Pseća komunikacija – Šta nam pas govori repom?

Komunikacija psa sa drugim psima i ljudima

Pas komunicira sa drugim psima i ljudima na razne načine. Može da koristi glas da bi nas na nešto upozorio ili ukazao na zadovoljstvo, može da ostavlja tragove mirisa da bi preneo mnoge informacije drugim psima ili da čeprka po zemlji kao znak komunikacije sa njima, a može i položajem odredjenog dela tela mnogo reći o sebi.

Spoljna komunikacija psa

Pas, osim što prenosi svoje želje i osećanja putem glasovnih sposobnosti, on komunicira i izražava stavove i putem neverbalnog jezika, odnosno nekim delom tela. Treba znati da je rep važan pokazatelj društvenog statusai mentalnog stanja psa.

pseca komunikacija

 

Položaj repa nam govori mnogo o psu pa evo nekih tumačenja pozicije repa:

ISPRUŽEN REP u skoro horizontalnom položaju, al iNE UKRUĆEN, ukazuje na pažnju.

ISPRUŽEN UKRUĆEN REP znači da je životinja došla u kontakt sa nekim ili nečim nepoznatim i ukazuje na to da je na tom posedu ili teritoriji ona glavna.

PODIGNUT REP, u položaju IZMEDJU VERTIKALNOG I HORIZONTALNOG je znak autoriteta psa.

PODIGNUT REP BLAGO SAVIJEN PREMA BUTINAMA je izraz poverenja i dominacije.

BLAGO I NISKO SPUŠTEN REP, ali UDALJEN OD ZADNJIH UDOVA označava smirenost.

SPUŠTEN REP BLIZU ZADNJIH UDOVA ima više značenja: Ako su ekstremiteti ukočeni a pas repom maše levo desno, to nam govori da se on mentalno ne oseća dobro. Ako su šape blago savijene prema napred a sapi spuštene, pas je nesiguran. Ovakav položaj repa i ekstremiteta normalan je kada se životinja nalazi na nepoznatom mestu.

REP SKRIVEN IZMEDJU ŠAPA govori da pas oseća strah.

NAKOSTREŠENA DLAKA na donjem delu tela ukazuje na agresivnost. Zapravo, ova osobina može značajno da izmeni bilo koji drugo značenje položaja repa.

ISPRUŽEN I PODIGNUT REP je karakterističan kod NEMAČKIH OVČARA i predstavlja agresivnost i mogući napad.

POKRETANJE REPA takodje ukazuje na različite komunikacione konotacije kod psa, u zavisnosti od snage ili brzine kojom pas njime maše. Drugim rečima, treba proceniti stepen uzbudjenja životinje zavisno od brzine kojom mrda repom, bez obzira na amplitudu pokreta.

MAHANJE OPUŠTENIM REPOM U ŠIROKIM KRUGOVIMA znači da je životinja zadovoljna odredjenom aktivnosti i raspoložena za igru.

BLAGO MRDANJE REPOM označava pozdrav.

POLAGANIM MRDANJEM REPA DO POLOVINE GRUDNOG KOŠA pas  pokazuje interesovanje za ono što trenutno radi.

Nema sumnje da pokretanje repa jasan društveni gest i ima istu funkciju kao osmeh kod neverbalne komunikacije medju ljudima. Stoga će pas mrdati repom kada vidi drugog psa, gazdu ili neku poznatu osobu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts