Hematom u trudnoći (simptomi i lečenje)

Hematom je zapravo modrica, odnosno krvni ugrušak, koji nastaje zbog nekog udarca ili saobraćajne nesreće, pa deluje zbunjujuće kada čujemo da se hematom javlja tokom trudnoće. Ipak, bez panike jer statistika kaže da većina trudnica sa hematomom izgura svoju trudnoću do kraja!

Kako nastaje hematom u trudnoći?

Nema tačno utvrdjenog razloga pojave hematoma kod trudnica. Pretpostavlja se da se pri implantaciji jajne ćelije, ona malo odvoji od materice pa je tako uzrok ovaj proces koji na kraju izazove krvarenje.Znajte da trudnica nikako ne može da ima uticaj na pojavu hematoma!Sam proces pojave hematoma obično se dogadja početkom trudnoće, pa je zato važno da se u početnim nedeljama klonite naprezanja, dizanja tereta i da izbegavate stres.

trudnoca hematom1

Simptomi

Najčešće se, kao jedan od simptoma javi vaginalno krvarenje koje svaku trudnicu naravno uplaši misleći da je u pitanju spontani pobačaj. Krvarenje usled hematoma može da bude slabijeg ili jačeg intenziteta – od sukrvice braonkaste boje do obilnog krvarenja crvene boje. Poseta lekaru je u ovoj situaciji obavezna.

Nije svako vaginalno krvarenje uzrokovano hematomom. Najčešće je reč o bezazlenom krvarenju, posebno ako se javi na početku trudnoće, ali to ne znači da ne treba daposetite ginekologa koji će utvrditi uzrok.

Ako se utvrdi da je reč o hematomu, on može biti manji (veličine od 1-2 cm) ili veći (više od 2 santimetra).

Doktor će na ultrazvuku utvrditi da li je sa plodom sve u redu, i da li je razlog krvarenja hematom. Ako jeste, utvrdiće njegovu veličinu i poziciju.

Koliko je opasan hematom kod trudnica?

Poželjna situacija je da je hematom manji od ploda i da je smešten ispod ploda, jer ga u tom slučaju neće ugroziti i neće mu nanesti odredjene negativne posledice.

Medjutim, neretko se desi obrnuta situacija a to je da je hematom veći od ploda, da je smešten iznad ploda ili da se nalazi na posteljici. Takodje, može se desiti da trudnica ima više hematoma. Ipak, nijedan od ovih slučajeva ne znači da će se sigurno dogoditi spontani pobačaj.

Vaginalnog krvarenja može biti i to jako obilnog, ali ovo stanje može prolazitii bez krvarenja. Tako se desi da trudnica ne oseća nikakav problem, i da im se na ultrazvuku utvrdi da imaju hematom.

Lekari će pratiti intenzitet krvarenja i boju krvi. Uglavnom se smatra da stanje nije opasno kao je krvarenje braon boje, a da je veći problem ako je krvarenje sveže, crvene boje. Praćenje stanja hematoma podrazumeva česte kontrole kako bi se utvrdilo koliko dugo krvari, da li se hematom smanjuje, povećava ili je apsorbovan.

trudnoca hematom2

Terapija i lečenje

Ako je plod u redu, razvije se po pravilima najčešća terapija je progesteron injekcijama uz tablete Utrogestan – oralne ili vaginalne. Ako je pak krvarenje obilno, možda ćete dobiti neki od antibiotika koji su dozvoljeni trudnicama, a sve da bi se sprečile eventualne infekcije.

Lekar će preporučiti i mirovanje, a i zavisnosti od situacije, možda ćete morati da ostanete u bolnici. Često se zabranjuju i seksualni odnosi, duge kupke u toploj vodi, dizanje teških predmeta, tamponi, a nekim trudnicama će biti dozvoljene tek lagane šetnje.Naime, mirovanje, omogućava hematomu da se sam po sebi razgradi i postupno nestane, kako bi se onda plod u materici nesmetano razvijao.

Pošto je svaka trudnoća različita, tako je i svaki hematom priča za sebe. Kod nekih trudnica, hematom će se apsorbovati sam po sebi, dok će kod drugih biti prisutan sve do porodjaja.

Za Vas kao trudnicu je najvažnije da se opustite, pratite promene na telu i javite se lekaru kada ih primetite kako biste na vreme sprečili bilo kakve probleme i tako osigurali kvalitetniju trudnoću i zdravlje sebe ali i budućeg deteta.

Ovaj tekst je informativnog karaktera o ne zamenjuje mišljenje stručnjaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts