Kako uraditi ombre farbanje kose kod kuće

Nova tehnika farbanja kose, “ombre”, sve je popularnija, i mnoge poznate dame imaju upravo ovakav ukras na svojoj kosi. Osim klasične kombinacije (smedja I plava) sve su popularnije kombinacije crne I ljubičaste, smedje I pink, crne I crvene…

Ako vam se dopada jedan od novijih hitova kada je u pitanju farbanje kose, “ombre” farbanje, a želite da izbegnete davanje dosta novca svom frizeru, znajte da uz malo strpljenja i umešnosti, atraktivni “ombre” možete uraditi i same kod kuće!

Uz malo vežbe i veštine, dobićete isti efekat u udobnosti svog doma!

Za ombre u kućnim uslovima potrebno Vam je sledeće:

Stara četkica za zube ili specijalna četkica za farbanje kose  kojom ćete boje bolje rastopiti,

Svetlo braon i plava farba za kosu (Uvek birajte hladnije nijanse plave farbe a izbjegavajte one sa crvenkastim odsjajem),

Aluminijumska folija,

Plastične zaštitne rukavice,

Zaštitni ogrtač ili stari peškir,

Keramička posuda ili plastična (bitno je da ne bude metalna)

Znajte da će Vam posle prve faze kosa verovatno delovati malo isušeno, ali bez panike, ako je tretirate nakon  farbanja hranljivim pakovanjima, njen kvalitet će se vratiti u normalno stanje.

Zato nabavite na vreme šampon i regenerator za oštećenu ili plavu kosu, kojim ćete posle pranja tretirati ombre deo vaše kose. Nega “ombre” farbane kose je obavezna, pa možete nabaviti I posebno hranljive maske. Ako Vam se ne daju pare na skupe preparate, negu kose možete obezbediti i maskama za kosu kućne izrade (maslinovo ulje, žumance I malo meda pomešajte i stavljajte na kosu jednom nedeljno)

Ombre možete uraditi kod kuće, ali samo u slučaju ako imate boju kose na koju će se blanš ili plava farba lepo primiti. Ako imate crvenu ili crnu boju kose, najbolje je ipak ići kod frizera. Frizer je takodje nezamenjiv ako želite smelije kombinacije sa jarkim ili tamnim bojama.

ombre farbanje kose

Adekvatna priprema za kućni ombre

Pre nego rešite da “ombre” uradite kod kuće, postavite sebi sledeća pitanja:

  • Da li je moja kosa  gusta i zdrava?
  • Kosa mi je svetlosmeđa ili srednje smeđa i  nije tretirana bojama?
  • Da li sam spremna na izazov  „sam svoj majstor“ ?
  • Da li Imam dovoljno dugačku kosu ?

Ako ste na pitanja odgovorili potvrdno, spremni ste da ombre vrhove  napravite kod kuće.

S druge strane, “ombre” kod kuće se ne preporučuje u sledećim slučajevima:

  • Ako imate jako oštećenu kosu,
  • Ako je Vaša kosa obojena u crnu ili crvenu boju,
  • Ako Vam je kosa kratka ili dužine do brade.

Neki ovaj postupak rade i bez alu-folije, ali ipak ona pomaže da celi postupak prođe sa što manje muke.

Pre početka tretmana, rešite definitivno kakvu nijansu želite na vrhovima kose i na kojoj visini ćete uraditi “ombre”.

ombre tehnika farbanja

Postupak:

Kako se radi kućni ombre?

ombre postupak farbanja

Zaštite najpre odeću ogrtačem ili peškirom. Raščešljajte dobro kosu, I u keramičkoj posudici dobro izmešajte boju s hidrogenom, prateći uputstvo po pitanju razmera izmedju količine hidrogena I farbe.

Razdelite kosu na nekoliko delova, bolje da su što manji, ako ste početnik, i počnite s farbanjem.

Ispod svakog pramena stavite  foliju, radi zaštite i četkicom nanesite farbu. Zamotajte foliju i ako treba pričvrste ukosnicom. Farbu za kosu ostavite da deluje prema uputstvu i onda isperite. Na kraju, stavite hranjivi regenerator ili masku na kosu.Isperite kosu I uživajte u rezultatima Vašeg rada.

ombre kod kuce

Šta kada ombre nije ispao onako kako ste očekivali?

Ako Vaš „kućni ombre“ nije ispao kao što ste očekivali, evo šta biste mogli da uradite.

Nabavite specijalni ljubičasti šampon za kosu koji će izvući neželjenu narandžasto – žutu nijansu ili crvenkasti odsjaj a ostaviti onu poželjnu platinastu svetlu boju.

Možete takodje i da prefarbate neuspešni “ombre” u prethodnu boju vaše kose.Sačekajte da se kosa oporavi, pa pokušajte ponovo, učeći na greškama.

Na kraju, ako baš mislite da Vam nema spasa, jednostavno se uputite u frizerski salon na popravku I dodatne savete.

Tehnika

Ako je Vaša kosa već ofarbana u neku drugu boju, koren najpre  ofarbajte u željenu tamniju nijansu, a ostalu dužinu kose u svetlo.

Dame koje imaju kosu koja je prirodna i nije farbana, slobodno mogu primeniti ovu tehniku farbanja, a da ne oštete kvalitet kose. Takodje, na nefarbanu kosu će se bolje primiti svaka farba.

Najbezbolnija mogućnost je da se samo vrhovi posvetle željenom farbom i to bez upotrebe blanša. Izaberite specijalne tonove kada kupujete farbu,  poput plave platinaste, srebrno plave, dečije plave, nordijsko plave. Izbegavajte zlatno plave ili zagasito plave nijanse.

Krenite od potiljačnog ka prednjem delu,odvajajte pramen po pramen i tapirajte kosu vrha ka korenu. Ostatak kose ofarbajte izabranom svetlom farbom.

Varijante ombre frizura su brojne i mogu se uraditi sa kombinacijama skoro svih boja.

Taj kontrast ne mora biti veliki. Od korena prema vrhovima kose, taj prelaz može biti I postepen. Dužina ovog postepenog prelaza zavisi isključivo od Vašeg ukusa.

Dodatni saveti

Razne crvene, ljubičaste I pink boje su veliki hit aktuelne sezone.Ali je za ovaj smeliji izbor, najbolje da to uradi frizer.

Gledajte da izbegnete blanš kad god je to moguće jer može izazvati veća oštećenja kose. Posebno izbegavajte blajhanje kao pripremu za farbanje, ako imate tanku i retku kosu. Tada je najbezbednije ipak samo koristiti farbu.

Ako želite tek neznatnu promenu boje, farbu na kosi držite 20 minuta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts