Kako se pravi rajf pletenica

Pletenice, žito kike, riblje kosti… ako nemate neki od ovih ukrasa u vašoj kosi, vreme je da probate da eksperimentišete. Imali dugu, kosu srednje dužine ili još kraću, skoro da uvek možete odvojiti po koji pramen od kose i tako napraviti modernu pletenicu.

Pletenice su apsolutni hit poslednjih modnih sezona. Osim onih klasičnih, s vremenom, pojavljuju se razne verzije, hrabrije, opuštenije, za svakodnevne izlaske, kao deo elegantne frizure za večernje i svečane prilike.

Prvo su pletenice počele da  nose manekenke na modnim pistama, da bi  munjevitom brzinom postale deo svakodnevnog oblikovanja kose širom sveta. Ne prestaju da budu u trendu, naročlito jer su vrlo praktične, posebno leti, a i brzo se prave. Kada ne znate šta ćete sa svojom kosom – jednostavno – ispletite pletenicu i imate brzu a efektnu frizuru.

rajf pletenica 4

Jedno je sigurno, kakvu god pletenicu izabrali – razbarušenu ili strogo pletenu, ako ih budete imali u kosi, i ako su dodatno ukrašene nekim dekorativnim detaljima poput cveta ili ukrasne gumice, apsolutno ćete biti u toku s trendovima.

Pletenice imaju ulogu da, osim što će praktično sakupiti kosu, budu I vrsta dekorativnog detalja u kosi. Takva je rajf pletenica. Rajf pletenice postoje u više oblika i vrsta. Razlikuju se i po debljini, a vi izaberite ono što vama najviše odgovara uz stil oblačenja I oblik lica. To može biti zaista obična pletenica, laka za pravljenje, jednostavno prebačena preko glave gde se obično stavlja rajf, a može biti i malo komplikovanija pletena riblja kost uz glavu. U kombinaciji sa šiškama ili tik uz otvoreno čelo, imaćete pravi ukras lica!

Kako napraviti rajf pletenicu?

Najlakši način je da prvo odvojite deo kose iza uveta, a ostatak prikačite ukosnicama ili velikim šnalama  da vam ne smeta. Odvojite kosu na isti način i sa druge strane. Od svakog dela pažljivo ispletite po jednu riblju kost. Vežite ih uz pomoć tankih nevidljivih silikonskih gumica za kosu.

Ostalu kosu  začešljajte unazad, možete da poprskate lakom, ili blago natapirajte. Možete je i vezati jednostavno u konjski rep ili pundju.

Prebacite jednu riblju kost sa jedne strane na suprotnu i obratno. Zakačite ih ukosnicom iza uveta da bi rajf pletenica čvrsto stajala.

Rajf pletenicu možete napraviti i na drugi način. Odvojte jedan pramen debljine po želji u blizini slepoočnice. Podelite ga na tri dela. Čvrsto pletite kiku uz glavu od jedne strane glave prema drugojm postepeno dodajući po koji pramen kose.

Kad dodjete do suprotne slepoočnice – posao je gotov!

Ovako ispletena rajf-kika može da ostane tako zategnuta, a možete je blago olabaviti što će joj dati dozu romantike i neobaveznosti.

Strpljenje i vežba

Pletenice su najveći hit poslednjih nekoliko sezona, pa se potrudite da i vi naučite kako da frizuru koju imate lako kombinujete sa njima.Takodje, drugarica vam može pomoći i ponuditi svoje vešte ruke ako se vi baš I ne možete pohvaliti spretnošću.

Treća verzija je da isplete dve obične kike I omotate ih oko glave. Inače, znajte da su rajf pletenice u kombinaciji sa šiškama dobar izbor za dame sa duguljastim licem. Ako imate nisko čelo ili okruglo lice, izbegavajte šiške a rajf pletenicu podignite što je više moguće kako bi vam lice izgledalo izduženije.

Ako imate retku i tanku kosu, nemojte insistirati na rajf pletenici velike debljine. Ostaće vam premalo kose da uočličite frizuru.

Mnoge frizure neravno jesu atraktivne i bez pletenica, ali pletenice će vam upravo dati onaj završni moderni šik izgled.

Sve zahteva vremena i vežbe, pa ako vam pletenice baš i ne idu od ruke ne očajavajte, drugi ili treći pokušaj će verovatno biti uspešan! Nemojte da vas neuspeh obeshrabri da godinama nosite jednu te istu frizuru.

Eksperimentišite sa vašom kosom i unesite joj svežinu novim detaljima, a najbolje za to su upravo pletenice.

Pogledajte video tutorijal – kako napraviti rajf pletenicu:

Pogledajte slike iz naše foto galerije sa najlepšim rajf pletenicama po našem izboru:

rajf-kika

rajf pletenica

rajf pletenica 2

rajf pletenica 3

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts