5 načina učenja pasa

Pre nego što počnemo da podučavamo psa, moramo imati u vidu neke važne činjenice:

1. Vlasnik životinje je ljudsko biće i očigledno ne govori istim jezikom kao pas. To znači da treba da pokuša da ratmišlja kao pas, koji će takodje uložiti veliki napor da razume svog gospodara.

2. Podučavanje psa nije isto što i podučavanje deteta. Drugim rečima to zahteva, čvrstinu, dobrotu, strogost,blagost, upornost, kompatibilnost i pre svega strpljenje, jer treba ponavljati vežbe iznova i iznova, sve dok životinja ne uspe da shvati šta od nje tražimo.

3. Pas spada u životinje koje mogu biti podmićene nežnim rečima ili tapšanjem po ledjima.

ucenje psa

Učenje je, prema mnogim autorima, proces modfikacije odnosno adaptacije ponašanja pojedinca na osnovu njegovog prethodnog iskustva. Postoji nekoliko vrsta učenja:

UČENJE PRIVIKAVANJEM: To je najjednostavniji način učenja, a sastoji se od iščezavanja starih odgovora. Grafički se sastoji u sledećem: ako pred odredjenim stimulansom životinja ne dobije adekvatan i povoljan odgovor, subjekat će polako eliminisati početni odgovor koji je izazvao taj stimulans, jer mu ne donosi nikakav praktičan i pozitivan rezultat. Životinja se navikava na novu situaciju potpuno zaboravljajući stare odgovore.

UČENJE ASOCIJACIJOM: Sastoji se u povezivanju jedne situacije ili nekog novog stimulansa sa drugim već poznatim stimulansima, tako da odgovor sjedinjen sa starim stimulansima biva asociran novima. Na primer, u slučaju psa-ljubimca, on je toliko privržen gazdi da će pri svakom pokretu vlasnika reagovati kao da je to predvidjeno – kao što se dešava kada se gazda oblači da bi poveo psa u šetnju.

UČENJE POKUŠAJIMA I POGREŠKAMA: U ovom slučaju, životinja izvršava niz spontanih radnji na osnovu kriterijuma ranijih prednosti ili koristi. Odnosno, životinja unapred zna će ragovanjem na jedan ili drugi način uvek dobiti pozitivan odgovor od vlasnika ili uzgajivača, a zahvaljujući iskustvu i učenju to joj se i potvrdjuje.

LATENTNO UČENJE: To je rezultat suprotan učenju putem pokušaja i pogrešaka. U ovom slučaju životinja zna da joj odredjeni stimulansi ili reakcije neće odmah doneti korist.

UČENJE ILUMINACIJOM ILI INSIGHT LEARNING: Životinja rešava odredjeni problem mada njeno ponašanje nije prethodno naučeno. Kod ovog ponašanja, utisak koji pas stvara jeste kao da reaguje, u odredjenom trenutku, na osnovu prethodnog razmišljanja. Životinja reaguje da bi rešila problem koji je pred njom a da prethodno nije izvela eksperimentalnu probu.

NAPOMENA: Da biste dresirali psa morate imati mnogo strpljenja, ponavljati vežbu koliko god puta je to potrebno i reagovati uvek na isti način u istoj situaciji da ne biste zbunili psa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts