Ugaone kuhinje dobro su rešenje za mali prostor i potkrovlje

Ugaone kuhinje su preporučljivo rešenje za mali prostor i za potkrovlje.

Ako renovirate Vašu malu kuhinju ili kuhinju u potkrovlju, znajte da ste pred velikim izazovom. Ipak, znajte da, uz malo truda i planiranja, male kuhinje pod kosinom i te kako mogu biti divno uredjene i moderne.

Osim uredjenja kuhinje u potkrovlju u okviru stana, kuhinja u potkrovlju je sve češće rešenje kako bi se rasteretio stambeni prostor ispod – na spratu. Kako god, mogućnosti za uredjenje su brojne – budite sigurni u to!

ugaona kuhinja1

Kuhinjski nameštaj

Iako se proizvode kuhinjski elementi   namenjeni isključivo za kuhinje pod krovom, možete uraditi i nameštaj po meri baš Vašeg potkrovlja, pa ćete tako iskoristiti svaki santimetar. U zavisnosti od oblika prostorije, ugaone kuhinje u obliku slova L, su način za dodatnu štednju prostora.

Umesto klasičnog stola na sredinu kuhinjskog prostora možete postaviti ugradni pult sa barskim stolicama, koji će imati funciju trpezarijskog stola ili šank postavite da bude na mestu koje kuhinju spaja sa dnevnim boravkom, pa će tako biti omiljeno mesto okupljanja sa porodicom i prijateljima.

Pult će mnogo pomoći i ako u kuhinji imate malu radnu ploču.

ugaona kuhinja2

Birajte prirodan materijala za vaš kuhinjski nameštaj. Kuhinja od drveta nikada ne izlazi iz mode. Najlepše su i deluju neutralno pa se mogu uklapati sa bilo kakvim stilom uredjenja ostatka stana. Izaberite kuhinju od svetlog drveta, izbegavajte one sa tamnijim premazima i lakovima.

Prostor ispod kosine je kao stvoren za ugradnu ostavu izradjenu po meri. Ovde možete držati na primer hranu i piće koje može da se skladišti van frižidera.

Osim drvene kuhinje, adekvatan izbor su i kuhinje od medijapana gde se možete igrati bojama. Svetle i vesele boje vizuelno će povećati malu kuhinju.

Izbacite iz kuhinje sve nepotrebne sitnice, staro posudje, aparate kojene koristite. Koliko god malo prostora imali, nadjite bar jedan kutak za saksiju sa začinskim biljem i odmah ćete oplemeniti prostor.

Osim ogledala, poželjno je da na zidu imate umetničku sliku sa vedrom tematikom.

ugaona kuhinja3

Ostali detalji

Važno je da kuhinja mora da ima obezbedjenu odgovarajuću ventilaciju za otpuštanje mirisa, dobru osvetljenost i kvalitetnu izolaciju.

Ako kuhinja nema prozore, stavite na jedan od zidova bar jedno ogledalo koje će prostoru dati na dubini.

Medjutim u slučaju da imate prozore koji su okrenuti ka jugu ili zapadu , znajte da će primati direktnu sunčevu svetlost što Vam može biti i ne tako ugodno preko leta, jer je potkrovlje uvek za nijansu toplije od klasinih stanova. Ako ste u mogućosti, postavite prozore na sever ili istok, ili jednostavnije, mesto gde ćete postavljati kuhinju, birajte na osnovu položaja prozora.

Zidovi male kuhinje ili ugaone kuhinje pod kosinom,treba da su hladne i svetle boje.

Ali, kako smestiti sve neophodnne kuhinjske elemente i tehniku u mali i prostor pod kosinom? Najpre napravite jasan plan i okvirnu sliku Vašeg prostora sa dimenzijama.

Kuhinja pod uglom u vidu slova “L”, čak iako ima jako male dimenzije, na primer – 1,2 x 1 metar, dovoljna je da nju smestite mali frižider , sudoperu, i šporet sa rernom. Aspirator postavljen iznad šporeta neće Vam oduzeti prostor, pa je poželjno da ga ugradite ako nemate prozor.

Šporet, frižider i sudopera treba da obrazuju trougao, kako bi korišćenje kuhinje bilo praktično i funcionalno.U ugao možete na primer da smestite sudoperu i tako iskoristite ovaj takozvani „mrtvi prostor“.

ugaona kuhinja4

Viseći delovi skroz do plafona

Kako biste oslobodili što više prostora najbolje rešenje su viseći elementi koji idu u visinu koliko god je to moguće. Možda će Vam biti potrebna stoličica da dohvatite neke stvari koje u njih stavite, ali će svakako vredeti. Stavite na najviše delove posudje ili aparate koje zaista retko koristite.

Frontalni odnosno prednji delovi ovih elemenata trebalo bi da budu stakleni kako bi se stvorio utisak većeg prostora.

Iskoristite u potpunosti i prostor ispod sudopere, a sa unutrašnje strane visećih elemenata okačite kukice za kuhinjske krpe ili za na primer drvene kašike.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts