Solarne lampe najbolje su rešenje za baštu i dvorište

Osim što doprinosi stvaranju prijatne atmosfere u domu, rasveta ima važnu ulogu i u bašti.

Ako vam se dopada ideja o rasveti za baštu koja ne zahteva posebno održavanje i instalaciju a pritom štedi energiju i novac, bilo bi dobro da razmislite o solarnoj rasveti.

Vešto rasporedjena rasveta za dvorište, posebno može da istakne lepotu baštenskog cveća, grmova, stabala…

Na lep način, solarne lampe biće ukras za ograde, kuću sa spoljne strane, odnosno za fasadu, ulepšaće stazice u vrtu.

Kako rade solarne lampe

Ekološki osvešćeni dizajneri sve više pažnje posvećuju svetiljkama za vrtove i spoljni prostor, koje tokom dana u svojim solarnim pločama akumuliraju sunčevu energiju, a kad padne noć , tu sakupljenu energiju koriste kako bi osvetljavale prostor.

Veliku pažnju, dizajneri posvećuju estetici odnosno izgledu, pa tako nam solarne lampe dolaze u različitim bojama i oblicima, svojim oblicimapodsećaju na cveće, životinje, ili male svetionike.

solarna lampa1

S obzirom na to da solarne lampe ne troše električnu energiju, jedna od najvećih prednosti ovog načina rasvete je ta što nije potrebno sprovođenje električnih instalacija. Uputstvo za upotrebu koje ćete dobiti kupovinom solarnih lampi detaljno će Vam objasniti kako da najbolje akumulirate energiju tokom dana, i gde je najbolje držati solarna tela za rasvetu.

Pažljivo birajte modele solarnih lampi

Pre kupovine rasvetnih solarnih tela, upoznajte se sa osnovnim odlikama vaše bašte i dobro procenite koliko Vam je svetla u njemu potrebno, kakvu atmosferu želite u vrtu, a ne bi bilo loše ni dase konsultujete sa nekim pejzažnim arhitektom.

Posebnu pažnju posvetite delovima kao što su baštenske stazice, stepenište, veliko drveće, ograde, vrata na kapiji i još neke elemente u bašti, ako imate skulpture, fontanu, garnituru za sedenje, ljuljaške, fotelje od bambusa…

solarna lampa2

Potrebno je da znate da je jačina svetla ovakve rasvete za nijansu slabija od klasičnih električnih sijalica i lampi. Zato je solarne lampe potrebno staviti na mesto u vrtu koje tokom dana nije u senci.

Dobro planirajte postavljanje solarne rasvete

Zadovoljavajuće osvetljenje u vrtu produžiće vreme boravka u bašti za vreme toplih letnih večeri. Dobro planiranim postavljanjem lampi, bašta svakako noću deluje drugačije nego po danu, a uz malo mašte postići ćete čarobni bajkovit izgled vaše bašte. Takodje, pogled iz kuće na dobro i ukusno osvetljen vrt dočarava veoma ugodnu atmosferu. Da bi rasveta bila na zadovoljavajućem nivou, ne osvetljavajte čitav vrt, već se ograničite na neke predmete i odredjena područja u njemu. Za ovu avanturu su vam izuzetno praktične solarne lampe različitih oblika koje možete postaviti bukvalno u svakom kutku vaše bašte.

Solarne lampe možete postaviti bilo gde!

Na primer, solarnim lampama možete osvetliti drveće prema gore, možete osvetliti cvetne gredice ili kipove, ili na površini vode u baštenskoj fontani dočarati predivan odsjaj. Terase takodje možete lepo ukrasiti solarnom rasvetom ali tako da svetiljke nikoga ne zaslepe, a to ćete uraditi tako što ćete svetiljke postaviti dovoljno visoko. Idealna je i upotreba solarnih lampi sa senzorom, odnosno regulatorom svetlosti pomoću kojeg možemo podešavati jačinu svetlosti – od jake, do prigušene i romantične.

solarna lampa3

Osim estetike , kod rasvete je važna i njena uloga u sigurnosti, odnosno da utiče na to da okolina vaše kuće bude bezbedna, i da se staze, stepenice i ograda moraju dobro videti noću.

Solarno osvetljenje na spoljnim zidovima kuće takodje u velikoj meri služi i kao zaštita od provala. Ukrasne lampice, lampioni, ili svećice na solarnu energiju, mogu biti i samo dopuna klasičnom električnom osvetljenju baštem ali mogu biti i vrlo povoljan način za kompletno osvetljenje vrta jer stvaraju romantičnu atmosferu i čine vaš boravak napolju izuzetno prijatnim. Pritom, računi za struju će Vam biti manji.

Osim toga, za svetiljke i lampe na struju, elektroinstalacije moraju da vam obavlje isključivo ovlašteni stručnjaci, postoje mnogi propisi koji se moraju poštovati, a kad nestane struje – ostajete bez svetla u bašti!

Solarne lampe uredjene s ukusom

Previše svetiljki ipak neće napraviti pravu atmosferu jer upravo prelaz iz svetlosti u tamu je ono što je zanimljivo. U svakom slučaju, probajte da planirate rasvetu tako da lampe osvetljavaju samo vaše imanje i da ne smetaju komšijama.

Tačke svetlosti u bašti koje možete posebno dočarati malim podnim lampama dodatno će naglašavati istaknute crte i posebne oblike. Uz stepenište i vrtne stazice postavite stajaće solarne lampe nastubovima.

Solarne lampe se jednostavno postavljaju, jednostavno ih utaknite u tlo bez potrebe za priključivanjem na strujne kablove. Važno je da solarnu lampu postavite na takvo mesto gde će primati dovoljno sunčeve svetlosti.

Solarni kolektor treba okrenuti na jug a da bi lampa dovoljno svetlela, neophodno je da solarni kolektor mora imati izloženost dnevnoj svetlosti barem nekoliko sati.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts