Veliki petak – dan strogog posta

Kada sam jutros pogledala u kalendar, shvatila sam da se približio Uskrs i počela sam da pravim planove šta sve treba uraditi u toku iduće nedelje. Poput mnogih žena, prvo sam razmišljala o kupovini, sređivanju kuće, šta će biti na trpezi u nedelju, kako će jaja biti farban …., petak je neradni dan i onda je usledilo pitanje – šta jesti za Veliki petak?

To je dan strogog posta i pravoslavni vernici toga dana treba da budu samo na hlebu i vodi. Znam mnogo ljudi koji ne poste ni na Božić ni na Uskrs, a poznajem i one koji stalno poste, ali ne znaju da jedu ništa drugo osim hleba i džema. Pa, da li je toliko bitno šta jedemo tih dana? Moj lični stav je da, ako sam odlučila nešto da uradim, uradim onda to onako kako je ispravno. Zato, ako ste odlučili da na Veliki petak budete na strogom postu, onda ćemo vas podržati u tome podsećajući vas, zašto to činite i da vam damo ideje kako tog dana da postite.

Kao što znamo, u petak je Hrist doživeo Raspeće i smrt i zbog toga je Veliki petak – dan najstrožeg posta. Šta je stogi post?

Za pravoslavne vernike, to znači da Veliki petak provode samo na vodi i suvom hlebu, a oni koji mogu, toga dana ništa ne jedu i ne piju, već tek uveče, kada izađu zvezde, uzmu malo hleba i vode.

Veliki petak

Negde prvi obrok uzimaju tek posle tri sata posle podne, zato što je tada Isus Hristos konačno predao duh svoj Ocu Nebeskom. Tog dana je naročito  zabranjeno i pijenje vina, zato što ono predstavlja Krv Gospodnju.

Na Veliki petak crkvena zvona se ne oglašavaju, a Liturgija se ne služi, zbog toga što se na Liturgiji prinosi Bogu beskrvna žrtva, a na taj dan, Isus Hristos je sam sebe prineo na žrtvu. Tada se ne smeju zvoniti crkvena zvoga, počev već od bdenija na Veliki četvrtak.

Kako se posti u Srbiji na Veliki petak

Na selu, na Veliki petak žene kuvaju koprive i varice, koja se nosi čobanima, a koprivu jedu svi, i stari i mladi. Tog dana izbegava se bilo koji drugi posao, a u južnoj Srbiji decu čak ne puštanju da izađu van dvorišta.

Danas se svi prilagođavamo užurbanom ritmu života u velikom gradu i decu mnogi ne obavezuju na post, ali ako želite da ispoštujete taj dan sa njima, onda im, ako  želite, napravite hranljivu čorbu od koprive koja je ujedno i veoma korisna i zdrava i uz to dodajte staru srpsku varicu. Ujutru im za doručak napravite kiflice na vodi, preko dana mogu da jedu malo voća i popiju neki sok od voća i povrća, pa će uz vitamine i minerale izdržati do prvog ručka.

RECEPT ZA POSNU ČORBU OD KOPRIVE

Kopriva je veoma zdrava i korisna biljka koja je bogata belančevinama i ugljenim hidratima. Sadrži gvožđe, magnezijum, kalcijum, fosfor. Mladi listovi koprive po ukusu podsećaju na spanać. Listove koprive najbolje je spremati kao spanać, a sušeni se upotrebljavaju za čaj i kao začin. Pre pripremanja potrebno je da koprivu prelijete vrelom vodom kako bi uništili vlakna koja žare i bezbedno je pripremili.

Potrebne namirnice:

  • 500 gr koprive
  • 3 veća krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika brašna
  • Sok od ½ limuna
  • Začini od povrća
  • So

Način pripreme:

  1. Koprivu prvo prelijte vrelom vodom, pa je operite i obarite u ključaloj vodi.
  2. Procedite je i iseckajte na rezance.
  3. Na teflonu prvo propržite crni luk, dodajte koprivu, malo vode, kašiku brašna, pa još malo propržite.
  4. Kada kopriva potpuno omekša, nalijte sa litar i po vode, začinite po ukusu (vegeta, so), dodajte krompir iseckan na kocke i kuvajte dok i krompir ne bude skuvan.
  5. Pre serviranja možete naliti čorbu sokom od limuna.

Slatka varica

Pšenica je izuzetno zdrava i najrasprostranjenija žitarica na svetu, i jako je važno da jedemo žitarice celog zrna. Odličan je izvor selena, mangana, fosfora, gvožđa i drugih minerala, a njena energetska vrednost na 100 grama iznosi 339 kalorija. Možete od nje spremiti salate, dodati je čorbama ili napraviti nešto hranljivo i slatko, poput varice i poslužiti je deci na Veliki petak.

Potrebne namirnice:

  • 500 gr pšenice
  • 250 gr kukuruza
  • 6 kašika meda
  • šaka seckanih oraha

Način pripreme:

  1. Pšenicu i kukuruz nalijte sa vodom u dublju šerpu, pa ostavite da prenoći, kako bi pšenica dovoljno nabubrila. Sledećeg dana nalijte novu vodu, pa kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata.
  2. Kada je gotova, sipajte u činije, pospite seckanim orasima i medom i poslužite.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts