Koji su prvi znaci trudnoće i kada se javljaju

Prvi znaci trudnoće

Jedini siguran način da saznate da li ste trudni jeste da uradite test. Naravno, postoje I vrlo rani simptomi trudnoće koji vam daju znake da ste možda u drugom stanju.

Kod nekih žena, vrlo je prisutan takozvani govor tela, da promene koje se dešavaju u trudnoći, osete bez greške. Kod drugih žena, s druge strane, simptomi mogu izostati u manjem ili većem obimu. Nekada im je tek izostanak menstruacije prvi znak da treba da urade test.

Kada se pojavljuju prvi znaci trudnoće

Prvi simptomi trudnoće zavise od organizma i od vrste trudnoće, pa I od godina trudnice. Kod nekih žena prvi znaci trudnoće jave se i nakon nekoliko dana nakon začeća, ili posle nedelju dana, dok kod nekih izostanu i nekoliko meseci.

Važno je znati da je moguće da simptomi mogu imati i druge uzroke, ne samo trudnoću.

Nekoliko dana po začeću, oplođeno jajašce se učvršćuje u zid materice. Upravo ovaj proces  može biti uzrok prvih simptoma trudnoće kod žena – treperenje, pulsiranje, grčevi, bolovi u stomaku

Može se desiti i blago krvarenje, poznato kao lažna menstruacija, zbog smeštanja jajašca u matericu. Ovaj simptom se javlja u prvih 6 do 12 dana nakon oplodnje. Ovi grčevi mogu ličiti na one predmenstrualne ali su ipak znatno slabiji.

Blaga krvarenja mogu biti posledica ranije upotrebe kontraceptivnih pilula, polnih infekcija ili mikrooštećenja na polnim organima. Nekada lažna menstruacija može biti znak za uzbunu koji ukazuje na vanmateričnu trudnoću ili najavu spontanog pobačaja, pa ako je prate temperetura, jaki bolovi i grčevi – obavezno se javite ginekologu.­­

prvi znaci trudnoce

Kada se osećaju promene u sekretu

Odmah nakon začeća, zidovi vagine postaju mekši, povećava se broj ćelija sluzokože i javlja se jači vaginalni iscedak. Ovaj sekret je obično bezopasan, ali ako je neprijatnog mirisa, prate ga bolovi u jajnicima ili dodatno imate  svrab i peckanje, trebalo bi da posetite  lekara. Ovo može biti znak neke  gljivične ili bakterijske infekcije pa je na vreme izlečite da Vaša trudnoća išla zdravim i normalnim tokom

Promene na grudima

Promene u grudima kao što je bol u grudima su veoma čest simptom trudnoće. Kada je jajna ćelija oplodjena, u organizmu se menja nivo hormona. Zato možete osećati da su vam grudi otečene, osetljive ili da svrbe. Čest je osećaj težine I punoće, osetljivost bradavice na dodir, dok areola oko bradavica može I da potamni.

Umor i iscrpljenost u trudnoći

Osećaj umora je rani simptom trudnoće i možese javiti I 7 dana posle začeća. Obično je umor posledica visokog nivoa progesterona, ali može i ukazivati na nizak nivo gvoždja ili pad šećera.

Zato je važno da se u trudnoći redovno odmarate i jedete namirnice  bogate proteinima i gvožđem.

Mučnina

Povećan nivo estrogena u organizmu trudnica usporava pražnjenje stomaka što može da izazove zatvor ali I jedan od dobro poznatih ranih simptoma trudnoće – jutarnju mučninu. Ipak, nju ne oseća svaka žena, a može se javiti i u neko drugo doba dana, ne samo ujutru. Pratilac mučnine nekada je i žgaravica odnosno gorušica.

Uz osećaj mučnine, kod nekih trudnica javlja se i odbojnost prema odredjenoj vrsti hrane, a s druge strane velika želja za nekom drugom vrstom hrane.

Kada počinju simptomi poput mučnine?

Mučnina, žudnja ili averzija prema nekim namirnicama može trajati tokom cele trudnoće. Srećom, mnoge žene osete da mučnina polako prestaje posle prvog trimestra. Konsultujte lekara koja će Vam hrana najviše prijati i pomoći da lakše podnesete mučnine.

Izostanak menstruacije

Ovo je najočigledniji rani simptom trudnoće. Ali znajte da žene i tokom trudnoće mogu imati krvarenja. Posetite lekara I proverite da li je reč o bezazlenim trudničkim krvarenjima I nečem ozbiljnijem.

Drugi simptomi trudnoće

Izmenjen balans hormona u vašem organizmu može uzrokovati još neke simptome.

Mnoge žene imaju čest nagon za mokrenje i to obično izmedju šeste I osme sedmice trudnoće.

Primetna su i česta promena raspoloženja, naročito karakteristična tokom prvog trimestra.

Mnoge žene u ranoj trudnoći muči glavobolja, bolovi u ledjima…

Vrtoglavica i nesvestica koju osećaju trudnice obično su uzrokovane padom šećera ili niskim krvnim pritiskom.

Svi simptormi su potpuno normalna stvar u trudnoći i budite spremne na njih. Vaš lekar će Vam najbolje pomoći kako da ih lakše podnesete.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts