Kako napraviti ukrasne saksije za cveće

Nekada je malo kreativnosti dovoljno da uz materijal koji imate kod kuće u podrumu I koji se odavno spremate da bacite, napravite vrlo korisne stvarčice.

Saksije za cveće jedna su od stvari koje lako i uz maštu i malo veštine možete napraviti. Imaćete jedinstveni I unikatni ukras u dvorištu ili na terasi. Svi će Vas pitati – gde ste ih nabavili, a Vi onda podelite svoje umeće I kreativnost.

Ukrasne saksije za sobno cveće možete napraviti od sledećeg materijala: rastvor cementa i vode, jutane vreće i obične saksije.

Postupak

Natopite jutanu vreću u pethodno napravljen rastvor cementa i vode.  Odabranu saksiju stavite  na natopljenu jutanu vreću, koju gužvanjem možete oblikovati po želji. Dok se cement nije stvrdnuo. Ostetke vreće koji vire odsecite makazama. Požurite jer se cement brzo stvrdne.

saksije od jute
Ukrasna saksija napravljena od jute

Dekorativne saksije za sobno cveće, naročito začinsko možete napraviti I od plastičnih flaša I salvete sa ukrasnim motivima.

Odsecite veliku plastičnu flašu na oko 10cm od vrha poprečno. Okrenite vrh flaše I u ugurajte u veći deo koji je odsečen. Ovo će vam dobro koristiti umesto tacne a ima funkciju rupica koje će regulisati oticanje vode. Flašu možete ukrasiti dekupaž metodom uz korišćenje salveta samotivima cveća.

saksija od flase
Ukrasna seksija napravljena od flaše

Ukrasne saksije od drveta najbolje je napraviti odstarih paleta koje možete naći jako jeftino a neki vam u magacinima velikih marketima mogu i pokloniti par komada. Uvek ćete naći jeftine korišćene palete u ponudi na internet oglasima. Ideje su raznovrsne. Isecite delove palete I zalepite ih tutkalom kako biste dobili žardinjeru željene veličine. Ofarbajte u neku jarku boju i to je to!

Saksije od gume za baštu su posebno interesantne ali ih je takodje najlakše napraviti. Stare automobilske gume su pogodne za saksije u bašti. Jednostavno ih položite na zemlju i napunite zemljom. Dodatno ih ulepšajte tako što ćete ih jačim makazama iseći po ivicama kako biste dobili zanimljiv cik-cak ukras.

saksije od gume
Ukrasna saksija napravljena od gume

Guma kao materijal je interesantna jer u svhu saksija možete koristiti i stare gumene čizme na kojima ćete jednostavno izbušiti rupice pri dnu. Okačite ove čizmice o ogradu, posadite ljubičice i sigurno ćete imati jednstvenu baštu u celom komšiluku.

Saksije od betona

Ako ste za nijansu veštiji i imate iskustva u zidarskim poslovima možete ući u avanturu pravljenja saksija od betona. Napravite finu mešavinu betona od peska, cementa i vode. Zatim kao kalup iskoristite neki stari lavor ili kofu koju kasnije I ne morate odvajati od betonske posude kada se on stvrdne.

Za malo kreativnije majstore, u beton možete nalepiti šarene kamenčiće ili delove krhotina starih pločica.

Ukrasna saksija napravljena od betona
Ukrasna saksija napravljena od betona

Možete koristiti I metodu punjenja veće posude betonom.

Za ovaj projekat potrebne su vam dve posude, veća I manja, ulje, može i jestivo, pesak, cement i posuda za mešanje betona.

Namažite najpre uljem unutrašnju stranu veće posude. Zatim namažite istim uljem i spoljašnju stranu manje posude. Zamešajte beton  sa vodom u srazmeri -1 deo cementa i 3 dela sitnog peska.

Na dno posude stavite mali komad stiropora koji ćete na kraju skloniti jer ima funciju rupice za oticanje vode.

Napunite umešanim betonom veću posudu do nekih 3cm ispod gornje ivice posude. Dobro protresite  kako bi zaostao vazduh u betonu izašao i poravnajte.

saksija od betona

Zatim manju posudu utisnite pažljivo u beton. Nemojte to raditi  do samog dna, da biste omogućili formiranje dna posude. Onda u manju posudu postavite na primer težak kamen i ostavite da se učvrsti 48 sati. U međuvremenu, beton zalivajte povremeno vodom.

Kada prodje 48 sati, uklonite posude koje su vam koristile kao kalup i dobili ste unikatnu betonsku saksiju!

Saksiju možete na kraju ofarbati posebnom bojom za beton.

Saksije od starih pločica

Stare keramičke pločice kome nikom nisu potrebne možete jednostavno zalepiti super lepkom, u četvrtastom obliku ili u obliku zvezde. Vrhove možete po želji  oblikovati turpijom za metal I tako dobiti jedinstven ukras.

Naravno, ideje su neograničene, kao saksije možete koristiti stare loncei šerpe, pa čak i upotrebljene koture od toalet papira ali samo za ožiljavanje sadnica.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts