Ricinusovo ulje poboljšava kvalitet i ubrzava rast kose

Ricinusovo ulje za kosu se kao svojevrsni lekoviti preparat koristi još od doba starih Egipćana. Ovo ulje je za kosu pravi melem, osim što utiče na ukupno zdravlje kose, njegova upotreba poboljšava njenu teksturu I ubrzava rast dlake.

Ricinusovo ulje je gusto, zlatne  boje a dobija se ceđenjem  plodova biljke ricinusa. Vredno je zato što sadrži retku masnu kiselinu – ricinoleičnu kiselinu, a koju sadrži samo ricinusovo ulje I neke retke vrste gljiva.

Upravo usled visokog sadržaja ove kiseline, ricinusovo ulje ima snažna  anti-mikrobna i anti-upalna dejstva.

ricinusovo ulje

Hidrira i hrani kosu, ali i kožu

Ricinusovo ulje pomaže kosi na više načina. Najpre hidrira kosu i vlasište. Pošto ima veliku moć upijanja, ricinusovo ulje, osim što oblaže dlaku, prodire u njenu unutrašnjost i tako joj prenosi hranljive materije I minerale. Primena ricinusovog ulja obezbeđuje hidratantni efekat na vašoj kosi i vlasištu.

Zbog velike moći prodiranja, ricinusovo ulje ne samo da oblaže dlaku već i prodire u nju te na taj način prenosi brojne minerale i hranjive materije . Hidriranjem I hranjenjem ricinusovim uljem, kosa će biti zdravija I meka.

Ricinusovo ulje podstiče rast kose, I to nekad I na mestima gde vlasi ranije nije ni bilo.

Osim što ubrzava rast kose, preporučuje se nanošenje ricinusovog ulja na obrve i trepavice jer može da ubrza I njihov rast.

Ako ga redovno koristite, ricinusovo ulje će popraviti i oštećenja kose izazvana farbom za kosu, izbeljivačima, kiselinama… Omega 9 masne kiseline iz ovog ulja, kojih je u izobilju, hrane vlasi Iznutra I vraćaju joj prirodnu vlažnost. Blagotvorno je I za teme koje takodje trpi posledice hemijskih tretmana kose.

ricinusovo ulje za kosu

Najbolje je hladno cedjeno ricinusovo ulje sa Jamajke

Iskustva kažu da su najbolji rezultati kada se koristi hladno ceđeno ili jamajčansko ricinusovo ulje, koje je tamnije boje. Da biste prepoznali kvalitetno ulje, znajte da treba da ima zlatno žutu boju sa mirisom biljke koji se gubi kada ulje nanesete na kosu. Osim za kosu, ricinusovo ulje se koristi I kao prirodni antirid protiv bora, a uklanja I manje mrlje na koži.

Kako se koristi i kako se stavlja na kosu?

Kako se stavlja ricinusovo ulje? Pre nanošenja, potrebno je da Vaša kosa bude vlažna.  Takodje, pošto je ovo ulje veoma gusto preporuka je da ne preterujete sa količinom, jer to Vam neće pomoći pošto će kosu učiniti premasnom I opuštenom. Način upotrebe ricinusovog ulja je prilično jednostavan.

Kako utljati ulje? Jednostavno, nanesite malu količinu ulja na vrhove prstiju I masirajte vlasište I koren kose. Ako ulje stavljate na vrhove kose, lagano prstima blago utrljavajte po nekoliko kapi.

Upotreba ricinusovog ulja podrazumeva nanošenje samo na koren i vlasište ili samo na vrhove kose. Nakon aplikovanja, stavite na kosu kapu ili plastičnu kesu I umotajte toplim peškirom. Pustite dadeluje oko 2 sata.

Za to vreme, kosa I teme će upiti potrebne sastojke iz ulja. Operite kosu temeljno, više puta I stavite regenerator.

Koliko često treba koristiti?

Masku za kosu od ricinusovog ulja možete praktikovati jednom nedeljno u početku tretmana, a zatim I redje, kada vidite prve rezultate. Ne odustajte, budite strpljivi I očekuju Vas zaista iznenadjujući rezultati.

Dodatni savet: Napravite hranljivu masku za kosu tako što ćete u ricinusovo ulje dodati malo meda I jedno jaje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts