Bolovi u jajnicima u toku trudnoće

U prvim nedeljama trudnoće možete osećati pritisak u donjem delu stomaka, poput onog koji nastupa kod menstruacije. Čak, neke žene kažu da to može biti i jače nego tokom menstruacije. To je inače uobičajena pojava i uglavnom nema mesta panici.

Bolovi u jajnicima i blagi bolovi u stomaku tokom trudnoće su zapravo posledica ubrzanog rasta i istezanja maternice u na početku trudnoće.

Takođe, povremeno možete osećati i probadanje u predelu jajnika i to više na onoj strani gde se nalazi žuto telo, odnosno, na jajniku gde je bila ovulacija. Tokom trudnoće normalan je izostanak menstruacije. Ipak, kada je u pitanju rana trudnoća, nekada se mogu javiti blaga i oskudna krvarenja, nalik na braonkast sekret, što ne mora da znači ništa opasno. Ovo se obično desi onda kada je inače trebalo da dobijete mesečni ciklus.

Trudnoća je kao drugo stanje period u kome svaka bol treba da ima svoje značenje. Važno je dakle razlikovati koji simptomi za vreme trudnoće predstavljaju uobičajen tok stvari, a koji znaci pak upućuju eventualno na neka ozbiljnija stanja. Potrudite sa na naučite kako da prepoznte razliku između normalne, uobičajene, boli i upozoravajućih bolova. U svakom slučaju se savetujte s ginekologom koji Vam prati tok trudnoće.

Bolovi u jajnicima

Bekston Hiksove kontrakcije

Sigurno ćete ih osetiti u drugoj polovini trudnoće. Mišići materice se napinju u periodu od 30-60 sekundi, ali ne kao kod pravih trudova. Ove kontrakcije su pre neugodne nego što su bolne, uvek su iste jačine dok kod istinitih trudova bolovi postaju sve jači i jači.

Šta je uzrok ovih kontrakcija?

Mogu se pojaviti zbog aktivnosti bebe u stomaku, ako ste dehidrirali ili ako Vam je puna bešika.Obavestite vašeg lekara da osećate ovaj tip kontrakcija, naročito ako ih imate više od 4 kontrakcije za sat vremena, ako počnu u pravilnim razmacima i ako Vas boli donji deo leđa. Da biste ublažili bol, probajte da premnite položaj u kome ste, prošetajte ili lezite. Obavezno unosite dovoljno tečnosti, naročito vode.

Grčevi u stomaku

Bolovi i grčevi u stomaku kao i bolni jajnici kao pri menstruaciji, su česta pojava u prvom tromjesečju. Uglavnom predstavljaju reakciju materice na nov zadatak koji je očekuje.. Može se desiti i da hormoni u trudnoći usporavaju Vašu probavu pa to uzrokuje bolove. Takodje, veliki stomak, u kasnijoj trudnoći, stvara pritisak na želudac i unutrašnje organe pa je moguća česta bolna nadutost i zatvor.

Oštra bol u trbuhu koja se nikao ne smanjuje i ne prestaje, može biti i ozbiljna i zabrinjavajuća. Ako se bol pojačava, obavezno obavestite ginekologa a posebno ako dođe do krvarenja i do boli u ramenu, što je simptom vanmaterične trudnoće.

Takođe se obratite lekaru ako imate povišenu temperaturu, bol pri mokrenju, što je možda znak upale bubrega, mučninu ili vrtoglavicu i nesvesticu.

Najbolje je u ovim situacijama da sednete, odmorite, i podignete noge kako biste se opustli. Izbegavajte nagle promene položaja, a kada osetite bol, nagnite se prema napred da biste je ublažili. Umerena aktivnost kao što su šetnje možgu mnogo pomoći.

grcevi u stomaku

Disfunkcija simfize (Simfioliza)

Oštra bol s prednje strane materice, ili u predelu pubične kosti, na dodir može biti jako bolna. Reč je o simfiolizi ako osećate i bol u kukovima, preponama i donjem delu stomaka. Nekada možete osetiti i škljocanje, a bol se pojačava sa kretanjem.

Šta je uzrok?

Tokom drugog stanja, hormoni omekšavaju i razvlače ligamente u telu da bi se pri porođaju materica mogla da otvori. Pubična kost je zapravo spona koja drži matericu u ravnoteži, a ako se previše razmakne, premestiće se pritisak na druge spojeve i zglobove materice što je uzrok bola.

Šta učiniti?

Obratite se svom lekaru koji će Vam prepisati odgovarajuće tablete protiv bolova, a možda Vas uputi i kod fizioterapeuta. Osim toga, može pomoći i akupunktura i osteopatija, ali i nežne masaže hlave i kičme.

Sindrom karpalnog tunela

Ovaj sindrom predstavlja zapravo ukočenost ili bol u prstima jedne, ili obe ruke. Karpalni tunel, koji provodi nervne završetke u vaše prste, može da natekne u trudnoći, pa taj pritisak može uzrokovati bol i ukočenost.

Proverite sa vašim doktorom da li ćete moći da dobijete zglobne pojaseve, ili će se pomoć svesti na uzimanje vitamina B6, sa nekim tabletama protiv bolova.

Ako radite za računaromm, nadjite udoban položaj i odgovarajući oslonac. Birajte udobne stolice i fotelje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts