tonik za lice

Prirodni tonik za negu i češćenje lica kod kuće

Iako mnoge dame tonik za lice ne smatraju važnim za negu kože i preskaču ga u ritualima neke lica, ovaj preparat i te kako ima važan učinak na stanje vaše kože.

Tonik za lice ne služi za skidanje šminke ni za čišćenje lica, jer taj zadatak prvenstveno imaju gelovi i pene za umivanje,i mleka za čišćenje lica. Tonik za lice je vodeni rastvor koji se stavlja na lice iz sledećih razloga: On vlaži kožu, omekšava je i sprečava njeno isušivanje, naročito u suvim zimskim i vrućim letnjim periodima. Tonik takodje uklanja vodeni kamenac koji ostaje posle umivanja lica i vraća kožu njenu prirodnu kiselost. Ovaj preparat otklanja ostatke mleka za čišćenjei skidanje šminke, a deluje i antibakterijski i protivupalno na kožu koja je sklona iritacijama, upalama i alergijama. Na kraju, tonik je vlažna podloga koja se nanosi pre krema, seruma i drugih preparata za hidrataciju kože.

Dakle, nakon umivanja ili skidanja šminke, tonik za lice nanesite na kožu vatom ili tupferima. Tonik možemo da nanosimo i sprejem bez trljanja.

Mnoge kozmetičke linije proizvoda sadrže i raznetonike za lice. Ipak, sasvim savršen tonik možete da napravite i sami i to potpuno prilagodjen Vašem tipu kože. Potrebni su vam sastojci iz kuhinje i dobićete potpuno prirodni tonik bez konzervanasa i bez alkohola, (osim kada je u pitanju masna koža),a koji su čest sastojak kupovnih tonika.

tonik za lice

RECEPTI

Hranljivi tonik za osetljivu kožu

Potrebna vam je kesica zelenog čaja i sveži krastavac, kao i bočica sa raspršivačem. Ovaj kućni tonik za lice će osvežiti kožu lica i napuniti ga potrebnim antioksidansima. Možete da ga koristite ujutro i uveče nakon čišćenja lica, ali i tokom dana, kada osetite da je vašoj koži potrebno osveženje.

U pola litre vode skuvajte zeleni čaj, a kada se ohladi, dodajte krastavac isečen na kolutove. Ostavite da odstoji u frižideru oko sat vremena. Na kraju procedite i domaći tonik sipajte u bočicu.

Domaći tonik za masnu kožu

U času ohladjenog zelenog čaja dodajte 2 kasike limunovog soka ili rakije. Ovaj tonik će Vam pomoći da uklonite suvišan sjaj i masnoće s kože i poboljšaće ukupno stanje tena.

Probajte i sledeći recept: Isecite limun na kriške, izgnječite i stavite u posudu. Zalijte sa pola čašice rakije (domaće) i pustite da odstoji nedelju dana. Zatim razredote sa istom zapreminom mineralne vode i dobili ste tonik za masnu kožu.

Suvo belo vino samo po sebi je odličan tonik za masno lice. Lagano vinom svakodnevno prebrišite vaše lice i koža će biti svežija i negovana.

Možete i da Izrendate jednu narandžu sve sa korom,koju ćete zatim da zalijete je sa 150ml rakije. Dodajte kašičicu meda, promešajte i ostavite nedelju dana da odstoji. Nakon toga procedite i dodajte dve kašike vode.

Tonik u kockicama za masnu kožu: Limunov sok razredite s vodom i sipajte u posudu za led. Ovim kockicama masirajte lice ujutru i uveče, što će doprineti sužavanju pora,i toniranju kože.

tonik za čišćenje lica

Tonici za masnu i mešovitu kožu

U veliku šolju hladne prokuvane vode dodajte pola kašike morske soli. Ostavite da se so skroz rastvori. Upotreba ovog losiona sprečava bubuljice. Za mešovitu kožu, u losion dodajte kašiku glicerina.

Grejpfrut – Svežu koru od grejpfruta stavite u stakleni sud i prelijte sa pola čaše hladne vode. Neka odstoji dva dana. Ovim domaćim tonikom brišite lice ujutru i uveče.

Sirće – U šolju hladne prokuvane vode dodajte kašiku jabukovog sirćeta i dobro promešajte. Tonik je spreman.

Tonici za suvu kožu

-Tonik sa pahuljicama: Dve kašike ovsenih pahuljica zalijte sa dve čaše provrele vode, i ostavite da se hladi. Ovaj tonik koristite dva putadnevno.

-Tonik sa jajima: Umutite jedno žumance sa kašikom maslinovog ulja, navlažite time tufer i prebrišite lice. Posle 10 minuta operite lice mlakom vodom.

-Tonik od mleka: U šolju mleka dodajte kašičicu limunovog soka i malo sokaodbanane. Prokuvajte sa kašikom prah šećera. Nakon nanošenja ovog tonika, lice isperite vodom kada prodje 15 minuta.

Svojevrstan tonik za suvu kožu je sam čaj od kamilice. Jednostavno, skuvajte jali čaj od cvetova kamilice, i njime vlažite kožu po potrebi, kada se prohladi.

Sok od svežih krastavaca koji ste procedili, možete sa stavite u kalup zaled i dobijenim kockicama masirajte blago lice svakog dana.

Tonik za suvu kožu sa jajima: Po jednu veliku kašiku rakije, pavlake i soka od limuna pomešajte sa žumancetom. Brišite lice ovom smesom i na kraju ga operite mlakom vodom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts