Zašto izabrati mozaik pločice za kupatilo

Mozaik pločice za kupatilo

Mozaik je kao tehnika ulepšavanja i oblaganja zidova poznata od davnina. Koristio se u doba Rimljana i starih Grka naročito za ulepšavanje sakralnih objekata.

Prava umetnička avantura podrazumeva odgovarajuće slaganje i uklapanje sitnih komada kako biste dobili odgovarajući unikatni dizajn podova ili zidova za kupatilo ili druge prostorije.

Nekada davno, za mozaik su se koristili materijali utiskivani u malter, kao što su kamen, školjke, slonova kost…. Danas, ova tehnika i materijal pločica su jako napredovali i koriste se vrlo često kao metod ulepšavanja stambenih prostorija, najpre zbog posebne lepote i funkcionalnosti. Skoro da ne postoji objekat ili prostorija gde se ne može koristiti mozaik.

mozaik kupatilo1

Dimenzije

Dimenzije pločica za mozaik su različite. Naravno, od onih najmanje površine najlakše je napraviti željene šare, ali to ume biti prilično komplikovan posao.

Pločice mogu biti od najrazličitijih materijala, keramike i stakla. Staklene pločice za mozaik beleže veliku popularnost poslednjih godina.

Dimenzije staklenih pločica za mozaik kreću od jako malih – svega 3 do 4 milimetra pa do onih većih komada od 10 x 10 cm. Oblici komadićasu jako različiti – četvrtasti, okrugli, elipsasti…

mozaik kupatilo2

Prednost koju imaju mozaik pločice su efekti koje nije moguće dobiti bilo kojim drugim materijalom.

Mozaik pločice možete postaviti na bilo koji zid u kupatilu , na zakrivljene i ravne površine, pa čak i na plafonu – skoro da nema ograničenja! Posebno su pogodne za prostorije sa prisustvom vlage kao što su kupatila.

mozaik kupatilo3

Lepljenje i postavljanje mozaika

Postoje dve osnovne tehnike ugradnje mozaika

Direktna metoda podrazumeva lepljenje pločica na podlogu, i traži dosta umešnosti i vremena. Danas je ova metoda najviše prisutna u umetničkoj izradi. Ovde spada i poznata tehnika Venecijanskog mozaika kada se od ostataka raznih pločica stvara ručno radjeni dekor za zidove ili podove.

Drugi način je indirektna metoda, koja se češće koristi i koja je dosta usavršena u poslednje vreme. Ovde se komadići mozaika mašinski slažu na neku vrstu pomoćne podloge čija je uobičajena dimenzija 30 x 30 cm, a onda se tako postavlja na željenu podnu ili zidnu površinu kupatila.

mozaik kupatilo4

Ovaj metodje znatno brži i jednostavniji. Preduslov za njenu primenu je da podloga na koju se lepe gotove mozaik ploče bude kompaktna i glatka.

Komadići mozaika od stakla su inače vrlo tanki – oko 3 milimetra a ospod njih nije moguće naknadno dodavati lepak zbpg korigovanja nekih nepravilnosti. Postavljanje zahteva preciznost i iskustvo. Možda je najbolje angažovati profesionalce.

Lepak za stakleni mozaik

Lepak za providni stakleni mozaik je na bazi belog cementa. Ako se primeni nedovoljno lepka, komadići će loše prijanjati, odvajaće se sporadično i na kraju ćete dobiti oštećenja u vidu fuga čije je održavanje jako teško i nezahvalno. Uz angažovanje proverenog i iskusnog izvođača – nećete imati ovakve probleme.

Završna obrada mozaika može se uraditi u mat, polimat ili varijanti visokog sjaja. Možebiti providna ili u boji.

Stakleni mozaik u kupatilu možete kombinovati sa mozaikom od pločica drugog materijala kao što su kamen ili keramika. Ako ste za jednostavnija rešenja, napravite potpuno jednobojni mozaik, koji i te kako može biti atraktivan.

mozaik kupatilo5

Zašto izabrati mozaik za kupatilo

Mozaici su vrlo otporni kako na visoke tako i na niske temperature. Laki su za održavanje i vrlo zgodni za površine koje nisu ravne već pod lukom, zaobljene ili zakrivljene.

Neugledni zidovi uz pomoć mozaika postaće raskošni i najlepši deo vašeg kupatila. Igranjem sa oblicima i bojama, lako ćete istaći uz pomoć okvira od mozaika na primer neki deo nameštaja u kupatilu ili sanitariju.

mozaik kupatilo6

Cena

Cene pločica za mozaik se dosta razlikuju na domaćem tržištu. Različiti proizvodjači nude različit kvalitet pa setako mogu naći one jeftine za svačiji džep, ali i nešto kvalitetnije, italijanske uglavnom, koje ćegarantovati bolji kvalitet i izdržljivost.

Najpoznatiji proizvođači pločica za mozaik su Sicis, Bizzaca, Appiani, Mosaico +, Trend …

Potražite opremu za mozaik u nekom od salona keramike kao što su Diplon, Enmon ili Eurodom.

Tipovi mozaika

Još jedna prednost kod mozaika je to što sa njim možete da se igrate i dobijete rezultata koji je baš po Vašem ukusu. Sa mozaikom koji je na mrežici možete da dobijete različite šare, pa čak i slike. Neki proizvodjači nude izradu slika ili šara od mozaika po Vašoj želji. Odredjenu sliku oni postavljaju na mrežicu i na Vama je samo da ih složite po puzzle sistemu.

Osim ovih komplikovanijih rešenja, možete napraviti i samo borduru od mozaika u kupatilu što je manje zahtevno pa to možete da probate da utadite i sami ali pre toga dobro isplanirajte količinu materijala i detaljno utvrdite izgled bordure.

Takodje, može biti jako interesantno da stakleni mozaik koristite za osveženje stare keramike u kupatilu. Ne morate ukloniti komplet starih pločica . već samo neke umesto kojih ćete postaviti mozaik po izboru.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts