Kako disciplinovati psa

Saveti za disciplinovanje pasa

Kada pas nauči da posluša, vlasnik mora pokušati da dresira njegovu inteligenciju. Gazda se sada nalazi u važnoj etapi treninga, u kojoj se pravi razlika izmedju takozvanih pametnih i neinteligentnih pasa.

Svi psi, nezavisno od dresure kojoj su podvrgnuti, osećaju nekontrolisan impuls da prate drugog psa, da pojure mačku, da istražuju miris ili vonj, i da trče po polju ili pločniku iz čistog zadovoljstva.

Ove neobuzdane želje pasa ne predstavljaju problem na polju ili u parku, ali u gradu mogu izazvati pravu zbrku. Praktičan primer je kada pas ima loš običaj da se oslobodi iz ogrlice tokom uobičajene šetnje i da otrči. Takav jednostavan dogadjaj može se desiti iznenada kada pas ugleda mačku i pojuri za njom oslobodivši se ogrlice i uzice. Čim se tako nešto desi, i pas i vlasnik osetiće u prvom trenutku paniku, ali kada taj prvi trenutak prodje, pas će verovatno dojuriti do gazde ako mu on vikne „ dodji“.

Kako disciplinovati psa

Kada pas stigne do vlasnika nipošto ga ne treba kazniti jer on dobro zna da je uradio nešto loše i sigurno se oseća pomalo zbunjeno. U tom trenutku treba reagovati suprotno, odnosno valjalo bi da ga potapšete po ledjima i da pokušate da ignorišete neugodnu situaciju, barem ovoga puta.

Prilikom mogućih sitnih nesuglasica, kada se vratite kući trebalo bi da postupite na sledeći način: nabavite konopac dugačak 8-10 metara, vežite ga za običnu ogrlicu psa (ne onu za trening) i upotrebite ga zajedno sa povocem kada sledeći put izvedete psa u šetnju. Nakon što sve pripremite: ogrlicu, povodac i kanap od desetak metara vezan za ogrlicu, povedite psa u šetnju i pokušajte da ponovite situaciju sličnu onoj kada je pas hitro pobegao. Ako životinja učini to isto, odmah odvežite uzicu i snažno uhvatite kanap (koji je dobro vezan za vrat životinje zahvaljujući ogrlici). Kada se pas dovoljno udalji viknite mu „stoj“ i istovremeno povucite kanap. Nakon što to uradite, pas će se sigurno otimati po tlu, potpuno zbunjen i pomalo uplašen.

Idite do mesta gde se pas nalazi i povisite glas pred psom, kao da niste sigurni šta se zapravo dogodilo, ali stavljajući mu do znanja da nije trebalo na taj način da pobegne.

Sledećeg dana ponovite istu radnju, odnosno izadjite sa kanapom od desetak metara i pripremite situaciju u kojoj će pas verovatno opet pobeći. Nakon što ponovite proces pet ili šest puta, pas sigurno više neće nikada pobeći.

Takodje možete vežbati naredjenje „stoj“. Kada pas pobegne, potrčite za njim vičući „ stoj“ nekoliko puta zaredom. Ako ponovite radnju , potrčite i viknete istu reč, postići ćete da se pas zaustavi svaki put kada kažete „ stoj“.

NAPOMENA: Vežbe sa uzicom važan su deo vaspitanja psa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts