Ideje za farbanje jaja za Uskrs

Ideja za farbanje jaja za Uskrs danas zaista ima na pretek. Sve zavisi od volje domaćice, kao i od njenog slobodnog vremena. Idealno je ako imate društvo mališana, koji će zajedno sa vama uživati u šaranju jaja za Uskrs. Tako ćete em imati originalna jaja, em će vaši mališani uživati u stvaranju umetničkih dela.

Čak i ako nemate baš mnogo novca na raspolaganju, možete iskoristiti ono što imate u kući: flomastere, voštane boje, lakove za nokte i slične sitnice. Sigurno ćete stvoriti prava umetnička dela na uskršnjim jajima.

Farbanje jaja bojom za kolače

Ovo je jedna od najjednostavnijih tehnika farbanja jaja za Uskrs, jer ne zahteva nikakav poseban trud. U principu, biće vam potrebne samo različite boje za kolače. Za farbanje i šaranje jaja na ovaj način potrebno je prvo ih skuvati, pa čak i ako želite možete ih obojiti u nekoj boji iz kesice ili, pak koristiti skuvano belo jaje.

Dovoljno je da kanete jednu kap boje za kolače i razmažete prstima. Zatim dodate neku drugu boju i tako dok vam se ne svidi izgled jajeta koje ukrašavate za Uskrs.

Ako imate naročito strpljenja, možete koristiti i četkicu, pa nju umakati u boju za kolače i tako šarati jaja za Uskrs. Dakle, sve zavisi od vaše želje, volje i umeća, a naročito strpljenja.

farbanje jaja za uskrs

Farbanje jaja bojom za kolace

farbanje jaja bez farbe

Farbanje jaja “decoupage“ tehnikom

Tehnika “ decoupage “ zahteva dosta strpljenja i veštine. Za nju su vam potrebne salvete, lepak za dekupaž ili belance. U principu, kada je jednom naučite, shvatićete da i nije naročito komplikovana. Naročito je važno da izaberete dobre motive sa salveta, zatim da ih lepo isečete i zalepite na već ofarbano i kuvano jaje.

Možete pogledati postupak farbanja jajeta za Uskrs dekupaž tehnikom…

decoupage tehnika za jaja

ukrasavanje jaja decoupage tehnikom

farbanje jaja decoupage

Farbanje jaja flomasterima

Kao što rekoh, ako imate pomoć mališana, treba im dati ono čime su oni naučili da crtaju a to su flomasteri. Za ovo je potrebno da jaje bude skuvano i prohlađeno, kako biste vi ili vaši mališani mogli slobodno da ga držite u rukama dok šarate.

Naravno, ukoliko želite, možete ga prvo ofarbati, pa ga tek onda ukrašavati flomasterima.

Farbanje jaja flomasterima

farbanje jaja sa flomasterima

bojenje jaja sa flomasterima

Farbanje jaja lakom za nokte

Ovo je ipak posao za domaćicu. U principu, bolje je da mališanima ne dajete da šaraju jaja za Uskrs lakovima za nokte, jer se vrlo lako može dogoditi da se umažu.

I za ovo, kao i za prethodnu tehniku je najbolje da jaje bude obojeno i naravno, skuvano. U zavisnosti od boje lakova za nokte koje su vam na raspolaganju, zavisiće i izbor boje u koju ćete ofarbati jaje pre nego što počnete da ga ukrašavate za Uskrs. Najbolje je da boje budu kontrasne, jer se tada postiže sjajan efekat. Šare i nisu toliko bitne: možete jednostavno iscrtati tačkice ili linije i dobićete vrlo originalno ukrašeno jaje za Uskrs.

Farbanje jaja lakom za nokte

bojenje jaja lakom za nokte

sarati jaja lakom za nokte

Farbanje uskršnjih jaja voštanim bojama

I ova tehnika, kao i farbanje jaja za Uskrs flomasterima je idealna za najmlađe. Umnogome podseća na ukrašavanje voskom, jer se i voštane boje razlivaju ukoliko ukrašavate vrelo jaje. Zato je poželjno da se jaje malo prohladi. Imajte u vidu da je kod ukrašavanja jaja za Uskrs voštanim bojama mnogo efektnije bojiti određene površine, jer voštane boje nisu toliko vidne na jajima, kao recimo flomasteri.

Farbanje jaja vostanim bojama

kako sarati jaja vostanim bojama

Ne zaboravite na kraju da ovako ukrašena jaja za Uskrs premažete krpicom na koju ste kanuli par kapi jestivog ulja, kako bi vaša i umetnička dela vaših mališana zasijala punim sjajem.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts