Jastuk za trudnice – saveti za izbor i upotrebu

Kada dodju poslednji meseci trudnoće, većina žena u drugom stanju počinje da oseća probleme najpre sa položajem za spavanje. Zbog teškog nameštanja u krevetu, slede problemi neispavanosti I sa bolovima u ledjima. Ako pomoć tražite u posebnim jastucima za trudnice, izaberite onaj najbolji, pogodan upravo za vaše stanje, jer na tržištu ima više vrsta a možete ga i sami napraviti. Uglavnom su u ponudi jednodelni ili trodelni jastuci punjeni specijalnom penom ili heljdom. Neki proizvodjači nude jastuke sa našivenim trakicama koje dodatno prijanjaju jastuk uz telo I korisni su kasnije pri dojenju bebe.

Jastuk od heljde dobar je za trudnice

Jastuk za trudnice od heljde na tržištu se uglavnom može naći kao trodelni potporni jastuk. Oblik jastuka je takav da pružapodršku kičmi I stomaku dok spavate. Dužina jastuka je vrlo bitna jer treba da bude dovoljna da se trudnica smesti u sredini, daje glava na jastuku ali da ima potpore i za stomak i kičmu.

Ljuspice heljde su zgodne jer se prilagodjavaju telu, a ako se prevrćete u snu, ne morate da menjate položaj jastuka. Heljda se ne sabija I ne pravi neudobne čvoriće, ne zagreva se, i vrlo je udobna.

Takođe ovaj jastuk  možete staviti izmedju butina, pa će Vam biti lakše da zaspete a i ublažice bolove u donjem delu ledja.

jastuk-za-trudnice

Iskustva trudnica kažu da, ne samo što se sa specijalnim jastukom za trudnice bolje spava, nego se I noge tokom spavanja bolje odmore i ujutru su manje natečene nego inače, što je dobro poznato stanje kod žena u poodmakloj trudnoći. Redje ćete se buditi tbog neudobnih položaja u snu, a trodelni jastuk će blagotvorno uticati i na bol u vratu. Stomak je podbočen jastukom, pa se tokom spavanja njegova težina slabije oseća.

Višestruka namena

Kako koristiti jastuk za trudnice? Jastuke za trudnice možete upotrebljavati i posle porodjaja. Kada beba dodje na svet, zakrivljeni deo jastuka će Vam koristiti dok je dojite. Beba se položi na jastuk koji je obavijen oko stomaka majke i tako olakšava pritisak na kičmu majke, smanjuje napor potreban za držanje bebe, koja je takodje u ubodnom položaju za hranjenje jer se jastuk prilagodjava anatomski detetovom telu.

Ako niste trudnica  po prvi put, i već uživate u čarima majčinstva, sigurno znate koliko je Ispravan položaj mame i bebe pri dojenju važan za uspešan podoj. Neki jastuci za trudnice  imaju ušivene trakice kojima se učvrsti položaj jastuka uz telo I tako obezbedjuje dodatnu sigurnost kod dojenja.

Kada beba napuni 6 meseci i počne da uči da sedi, jastuk od heljde ili pene  takodje će dobro poslužiti kao potpora i zaštita pri sedenju, ali i kada je stavljamo u poluležeći položaj dok je dete manjeg uzrasta.

najbolji jastuk za trudnice

Kasnije će dete rado koristiti ovaj jastuk za igru a i vama može poslužiti kada budete imali probleme sa spavanjem ili ledjima, bez obzira što niste u drugom stanju.

Kako napraviti jastuk za trudnice

Potrebno Vam je oko tri metra pamučne tkanine, igla i konac ili šivaća mašina ako je imate, makaze, pribadače, heljda ili pena za punjenje i krojački metar

Izrežite dva šablona istih dimenzija od pamučne tkanine. Iscrtajtekredom obrise gde ćete seći. Materijal rasprostrite po podu, ako nemate veliki sto, i najlakše Vam je da ga preklopite po širini i samo blago zaoblite ivice materijala. Ušijte i ostavite mali deo nazašiven. Okrenite I dobili ste uvlaku za jastuk. Napunite uvlaku penom ili heljdom i dobili ste svoj ručno radjeni  jastuk!

Anatomski jastuk preporučljiv za trudnice koje moraju da miruju

Ako Vam je lekar preporučio mirovanje u trudnoći, ovakav jastuk će Vam mnogo pomoći, i to u dugim anima koje morate provoditi ležeći ili sedeći.  Ali čak i ako imate laganu trudnoću bez većih bolova u kičmi, vratu ili ledjima, možete ga nabaviti isključivo da biste udobnije spavali. Ksnije, kada se porodite, sigurno ćete mu naći namenu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts