Zašto nemam sreće u ljubavi?

Usudila bih se reći da je ljubavna veza umnogome slična partiji šaha – pojedini potezi su pogrešni pre negoli ih povučete, a kada ih zaista povučete događa se da i uspešno otvaranje igre više nema nikakvog smisla, a u zavisnosti od toga koliko ste dugo zajedno, to može značiti mnogo više od žrtvovanja nekoliko beznačajnijih figura; tačnije –u emotivnoj vezi je akcenat na nematerijalnim vrednostima, no itekako i na utrošenom vremenu koje nas provodi u nizbrdice svojih života.

Često sam slušala da je u životu bitno samo se dobro zabavljati, proći mimo i sl. Ovo nisu samo fraze, već ponegde početni postulati dobre filozofije, a ponegde njeni zaključci. Sada ćete vi reći: ’’Ljubav zahteva žrtvu, odricanje, toleranciju i komunikaciju. Ako prođem prosto pored nje – prošao sam… Našao sam svoju samoću.’’ Koliko ste u pravu ako ovako mislite? Ne znam, ali ako ste u fazi da samo vi slušate, tolerišete, pitate, izvinjavate se,  pružate… onda svakako delite svoj intimni svet sa osobom koja vas ne zaslužuje.

Onda je ovde mesto pitanju: ’’Zašto nemam sreće u ljubavi?’’ samo trenutak vremena. Ako imate naviku da sreću ili zadovoljstvo druge strane stavljate ispred sopstvenih želja i potreba, onda bi trebali znati da niste u stanju ni da učinite dobro jedinoj osobi kojoj možete učiniti dobro (sebi), kao i da drugoga ne činite srećnim, već mu samo pospešujete prohteve. Da se razumemo, emotivna veza nije humanitarni fond gde strana koja ima i može daje onoj koja je siromašna i nesposobna da svojom aktivnošću učini dobro sebi. Emotivna veza podrazumeva stupanje u nju dve strane međusobno nezavisne strane kojima je zajednički zahtev za toplinom, lepim rečima, nežnostima, ljubavnim činom…

Zato kada sledeći put budete konstatovali kako nemate sreće u ljubavi ne izvlačite zaključak kako je najbolje da ostanete sami. Svaki vaš potez naići će na odbranu i/ili napad, ali kako nismo sazdani za izolaciju – ako želite da odagnate ljubav samo ćete uz nju odagnati i uživanje u životu.

sreca u ljubaviNeka vaša razmišljanja su uzroci vaše samoće, npr:

Emotivna veza će doneti satisfakciju moje ličnosti

Pogrešno uverenje da neko drugi može nadomestiti neku vrstu sopstvene manjkavosti. Ne zaboravite da je na šupljem i praznom peharu najpre potrebno popraviti defekat pa tek onda sud napuniti.

Boljitak u promeni ponašanja partnera

Da li ste kompromis za promenu nečijeg ponašanja jasno utvrdili, ili ste o ovome maštali za sebe, bez ikakve razložne potrebe? U drugome slučaju je realno kao i očekivati da će se žabac pretvoriti u princa onda kada ga poljubite ili samo zato što ga ljubite. U stvarnosti bi se ovako voljeni žabac još više trudio da postane tipičan žabac, uživajući u sebi i vama.

Želite biti onakvim kakvim bi vaš partner voleo

Ako ovo možete – onda imate dobru primesu šizofrene ličnosti. Ali ako razdelite sebe na ovaj način, kako planirate spojiti vas kao par?

Očekujete postojanje istih ciljeva i želja

Razmislite dobro, iste ciljeve imaju, recimo, dvojica vođa totalitarnog režima. Iste želje imaju vojskovođe u zaraćenim zemljama. Da li još želite u emotivnoj vezi ovakve ,,kvalitete’’?

Dva individualca su samo to – dva individualca.

Smatrate da partner treba osetiti šta vi tačno želite

Kako? Da li vaše želje zapravo poseduju neku aromu ili mislite da vaša bolja polovina ima telepatske sposobnosti.

Mišljenja ste da u vezi želite iste stvari

Disanje prilagođavamo, korak prilagođavamo i govor prilagođavamo i zato vam se može učiniti da u vezi sve radite kao jedan, zarad jednog jedinog očekivanja. Međutim, svako ispod sinhronizovanih koraka diše, hoda ili govori svojim telom i svojim potrebama i očekivanjima. Što bi rekao Balašević : ’’Ma idi. Što su naivna nadanja’’. No evo i utešne činjenice: ako smo i nužno različiti, ipak ne znači da nužno moramo činiti stvari međusobno protivno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts