Likvidambar – jesenja ekslozija boja

Likvidambar (ukrasno drvo)

Ako imate prostrani vrt a volite dobru hladovinu tokom toploh letnjih dana, pravi izbor za vas je Amerčki Likvidamabar. Osim u zaštiti od sunca, uživaćete i u lepoti raznogojnog i aromatičnog lišća. Naša klima prija ovom drvetum dok je malo više negepotrebo dok je drvo još mlado.

Likvidambar, latinski naziv (Liquidambar styraciflua)  je listopadno drvo iz familije Hamamelidaceae. Ovo drvo, ako se gaji u  našim predelima, može da da dostigne visinu i do 15 metara, a  poreklo vodi  iz severne Amerike, gde može porasti i do 40 metara. Zovu ga još i američki Likvidamabar.

Ovo drvo ima zanimljivu krošnju i grane sa rebrima plute, dok sjajni zeleni listovi tokom godine menjaju svoju boju, pa su tako u jesen žuti, ružičasti, tamno roze pa i crne boje. Bodljikavi plodovi veličine oko 3 centimetara na drvetu su prisutni tokom cele zime i tako daju ovom drvetu posebnu dekorativnost.

likvidamabar

Obavezno održavajte zemljište vlažnim

Likvidamabaru prija vlažno kiselo i neutralno zemljište i osunčani položaj. Ako raste na suvoj zemlji, brzo će stradati i mogu se pojaviti neke bolesti. Ipak, prednost ovog drveta je što mu ne smetaju gradski uslovi, dim, smog i prašina a takodje će podneti i niske zimske temperature i do – 20 stepeni.

Zbog njegove veličine, Likvidamabar je često drveće parkova i većih vrtova. Pošto se lako formira orezivanjem, ovo ukrasno drveće pogodno je i za žive ograde. U parkovima se često sadi kao soliter drvo ili u alejama. Često se meša sa javorovim drvetom, ali se ipak prepozna u jesen zbog menjanja boja lišća.

Upotreba u stolarskoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji

Ako ga gajite u vašoj bašti, eksplozija boja listova, doneće Vam tokom jeseni nesvakidašnje uživanje.

Osim kao dekorativno, ovo drvo se zbog svojih kvaliteta, sličnih orahovini, koristi još i u stolarskoj industriji, za izradu nameštaja, šper ploča, burad, železničke pragove…

Zbog finog mirisa samog drveta ali i listova, njegova primena uključuje i kozmetičku industriju. Smola koja se dobija iz njegove kore (Ambra liquida) obogaćuje miris duvana pri pravljenju cigareta, sastojak je mnoguh parfema i mirisa, a upotrebljava za i proizvodnju guma za žvakanje. U farmaceutskoj industriji, upotrebljava se za lečenje dizenterije, kašlja, zaceljivanje rana…

likvidamabar1

Sadnja – isključivo na proleće!

Iako se sadnja planira obično u jesen, za likvidambar, je ipak najbolje sačekati proleće jer je mlado drvo osetljivo na prve mrazeve. Kasnije, kada drvo dostigne odredjenu zrelost, dobro će podnositi mrazeve.

Ako se gaji na našim prostorima, punu visinu od oko 15 metara, može da dostigne tek za oko 15 godina. Koren se inače relativno sporo razvija.

Razmnožavanje je u neku ruku komplikovano, a ako želite novu biljku iz semena, znajte da je ono  zrelo kada bodljikavi plod potpuni izgubi svoju zelenu boju. Tada treba raširiti i osušiti plodove iz kojih će se osloboditi semenke.

Za proizvodnju jedne drvoredne sadnice potrebno je najmanje 10 godina, jer kada se sadi, ona mora imati najmanje 10 centimetara širinu prečnika. Pravi efekat postignu tek posle nekoliko desetina godina, kada se drvo skroz  razvije. Razmnožavanje je ipak najsigurnije sadnicama. Nabavite zdrave dobro razvijene sadnice.

Cena kod nas im je oko 350 dinara po komadu. Ako ga želite gajiti iz semena, cena pakovanja sa 15 semenki je oko 150 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts