Najlepše boje za fasadu kuće

Boje za fasadu su veoma bitna stvar jer izgled fasade kuće ukazuje na karakter ukućana I porodice.

Takodje, izbor fasadne boje je I lični pečat projektanta ako njemu želite da prepustite odabir boja. Ipak, najbolje je konsultovati se, I da ukućani izaberu boje a projektant da bude zadužen za kvalitet kako bi boja duže trajala I odolevala vremenu I mogućim oštećenjima.

Arhitektura boja je posebna disciplina arhitekture koja se bavi širokim spektrom pitanja: Koje su boje najlepše, najmodernije i najbolje,  imajući u vidu želje I karakter ukućana.

Dileme su brojne, treba bojama prikazati karakter domaćina, uklopiti fasadu sa krajem u kom se kuća nalazi, uklopiti tehničke preduslove kao što su jačinasunca, I uticaj vremenskih prilika…

Ideje i predlozi su brojni I neograničeni. Treba samo dobro ukombinovati sve navedene činioce I uživati zatim u svom radu jer fasada kuće zapravo predstavlja krunu završetka napornog rada izgradnje doma.

Neutralne boje

Neutralne boje za fasadu su najpraktičnije, klasične su I vrlo čest izbor. Neutralne boje su jednostavne I nose najmanji rizik da se pogreši. Uklapaju se u svaki komšiluk I jednostavno se čiste.

Kada se nakupi prljavština na fasadi sa neutralnom bojom, neće biti toliko vidljiva kao kod kuća koje imaju svetle ili zahtevne tamne nijanse boja.

Fasadne cigle i pločice

Fasada može biti kombinacija fasadnih cigli sa površinama koje možete bojiti u bojama koje će se slagati sa bojom fasadnih cigli. Najčešće se koristi bela, žuta I crvena fasadna cigla. Sa njima je dobro kombinovati belu boju fasade, žutu, crvenu, bež…

Fasada se može oplemeniti I dekorativnim kamenjem I drugim elementima poput ukrasnih pločica – izbor je na vama.

Postoje I tradicionalne boje fasada  za kuće koje su popularne kod odredjenih naroda. Tako je često vidjena plava boja kao fasadna boja slovačkih domaćinstava.

fasada fasadna cigla

Kombinovanje sa crepom i elementima u vrtu

Fasadu kuće treba uklopiti I sa bojom crepa. Osim klasične crvene boje, sve su češći crepovi u zelenoj ili crnoj boji. Sa njima je dobro ukombinovati žutu boju fasade.

Izbegavajte preterano jarke boje, a potrudite se da fasada vašeg doma bude u skladu sa vrtom, ako ga imate, naročito ako u dvoruštu imate popločane staze ili fontanu I druge dekorativne elemente.

Bezbroj je mogućnosti u kombinovanju jednobojnih strana kuća sa prugama u grugim bojama, ali vodite računa da ne preterate I da su boje u skladu sa elementima na balkonu I ogradom.

Kontrasr dve boje kao što je recimo siva I crvena deluje moderno I vrlo atraktivno. Možete izabrati I kombinaciju ljubičaste I žute, zelene I žute, crvene I bele…

fasada u skladu sa bastom

Postojanost boja

Postojanost boja zavisi od kvaliteta boje, materijala u završnom sloju sirove fasade I vremenskih prilika.

Fasade su izložene uticajima sunca, vetrova, promenama temperature, vlažnosti, zagadjenja iz vazduha poput čadji I drugih prljavština.

Znajte da što je ton boje koju ste izabrali  tamniji,  istrošenost boje biće uočljivija. S druge strane, vlažnost koja sadrži kisele jone I koja izaziva rdju na armaturi može izazvati oštećenja na fasadnim bojama.

Velika vlažnost pogoduje I  mikroorganizmima I podstiče rast algi, mahovina I budji koje takodje mogu uticati na izgled fasade.

Ove uticaje možete preduprediti specijalnim premazima za fasadu.

Tamnije boje

Tamni tonovi boja koje ste izabrali za fasadnu boju, jače će upijati sunčeve zrake nego što to čine svetli, pa je uticaj spoljnih faktora u tom slučaju nešto veći, dakle, boja brže bledi.

Zaključujemo da izbor boje za fasadu nije samo pitanje ukusa I želja, već se moraju uzeti u obzir mnogi drugi faktori kao što su tehnička svojstva i kvalitet gradnje.

Pogledajte slike iz galerije koje će vam poslužiti kao moguća inspiracija:

fasada-crni-crep
Fasada crni crep
fasada dvobojna
Dvobojna fasada
fasada neutralna boja
Neutralna boja fasade
fasada prugasta
Prugasta fasada
fasada-tamna-boja
Tamna boja fasade
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts