Kako napraviti drvene saksije i žardinjere  

Drvene žardinjere će se uklopiti u bilo koji ambijent, i u kući ili u vrtu. Drvo kao prirodni materijal savršeno je za dvorište, a drvene saksije će izgledati preslatko pored kamenih stazica ili baštenskih ganitura za sedenje.

Ukrasne saksije za cveće možete napraviti i sami, od drveta, od oblica, starih paleta… Sistem “uradi sam” zahteva malo vremena, mašte i truda, a još je bolje i ako imate želju za recikliranjem, pa od stare ljuljaške napravite savršenu viseću žardinjeru.

Pogledajte neke saksije od drveta koje je vrlo lako i jednostavno napraviti:

Prvi primer pokazuje najjednostavniju reciklažu! Staru paletu jednostavno treba pričvrstiti na ogradu u bašti. Kako biste saksijicama sa cvećem osigurali postolje, isecite daščice odredjenih dimenzija i zakucajte ih u drvo palete. Ne morate na svaku šupljinu palete ukucati daščicu ako želite žardinjeru sa proredjenim saksijicama. Ova žardinjera je dokaz da i najobičnije potpuno nepreradjeno drvo može izgledati predivno u kombinaciji sa jarkim cvetićima! Stare palete možete dobiti na poklon a možete ih jeftino i kupiti.

saksija1

Tri žardinjere lako mogu postati okosnica za ljupke baštenske klupe. Ovo je malo komplikovaniji projekat a dobro je to što dimenzije možete potpuno uklopiti u skladu sa bilo kojim pa i najmanjim uglom u vašem vrtu. Važno je da drvo prelakirate zaštitnim slojem kako biste ga učinili otpornim na kišicu koja će i te kako biti potrebna Vašim biljkama, ali i da ga dobro izšmirglate kako bi sedenje na klupama bilo udobno. Jastučići kao dopuna takodje dolaze u obzir.

saksija4

A evo i jednog pravog trika uz pomoć koga možete napraviti drvenu od obične plastične saksije. Pokupite suvu koru drveta i jednostavno prelepite bilo koju saksiju. Dobićete izuzetno kreativnu unikat saksiju!

saksija5

Ako imate na raspolaganju profesionalni alat kojim možete bušiti drvo, evo ideje da od punog drveta napravite saksijice idealne za male kaktuse. Ne zaboravite da probušute rupice na dnu za oticanje vode!

saksija6

Još jedna reciklaža na delu! Imate staru drvenu ljuljašku i ne znate šta ćete s njom? Jednostavno zakucajte daščice kako biste zatvorili onaj otvoreni deo ljuljaške i u novu žardinjeru ubacite saksiju sa omiljenim cvećem. Okačite je, može i na mestu koje je nekada bilo namenjeno ljuljašci – i imaćete divan i nesvakidašnji ukras u vrtu! Žardinjera na slici je ipak napravljena u komadu, a ljuljaška je tek poslužila kao inspiracija.

saksija7

Ako volite da slažete kockice, nabavite one od drveta, i napravite oblike koje ćete uklapati po želji.

drvene saksije

Palete ne morate koristiti samo u komadu kao što smo to opisali u prvom primeru. Delove, odnosno daščice paleta možete odvojiti pa onda sklapati u vodu sanduka sa odgovarajućim dimenzijama. Ovakve grupne žardinjere zahtevaju potporu, pa na vreme isplanirajte poziciju, odnosno zid u bašti koji ćete iskoristiti u te namene. Poseban dekorativni element – starinski lampion!

saksija9

I bambus je drvo! Ako imate stari bambusov parket – evo načuna da iskoristite divne daščice i od njih napravite žardinjere raznih oblika. Biće Vam, od dodatnog materijala, potrebne jače valjkaste daščice koje će biti osnova.

drvena saksija

Stigli smo do oblica koje su vrlo zahvalne za konstruisanje najrazličitijih oblika. Spajaju se jednostavno zakucavanjem, a dodatni šmek osigurajte bojenjem u nekoj neobičnoj boji koja će osvežiti Vaš vrt!

saksija11

Od oblica većih dimenzija možete napraviti i velike prenosne sanduk-žardinjere.

drvena saksija12

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts