Svečane koktel haljine za 2015. godinu

Koktel haljine

Interesantan naziv “koktel haljina” svakako sugeriše svoju pravu namenu. Koktel haljine su postojale mnogo pre nego što je uvedeno njihovo današnje ime. Radilo se o haljinama koje su bile namenjene za polusvečane prilike kada je bilo bitno da žene budu doterane, ali bez preterano svečanih detalja i toaleta.

Koktel haljine izumela je Kristijana Diora

Sam naziv “koktel haljina” skovao je naravno čuveni Christian Dior 40-ih godina prošlog veka i pod tim haljinama podrazumevao klasične polusvečane haljine dužine do kolena. Koktel haljine su ipak vremenom pretrpele dosta izmena pa se danas pod njima podrazumevaju I duge svečanije haljine osim onih za dnevne izlaske. Idući za trendom emancipacija žena, postoje naravno i one kratke. Bile su i ostale moderne u svakoj sezoni! Mogu se nositi u različitim prilikama, svakodnevnim, svečanijim, za formalne prilike, za venčanje, večeru… Jedno je sigurno – uvek su elegantne i pravi izbor za prefinjene dame.

Dakle prve koktel haljine su bile bez preteranog ukrašavanja za popodnevni izlazak dama u društvu svojih kavaljera koji su u tim prilikama obično nosili smoking.

Dužina haljine koja je nekada bila izbor za čajanku bila je nešto kraća i sezala do iznad gležnjeva, ali kao i u svim ostalim područjima mode i ova haljina je pretrpela promene po pitanju dužine. Letnje koktel haljine obično su kraće ili do kolena, bez rukava i od laganijih materijala. Za hladnije dane u obzir dolaze nešto teži materijali, taft, saten…

Izaberite pravu koktel haljinu

Kao i svu garderobu, birajte koktel haljinu koja će pristajati građi vašeg tela. Ako želite na primer da postignete iluziju bujnijeg poprsja izaberite onu s nabranim materijalom na području grudi ili sa volanima.

koktel haljine

Ako pak imate nekoliko kilograma viška, pravi izbor za punije dame je koktel haljina koja blago leprša oko vašeg tela u “toga” stilu. Ovaj stil preporučljiv je i za trudnice.

Za dame koje bi želele da sakriju nešto šira ramena predlaže se koktel haljina s malim rukavima i dubokim “V” izrezom koji će stvoriti privid dužeg torza i izbalansirati široka ramena.

Dobar izbor je I haljina sa naborima oko bokova jer će na taj način širinu bokova i ramena izbalansirati.

Ako imate problem sa nedostatkom oblina, možete stvoriti privid ženstvenih oblina ako obučete haljinu koja ima širok pojas ili kaiš.

Na ovaj način dobija se oblik najpoželjnije ženske siluete – peščani sat čijem obliku sve težimo.

Na kraju, gledajte da pametno raspolažete svojim izgledom i proporcijama I trudite se da uz pravu koktel haljinu istaknete ono najlepše na vašem telu I obucite vašu koktel haljinu puni samopouzdanja, jer je to i te kako bitno.

Boje

Osim koktel haljina koje su klasično crne ili bele, nova sezona sa sobom nosi i one šarene, sa interesantnim printovima, haljine sa dezenima na tufne, štrafte, jarke i pastelne boje.

Pogledajte najlepše koktel haljine u raznim kombinacijama i za razlilite prilike, po našem izboru.

koktel haljina crvena

Crvena koktel haljina daje vrlo upečatljiv izgled

koktel haljina klasicna

Klasična bela koktel haljina uz crvene platforme u  retro stilu

koktel haljina kratka

Kratka lepršava koktel haljina u pastelnoj boji kao izbor za svečane prilike

koktel haljina letnja

Letnja koktel haljina kombinovana sa metalnim nakitom i cipelama u metal boji

koktel-haljina-srednje-duzine

Koktel haljina sa poprečnim prugama uz telo – za elegantne dame

koktel-haljina-uska

Koktel haljina sa raskošnim karnerima idealna je za odlazak na venčanje

koktel-haljina-za-punije-dame

Elegantne koktel haljine mogu nositi i punije dame

koktel-haljina-za-trudnice

Koktel haljine u nežnim bojama preporučuju se trudnicama

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts