Kako naučiti psa da pravilno hoda

Kada pas nauči da ne prlja kuću i da nosi ogrlicu i uzicu, treba da ga podučite kako da hoda pored Vas sa povocem i da poštuje minimalan neophodan red.

Nakon što se pas navikne na ogrlicu i povodac, prinudne predmete, mora da nauči da poštuje osobu koja se nalazi sa druge strane povoca.

Zato morate snazno držati uzicu desnom rukom i naviknuti psa da ide sa vaše leve strane, kako bi povodac bio iznad njega. Razloge za ovako nešto uvidećete kada budete vodili psa u šetnju. Nema sumnje da je takav postupak mnogo ugodniji za vlasnika i za životinju.

Pustite životinju da Vas vodi nekoliko trenutaka, kako bi shvatila da može da se oseća slobodnom kad god se ispravno ponaša. Osim toga, pas će pretpostaviti da, kada izadje u šetnju, mora u svakom trenutku da koristi ogrlicu i povodac.

pas hoda na povocu uz nogu

Nakon što Vas pas bude vodio tokom prvih trenutaka šetnje, treba da počnete da popravljate situaciju. Odnosno kada životinja počne da Vas vuče na sve strane, morate se naglo zaustaviti. Pas će napraviti još nekoliko koraka, i kada primeti da ne može da nastavi, okrenuće se i gledati u Vas. Uprao u tom trenutku Vi mora da ostanete nepokretni nekoliko sekundi i da ga pomno gledate, potom da krenete i da se zaustavite nakon tri- četiri metra. Životinja će ponovo nastaviti da hoda dokle god joj dozvoli uzica. Tada ponovite operaciju zaustavljajući se nakon četiri metra i proverite da li se pas ponovo okreće da Vas pogleda. U slučaju da pas poskakuje ili Vas vuče, ne smete se zbuniti, ali u trenutku kada se pas umiri, morate ga smiriti blagim potapšavanjem,jer će životinja verovatno biti uplašena.

Nastavite da koristite isti metod sve dok pas ne nauči da se krećejednakim ritmom kao Vi. Imajte strpljenja koliko god da je potrebno, ali nemojte stati dok ne uspete u tome.

S druge strane, morate shvatiti da većina pasa voli da se zaustavlja da bi nanjušili savršeno i prikladno mesto za obavljanje nužde. I u tom slučaju treba da imate razumevanja. drugim rečima, zaustavite se i sačekajte da životinja uradi ono što mora.

Ako je pas inteligentan, on je sposoban da nauči pravilno da hoda u roku od nekoliko dana, pod uslovom da ste ga od početka dobro podučavali. Ako je prvobitno loše učen, trebaće mu pola meseca da nauči da hoda kako treba, ali, u svakom slučaju, ne gubite poverenje jer svi psi mogu da nauče da hodaju sa povocem.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts