Kako se pleše Jive?

Nedavno je kod nas počela emisija „Ples sa zvezdama“ koju emituje TV Prva, pa kao nekome koje najboljih deset godina života posvetio plesu, privuklo me je da pogledam kako ta emisija izgleda kod nas, zato što sam nekoliko godina unazad, do sada mogla da je pratim samo na italijanskoj televiziji, koja se zove kod njih Ballando con leStelle.

U jednoj od prošlih epizoda, sudije su se, ako mogu tako da kažem, malo sporečkale oko toga odakle potiče džajv (jive). Jedni su tvrdili da je nastao u Americi, a drugi sudija, koga podržavam, rekao je da koreni džajva potiču iz Afrike. To me je nagnalo da malo bolje istražim poreklo ove igre, zato što sam se uvek pitala, zašto se džajv ubraja u latino-američki ples kada ne potiče iz Latinske amerike, kao što su samba, rumba, ča-ča-ča, salsa…

Istorija Jive-a

Jive je jedan od najpopularnijih plesova u plesnoj dvorani. Mada na prvi pogled izgleda da se lako igra, njegovi koraci i nisu tako jednostavni. Jive nije oduvek bio deo takmičarskog plesa. On se za to mesto izborio tek 1968. godine, od kada je ubačen kao peti ples latino-amerčkog stila.

jlive ples

Jive je ples koji je nastao u afro-američkoj zajednici, na jugoistoku SAD-a. Neki veruju da njegov najraniji oblik potiče od Seminole ratničkog plesa koji su afrički robovi kopirali i doneli sa sobom u Ameriku. I morate se zamisliti nad tom činjenicom, kada se setite svih onih emisija o crnačkih plesovima, pa čak i starih filmova, gde smo često imali priliku da gledamo njihov ples. Zar nisu to dvokoraci, trokoraci u stranu sa uzdignutim kolenima? Pa, mogli bi reći, da su to koreni plesnog koraka Jive.

Krajem XIX veka ovaj ples je od strane crnaca sa juga izvođen za nagradu koja je bila kolač (cake) pa je tada ples nazvan „Cake walk“. Plesao se u američkim crnačkim klubovima na zvukove swinga i jazza, a zatim je nastao popularni boogie, koji se razvio iz bluesa.

Dolazak Jive-a u Evropu

Američki vojnici su Jive doneli u ratom zahvaćenu Evropu. U ovo plesu je prevladavao slobodan stil gibanja, pa je postao veoma popularan kod mladih. U Engleskoj se jive prilagodio muzici rock and roll-a, stvarajući tako novi stil, koji su Francuzi pojednostavili, mešajući ga sa tradicionalnim latino-američkim plesovima. Da bi se uklopio u plesne dvorane, engleski učitelji plesa su formirali, i uz nešto sporiju i elegantniju muziku, živahni današnji Jive. Tako, figure koje koristimo u rock and rollu, koristimo i u džajvu, s tim što Jive sadrži poskok i pun je kikova (kratki šut nogom). Osnovni korak mu je dosta vezan uz jedno mesto i koraci mu se sastoje od rock chasse (šase) elemenata. Težište tela je na prednjem delu stopala, telo je nagnuto blago napred.

Jive na plesnim takmičenjima

Takmičenja u sportskom plesu i šampionati održavaju se u dve osnovne grupe, a to su :

Standardni plesovi:

Engleski valcer, Bečki valcer, Tango, Slowfox i Quickstep.

Latino-američki plesovi:

Samba, Rumba, Cha-cha-cha, Pasodoble i Jive.

Jive je na takmičenju poslednji ples u kategoriji latino-američkih plesova, a ujedno je i najteži za izvođenje. Zbog ovoga, mnogi plesači čuvaju svoju energiju za kraj takmičenja, na kojima se oni ocenjuju prema izvođenju u oblastima tehnike rada nogu, držanju tela, praćenju ritma, umeću na podijumu i uvežbanosti i na kraju, sinhronizovanost plesnih parthera.

Jive sadrži šase korake, kikove i okrete na prstima, pa je zato i komplikovan i partneri moraju da ostanu fokusirani na ritam, koji je veoma brz i ono što možemo videti u našoj emisiji „Ples sa zvezdama“ jeste upravo to, da naši takmičari ispadaju iz ritma i da su im noge kao dva stubića dok izvode koreografiju.Zato je najvažnije da se jako dobro savlada taj osnovni korak, koji ću vam sada objasniti u nekoliko reči.

Osnovni korak u Jive-u

Kada učite džajv, zapamtite da je prvi takozvani „rock step“, odnosno nazad-napred (ženski korak), koji se sastoji od promene težine od napred ka nazad, pa onda dolazi „chasse step“, odnosno tri mala bočna koraka ili kako bi rekli, trokorak u stranu.

Da pojednostavimo, brojanje u Jive-u ide na sledeći način:

Rok step, triple step – desno, triple step – levo (ženski korak) ili ako vam je lakše:

Nazad-napred, desno i desno, levo i levo.

Ovo je bila teorija, da bolje razumete brojanje koraka, a na internetu to možete videti i na snimku ako ukucate ovaj link:

Ovaj profesionalni par savršeno objašnjava osnovne korake i figure u latino-američkim plesovima pa možete ih pratiti, ako ne želite da odete na prve časove nespremni, a ako vam baš ne ide, to nije mnogo ni važno, jer nećete krenuti na ples da bi se takmičili već da bi se zabavili, opustili i da bi posle treninga osetili sreću i neizmerno zadovoljstvo!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts