Kako se posti za Uskršnji post

Počeo je Vaskršnji posti i mnogi koji žele da poste, imaju nedoumice, šta je u tim danima dozvoljeno jesti, a šta ne. Kada se posti na vodi, kakva se hrana jede? Posna hrana je sva hrana koja nema životinjske sastojke u sebi. Posni nisu sir, jaja, alkohol, meso. To je mrsna hrana. U crkvenom kalendaru označeno je tačno šta se jede određenog dana. Svaki dan je označen, pa stoji „voda“, „ulje“ ili „mrs“. Ovo je objašnjenje koje će vam pomoći da vam bude jasnije šta jedete tih dana.

Kada u kalendaru za taj dan stoji „voda„, znači da se jede hrana koja je posna a nije spremljena na ulju i nema u sebi ulja.

Kada za dan u crkvenom kalendaru stoji „ulje“ – to je posna hrana koja može biti spremljena na ulju i sa uljem.

Dan kada u crkvenom kalendaru stoji „riba“ – tada se jede posna hrana ali je dozvoljena i riba i vino.

Nedelju dana pred Vaskršnji post traje beli mrs i tada se  jede sva hrana osim mesa (može se jesti sir, mleko i jogurt).

Suhojedenje – jede se samo suv hleb i voda ili samo voće taj dan.

uskrsnji post

Za vreme posta može se jesti često, ali malo. Crkva smatra nerazumnim onog posnika koji iščekuje određeni sat, a onda se za trpezom sav predaje hrani, i uživa u njoj na gurmanski način.

Ako postite ceo Vaskršnji post, onda treba da znate da je ulje dozvoljeno samo subotom i nedeljom. Ribu, ulje i vino možete spremati na praznik Cveti i Blagovesti, ukoliko ne padaju za vreme Strasne sedmice. Hrana treba da bude jednostavna, treba je uzimati kasnije nego u uobičajeno vreme – posle podneva, ukoliko vam to dozvoljavaju okolnosti života i rada.

Posebno strogo na vodi posti se na Veliki Petak. Tada ne bi trebalo da se jede do 3 sata posle podne (iznošenje plaštanice), posle čega se uzima laki obrok spremljen „na vodi“. Post oslobađa čovekov duh od njegove vezanosti za materijalno, od njegove stalne usmerenosti na zemaljske stvari, stvaranje novca, imanja, žudnje za stvarima. Preporučuje se ograničeno uzimanje hrane za vreme posta, ako neko može da izdrži, da jede dva puta dnevno i da smanji količinu hrane  koju uobičajeno jede. Post mora biti praćen milošću i pomoći siromašnima.Citiraćemo sv. Jovana Zlatoustog koji nas ovako uči o postu:

 „Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateqem svojim, izmiri se sa njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega.

Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neće hoditi putevima greha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso. Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih reči i šala.

Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.“

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts