciklusa. Razmislite o tome da ostavite cigarete ako ste pušač jer žene pušači imaju viši nivo androgenih hormona od žena nepušača.

Terapija se može sastojati i od medikamenata kao što su pilule za kontracepciju. One mogu da pomognu   u regulaciji menstrualnih ciklusa i redukciji simptoma kao što su akne i prekomerna maljavost.

Tu je i lek za dijabetes – metformin. On pomaže u snižavanju nivoa androgenih hormona, i može povratiri redovnost menstruacija. Ako želite da zatrudnite, dobićete odredjene lekove za plodnost.

Važne su redovne kontrole

Redovnim kontrolama ćete utvrditi da li terapija deluje, i ako je potrebno, na vreme ćete promeniti način lečenja ako se ispostavi da Vam stanje nije poboljšano.

U medjuvremenu, možda možete probati dodatno lečenje biljem.

Prirodni lek – Tinktura sa rusom

Pokupite biljku rusu dok je u cvatu, operite je osušite dobro i usitnite. Zalijte je istom količinom rakije i ostavite 10 dana na tamnom mestu. Procedite.

Pijte po kašičicu ove tinkture nakon čega ćete popiti malo hladne vode, i to svako jutro pre doručka. Tinkturu pijte 10 dana. Sledećih 10 dana umesto kašičice, pijte supenu kašiku tinkture, a poslednjih 10 dana, pijte tinkturu tri puta na dan. Sledi pauza od mesec dana pa naredni tretman. Sve ukupno, nakon tri mesečne kure, proverite svoje zdravlje jer neka iskustvagovore da im je ovaj prirodni lek zaista pomogao.

Možete probati i lečenje uz Mumie – smolu koju možete kupiti u apotekama. U sastav Mumie ulazi oko 30 lekovitih sastojaka i isto toliko mikro i makro elemenata, kao što su vitamini i eterična ulja.

Ova smolapotiče s planine Altaj koje samo znaju porodice skupljača. Pokvasite mumie smolu u manjoj količini mlake vode koju ste prokuvali kako biste dobili kašastu masu. Medicinsku gazu natopite kašom i od nje pravite tampone, koje ćete stavljati u vaginu 10 noći, ali ne za vreme menstruacije.

Oblozi za policistične jajnike

Uzmite kašiku sode bikarbone i prelijte je sa čašom sirćeta. Zatim dodajte 2 decilitra rakije i 3 litra prokuvane, ali ohladjene vode.

Mekanu tkaninu umočiti u dobijenu tečnost i držati noću kao obloge preko donjeg dela stomaka. Lečenje oblogama traje 14 dana, nakon čega je potrebna pauza od 3 sedmice posle čega se kura može ponoviti. U slučaju da bolujete od neke vrste tumora, nemojte koristiti ove obloge.

policisticni jajnici1

Lečenje čajevima

Postoji dosta čajeva koje će Vam ponuditi u apoteci za poboljšanje vašeg stanja . Najboljeje ipak, prema nekim iskustvima upotrebljavati običan čaj od nevena. Uz pravilnu ishranu i redovno vežbanje, potrudite se da što više boravite na dnevnom svetlu, jer to pomaže povratak hormona u ravnotežu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts