Manekenska dijeta – super bikini dijeta

Manekenska dijeta, poznata je još i kao super bikini dijeta. Njeni zagovornici tvrde da ćete uz ovaj režim ishrane moći hrabro da udjete u bikini za svega 10 dana, pa je jasno da je u pitanju brza dijeta.

Osim “uskakanja “ u bikini, autori manekenske dijete još navode i da ćete izgubiti oko 6 kilograma, smanjiti obim struka za oko 12 cm, a da ćete pritom još umanjiti apetit i sačuvati zdravlje jer je u pitanju dijeta koja uspešno topi masne naslage.

Dijeta je nastala u Sijetlu gdeje tim stručnjaka, baveći se raznim dijetama, analizirao uobičajenu ishranu profesionalnih manekenki. Zaključili su da manekenke najčešće jedu povrće i ribu, piju crno vino, i da uglavnom koriste maslinovo ulje. Ovakva ishrana će, tvrde autori ove dijete, mnogo brže istopiti kilograme od nekih tradicionalnih dijeta, čak i duplo brže.

Zato se preporučuju odredjene namirnice biljnog porekla koje dodatno mogu da poboljšaju dejstvo dijete i ubrzaju topljenje kilograma i skidanje sala prvenstveno sa stomaka!

dijeta

Ova dijeta zabranjuje namirnice koje povoljno utiču na taloženje masnih naslaga, a to su crveno meso, preradjeni ugljeni hidrati, gazirana pića, pržena ili pohovana hrana.

Ono što je dozvojeno su: morski plodovi, povrće, maslinovo ulje, mlečn proizvodi slabe masnoće i integralne žitarice.

Prirodni antioksidanti iz preporučenih namirnica, stabilizuju hormone i smanjuju potrebu za prejedanjem. Preporučen režim ishrane uključuje namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama za koje je dokazano dasprečavaju preterano lučenje hormona koji utiču na stvaranje sala na stomaku a to su insulin i kortizol. Soja, koja se preporučuje u ovoj dijeti, na primer, utiče na to da se masne ćelije na stomaku „zatvore” i tako podstaknu topljenje masnih naslaga. Takodje, neki  sastojci iz crvenog i ljubičastog voća i povrća koje je zastupljeno u ovoj dijeti, smanjuju taloženje masnih naslaga i ubrzavaju metabolizam.

Rezultati

Jedno istraživanje obavljeno u Izraelu pokazalo je da su osobe koje su dužem periodu pratile uputstva manekenske dijete, uspele da skinu čak 62 % više kilograma od onih koje su bile na dijeti koja podrazumeva smanjeni unos masti.

Pošto gojaznost negativno utiče na opšte zdravlje čoveka i dovodi do povećanog nivoa triglicerida, povišenog pritiska i nivoa šećera u krvi, autori manekenske dijete tvrde da ona ima upravo suprotan, odnosno pozitivan učinak na zdravlje. Fitohemikalije iz namirnica koje obuhvata dijeta, kontrolišu nivo šećera u krvi, smanjuju trigliceride i ublažavaju unutrašnje upale.

Iskustva u držanju ove dijete su različita, a rezultati zavise od Vaše discipline. U svakom slučaju, pre držanja bilokakve dijete, obavezno se konsultujte sa lekarom.

manekenska dijeta2

Manekenska dijeta – recepti i jelovnik

Za svaki obrok je ponudjeno nekoliko mogućnosti, a Vi napravite izbor, odnosno samo jednu varijantu:

Doručak:

Prvi izbor: Kajgana od 2 jaja sa pola šolje seckanog povrća, isto toliko nemasnog sira prelivenog kašičicom maslinovog ulja, pomorandža.

Drugi izbor: Šolja kaše od ovsa, šaka suvog groždja, kašičicabadema i šolja nemasnoj sojinog mleka.

Treći izbor: Četvrtina šolje sojinog ili nemasnog mleka koji ćete u blenderu umutiti sa šoljom nemasnog jogurta i šojom  smrznutih borovnica.

Ručak:

Prvi izbor: Oko 120 g tunjevine, jedno tvrdo kuvano jaje, šolja lebleblije, nekoliko crnih maslina, 2 do 3 šolje mladog spanaća, 1 kašika vinskog sirćeta i kašičica maslinovog ulja, uz pola integralne zemičke.

Drugi izbor: 120 g nemasne šunke, 30 g sira- mocarele, malo naseckanih paprika babura, 4 masline, 2 kašičice vinskog sirćeta kašičica maslinovog ulja, i na kraju – šaka svežih malina.

Treći izbor: 120 grama pilećeg belog mesa, slabo posoljenog, sa malo grilovanog povrća, kašičicom maslinovog ulja, iz pola šolje skuvanog integralnog pirinča.

Užina:

Za užinu možete uzeti jabuku i malo oraha ili badema, zatim jednu bananu i kafu, humus sa povrćem, nemasni jogurt sa nekim bobičastim voćem, čašu crnog vina ili malu kriglu bezalkoholnog piva.

Večera:

Prvi izbor: 90 g pečenog pilećeg belog mesa, sa malo skuvane integralne paste, paradajz sosom, malo parmezana, i  boranije, uz kašičicu maslinovog ulja.

Drugi izbor: 180 g ribe, garnirajte sa barenim brokolijem, pola naseckanog paradajza i začinite maslinovim uljem, mirodjijom i limunovim sokom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts