Klematis – puzavica blagog mirisa

Klematis, latinski naziv: Clematis je listopadna biljka puzavica koja može da naraste u visinu od 2 do 4 metra. Cveće klematis se razlikuje i prema veličini i prema sortama. Za održavanje ove ukrasne elegantne biljke potrebna je potpora po kojoj će rastu. To može biti pletena žica, ili merdevine. Kako bi vazduh nesmetano cirkulisao, razmak između lestvi za uspinjanje i zida treba da bude oko 8 centimetara.

Klematis je jedna od popularnijih biljaka penjačica, zbog svojih lepih, blago mirisnih cvetova. Vrste klematisa su brojne i ima ih oko 700 medju kojima ćete sigurno naći idealnu za gajenje u Vašem vrtu ili na balkonu.

klematis2

Sadnja klematisa

Period za sadjenje klematisa je proleće od marta do maja meseca ili jesen. Biljku treba zasaditi na polusenovito ili sunčano mesto. Pre nego počnete sadnju, držite klematis, sa sve saksijom, u kofi sa vodom oko 10 minuta. U zemlji iskopajte rupu dubine od oko pola metra do 80 cm. Dno rupe pospite slojem šljunka, a zatim dodajte pesak i treset. Na kraju postavite klematis u rupu, na dubini od 5 do 10 cm i biljku dobro zalijte.

Nega i uzgoj

Klematis treba zalivati često i obilno.Iako ova puzavica voli sunce, za regularan rast, neophodno je da se zaštiti korenov sistem i donji deo biljke do visine oko 30 cm,od direktnih sunčevih zraka. Na primer, posadite druge biljke dovoljno blizu kako bi napravile hlad, ili možete pored klematisastaviti neke baštenske figure ili veće saksije.

Clematis traži redovno zalivanje,a djubrenje je potrebno u aprilu i to granulama koje ćete posipati po površini zemlje oko biljke. Leti ga možete prigranjivati uz zalivanje. U svakom slučaju, prihranjivanje je potrebno na 4 do 6 sedmica i to tokom cele sezone rasta biljke.

Ako su listovi klematisa, koji su inače tamnozeleni, počeli da blede i deluju beživotno tada, to je prvi znak da mu nedostaje vode. Presadjivanje klematisa vrši se jednom godišnje, najbolje obaviti u rano proleće.

Kada kupujete klematis za sadnju u bašti ili u saksijama na terasi, prepoznaćete kvalitetne biljke po snažnim izdancima, tamnozelenim i zdravim listovima i razvijenim korenovim sistemom.Pazite i da klematis nema polomljene izdanke ili neka oštećenja.

Osnovni saveti za ispravnu negu klematisa odnose se na pravilno orezivanje biljke, prihranu, redovno zalivanje i izbor pozicije za sadnju.

Orezivanje klematisa

Pošto je klematis puzavica, u zavisnosti od sorte, da bi cvetao bogatije, traži orezivanje.

Klematisi koji rano cvetaju sitnim cvetovima kao što su Clematis montana, clematis alpina i clematis macropetala se ne orezuju, odnosno potrebno je tek da skratite suvišne grane i one koje su  suve.

Klematisi koji cvetaju krupnim cvetovima na jednogodišnjim granama, orezuju se u kasnu zimu krajem februara ili početkom marta. Orezuju se do polovine svoje visine.

Klematisi koji kasno cvetaju i koji takodje imaju krupne cvetove na mladim jednogodišnjim granama se orezuju u kasnu zimu i to na visinu oko 30 do 40 cm. Ovi klematisi inače zahtevaju drastočno orezivanje.

klematis1

Razmnožavanje

Klematis se može razmnožiti reznicama ili položnicama ali i iz semena. Reznice treba uzimati sa zdravih biljaka u pozno leto ili na jesen, kako bi ožiljavanje bilo uspešno. Napravite rez ispod najnižeg lista i sa donje polovine reznice uklonite lišće. Pripremljene reznice zatim umočite u supstrat za ožiljavanje.

Razmnožavanje poloznicama je veoma jednostavno u radi se na proleće. Iskopajte rupu dubine oko 10 cm. Na dno rupe dodajte malo komposta a onda stavite izbojak koji ćete žičanim kukicama pričvrstiti za tlo. Zakopajte i redovno zalivajte. Zakorenjivanje očekujte ubrzo.

Kada gajite klematis u saksiji, važno je da saksije budu trapezastog oblika i šire pri vrhu. Što većasaksija to bolje! Minimalna zapremina je 20 litara, a najbolje su saksije od keramike sa širokim rupama za oticanje vode.

U slučaju da poštujete sve smernice o uzgoju klematisa u saksiji, on može živeti čak 20 godina pa i duže. Presadjujte ga obavezno na dve godine.

Bolesti

Česte bolesti koje pogadjaju klematis su sušenje biljke i pepelnica. U tom slučaju treba koristiti adekvatni fungicid. Insekticidi se primenjuju ako klematis napadnu vaši ili puževi, što i nije retkost.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts