Najlepši cvetni aranžmani za svadbe

Cvetni aranžmani u funkciji dekoracije prostora za venčanje jedan su od važnijih detalja bez kojih venčanje sigurno neće biti kompletno i potpuno.

Osnovna pravila kada je dekoracija za venčanja u pitanju, su da ne sme biti pretrpavanja detaljima, da se boje i stil uklope sa prostorom u kome se odvija venčanje, poželjno je ne mešati cveće u više od tri boje cvetova, kao ni stilove, kao i biti umeren.

Za venčanja je uvek preporučljiva dekoracija od belog cveća jer simbolizuje čistotu. Na raspolaganju su Vam bele ruže, kale ili orhideje…

Aktuleni trendovi su izdužene, dekorativne forme, sa kojih cveće pada u vidu malih slapova. Nežnost i lepršavost učiniće salu za venčanje magičnim mestom.

dekoracija stola cvećem

Kako se prave dekoracije koje imaju oblik srca?

Srce je uvek popularan izbor kao cvetni aranžman za svadbe. Najprestavite čvršći natopljen sundjer u posudu koja će biti baza aranžmana. Potrebno je da sundjer bude za oko trećinu viši od posude. Zatim pripremite trake od ratana, ili sličnog materijala koji se može savijati. Jedan kraj trake zabodite u gornji deo sundjera, i onda je savijte prema dnu posude tako da dobijete oblik polovine srca.

Uzmite drugu traku od ratana i uradite isti postupak, da biste dobili drugu polovinu srca. Konstrukcija je pripremljena. Ovu konstrukciju najpre treba ukrasiti na primer bršljenom ili sličnim materijalom.

Ako želite srce od ruža, redjajte ove cvetove prema obliku srca, ali pazite da ruže u sredini konstrukcije budu postavljene ravno, a po ivicama srca, ukoso. Da bi aranžman delovao bogatije, dodajte i hiperikum a ako Vam nedostaje dovoljno ruža, praznine možete da popunite mašnama od ukrasne trake, biserima i slično.

aranžman u obliku srca

Dekoracija mladenačkog stola          

Kako ukrasiti sto za mladence? Mladenački sto je mesto na koje pri dekoraciji treba obratiti najviše pažnje, pošto je reč o najvažnijem mestu u Sali. Važno pravilo je da dekoracija mladenačkog stola prati stil ukupne dekoracije cele sale, ali da se ipak po nečemu razlikuje. Na primer, detalji, kao što su ikebane koje ukrašavaju stolove za goste, treba da budu prisutne i na mladenačkom stolu, ali recimo u drugoj boji, veličini…

dekoracija mladenačkog stola

Mladenački sto bi trebalo da ima i takozvanu suknjicu od satena ili nekog drugog elegantnog materijala.

Stolice oko mladenačkog stola poželjno je presvući bez obzira na to da li su ostale stolice u sali sa presvlakama ili ne. Ako su sve stolice sa presvlakama, za mladence odaberite drugačiju boju.

dekoracija za stolove

Dekoracija za stolove

Izgled dekoracije za stolove za goste na venčanju zavisi od oblika stola, odnosno od toga da li je sto uzdužni, četvrtasti ili okrugli.

Ako ne želite klasični stil, ako je ugaoni sto u pitanju, cvetni aranžman treba da stoji na sredini stola, ili na prednjoj strani stola. Na uzdužnim stolovima, dekorativni elementi treba da budu postavljeni duž celog stola.

Kada su u pitanju okrugli stolovi, osnovna dekoracija mora biti u centru stola, bilo da je manji ili sa visokim cvećem. Interesantno će biti i da u centar stola stavite više sitnih dekorativnih elemenata. Neizbežan detalj cvetne dekoracije koji će joj dati na eleganciji i romantičnosti, su i sveće .

Švedski sto za venčanu tortu, takodje mora imati suknjicu, a poželjna je cvetna dekoracija po ivici stola. Može čak blago padati i u slapovima. Za ovu namenu birajte izdržljivije cveće, ružice, ornitogalum, margarete…

cvece svadba4

Dodatni saveti

Cvetni aranžmani ne bi trebalo da budu preveliki i kabasti ili previsoki. U aranžmane stavljajte više cvetova a manje zelenila. Ne preterujte sa mnogo različitih vrsta cveća, iskoristitie najviše tri, koje se slažu. Cveće koje je na stolovima za goste, treba da bude prisutno i na mladenačkom stolu.

Lopta od cveća

Viseća lopta napravljena od suvog cveća, od veštačkog cveća od papira, ili od svežeg cveća, je odličan dekorativni detalj. Posebno je interesantno kombinovanje ovih lopti u različitim veličinama.

cvetni aranžmani

Boje

Osim klasične bele boje, moderni su i ljubičastobeli tonovi . Izaberite cveće u ovoj boji – freziju, ružu, falenopsis… Kombinujte ih sa belim cvetovima kale, karanfila, suvom korom drveta, biserima, srebrnim ili zlatnim žicama, bambusom.

Moderne su i puder roze nijanse cveća kao i neprevazidjena bordo boja.

Imajte na umu da cvetna dekoracija za venčanje nije lak i jednostavan zadatak. Morate i mesec dana pre svadbe početi sa pripremama. Moraju se ispoštovati i želje mladenaca, broj gostiju, enterijer sale…

U svakom slučaju, cvetni aranžmani su detalj bez koga se ne može.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts