Najbolji lekovi za jačanje noktiju prirodnim putem

Saveti za jačanje noktiju na prirodan način

Tanki, suvi i lako lomljivi nokti čest su problem žena nezavisno od godina. Kvalitet noktiju obično je genetski uslovljen. Ipak, postoji još mnogo razloga zbog čega su vam nokti lošeg kvaliteta.

Vitamini i proteini u ishrani

Na primer, suvi I lomljivi nokti su znak da vam nedostaje vitamina A i kalcijuma, Nokti koji se lako uvijaju znak su manjka proteina u ishrani i vitamina C. Lomljivi nokti takodje mogu ukazivati na manjak vitamina B12 I gvoždja. Nokti koji se ljušte poručuju Vam da su nokti dehidrirani. Takodje, neki lekovi koje pijete mogu uzrokovati smanjeni kvalitet noktiju.

Osim toga, opasnost za nokte su I ekstremni vremenski uslovi, nekvalitetni skidači lakova i neki agresivni preparati za nokte, isto tako nekvalitetni lakovi, često ručno pranje rublja i posudja, hemikalije ili jako sredstvo za kućnu upotrebu i čišćenje koje koristite bez zaštitnih rukavica… Znajte da na kvalitet noktiju mogu uticati i ekstremne dijete.

Ako želite da sprečite dalje oštećenje noktiju, pružite im neki od sledećih tretmana za prirodno jačanje noktiju:

jacanje noktiju1

Kvalitetna ishrana – prvi lek za nokte

Jedan od najboljih načina da poboljšate kvalitet noktiju prirodnim putem je da pazite na ishranu.

U jelovnik uvrtite hranu bogatu vitaminima, dakle što više voća, naročito agruma. Vitamini B6, A, C, magnezijum, kalcijum, gvoždje I niacin su ono što im je najpotrebnije.

Hidratacija

Redovna  hidratacija može učiniti čuda za suve i lomljive nokte. Svakodnevno ih mažite hidratantnom kremom ili utrljajte u koren noktiju bademovo ili maslinovo ulje. Najbolje je da ovaj postupak obavite nakon kupanja ili tuširanja.

Bademovo i maslinovo ulje jačaju kožu oko noktiju, pa se neće stvarati zanoktice.

Lakovi za nokte

Probajte da nokte ojačate i lakovima za učvršćivanje noktiju ili UV gelom. Postoje lakovi sa vitaminima i proteimima koji mnogo pomažu u ima ih u širokom izboru I na domaćem tržištu. Najvažnije – nisu skupi!

Piling

Jednom ili dva puta nedeljno je dobro da pilingujete ruke i nokte domaćim pilingom. Pomešajte kašičicu maslinovog ulja I ricinusovog ulja sa malo meda i pola kašičice mlevenih oraha. Stavite na ruke i nokte i dobro umasirajte. Na kraju isperite ruke mlakom vodom I stavite hidratantnu kremu.

Probajte i sa limunom. Odličan lek za ispucale nokte je pasta od isceđenog limuna i meda. Utrljajte ovu mešavinu u nokte i stavite pamučne rukavice. Neka maska stoji oko 30 minuta.

jacanje noktiju2

Veštački nokti nisu rešenje

Veštački nokti vam sigurno neće rešiti problem slabih noktiju. Čak mogu I stalnim stavljanjem lepka na vaš prirodni nokat, dodatno pogoršati stvar.

Zato se potrudite da uz pravilnu negu i ishranu imate lepe i negovane nokte.

Ipak, ako sumnjate da vam loše stanje noktiju ukazuje na neki zdravstveni problem, što je vrlo moguće, obratite se lekaru.

Nedostatak kalcijuma možete nadoknaditi šumećim tabletama ili unošenjem više mlečnih proizvoda u prehranu. Vitamin D koji je takodje značajan za kvalitet noktiju nadoknadićete na primer sunčanjem.

Ako mislite da vaša ishrana ne sadrži dovoljno nutrijenata, dodajte u dnevni jelovnik vitaminske i proteinske šejkove.

Cirkulacija

Podstaknite cirkulaciju u rukama i u prstima! Dokazano je da aktivnost  rukama i prstima poput šivenja, kucanja ,gimnastike ili masaže podstiče rast noktiju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts