Idealni štapovi i mamci za pecanje babuške na plovak

Babuška je riba prosečne lovne težine od oko pola kilograma, ali je moguće nekada uloviti i veće primerke od recimo preko 2 kilograma. Jako je otporna riba i u stanju je da preživi i najhladnije zime pa i u zaledjenoj vodi.

Babuške se hrane na dnu, sitnim životinjicama i biljkama pa se tu i love. Najpre je potrebno lokalizovati mesto gde se nalazi jato babuški i to na osnovu mehurića koji se pojavljuju na površini vode. Naravno, da svako pravilo ima i izuzetke, pa treba imati u vidu, da tokom dana, posebno rano ujutro i predveče babuške prilaze blizu obale kako bi se hranile priobalnim biljem pa se podižu i na 70-80 cm od dna. Babuška se lovi na nekoliko načina. U zavisnosti od količine vegetacije u vodi babuška se može loviti na sledeće načine:

Pecanje babuške

Jedan od načina je pecanje na vodama u kojima ima puno vodene vegetacije, i gde se babuške kreću i borave u neposrednoj blizini rastinja jer im ono predstavlja prirodnu zaštitu od prirodnih neprijatelja ali i zbog ishrane upravo tim rastinjem.

Na takvom terenu najbolji rezultati se postižu pecanjem tik uz rastinje ili u čistim površinama vodene površine koje su okružene rastinjem.

Lov na babuške u vodi gde vegetacije i nema baš u izobilju, podrazumeva da ovu ribu treba tražiti što dalje od obale, što je najčešći slučaj kada lovite u većim jezerima.

ribolovbabuska1

Pribor za lov na babuške

Za lov na  babuške potreban Vam je fin i lak pribor. Znajte da je babuška jako oprezna riba ali može Vas nekada iznenaditi krupan primerak koji je došao zahvaljujući mamcu od samo jednog crvića ili zrna žita. Najčešća metoda je pecanje na plovak.

Štapovi za pecanje treba da budu što duži (6 – 8 metara), da biste bez problema mogli da spustite plovak iza na primer trske ali i mali dovoljnu dužinu najlona kako bi mamac uspešno i bez problema došao do dna.

Može se i postaviti mala mašinica na teleskopski štap nešto manje dužine,sa kojim onda možete lako voditi ribu do obale. Neka štap bude što laganiji zato što se stalno drži u ruci, kada naidje jato babuški.

Najlon za pecanje naplovak treba da je od 0,15 ili 0,16 mm, a za predvez se uzima najlon 0,12 do 0,14 mm. Za mašinice za pecanjenajbolji je najlon od 0,18 mm, jer omogućava daleka zabacivanja i potrebnu jačinu za borbu sa većim primercima babuški.

Veličinu udice prilagodite mamcu: raspon od 16-12 se pokazao najdelotvornijim. Treba Vam lak plovak, jer je ugriz babuške u prvoj fazi vrlo slab , ali ako se lovi na većoj dubini plovak bi trebalo da ima nosivost od oko 2 g, a ako je voda plića i 0,5 grama je dosta.

U slučaju da pecate na većim daljinama birajte jedan od dva osnovna načina: dubinski način i način sa klizećim vagler plovkom. Preciznost zabačaja je od velike važnosti i uviek bacajte na isto mesto u sredinu trougla na čije ste ivice, odnosno uglove bacili mamac.

ribolovbabuska2

Mamci za pecanje babuške

Jedan od najboljih mamaca je glista đubretarka, koja je zakačena tako da joj krajevi slobodno lelujaju u vodi. Glistu babuška neće moći da skine u prvom lakom ugrizu, kao recimo hleb.

Od dobrog mamca i preciznog zabačaja zavisi cieli vaš ulov. Ako je voda topla i stajaća, koristite brašnastu hranu sa žitaricama u odnosu 2:1. Kod čistog dna mamac treba da bude čvršči, a kad je u pitanju dno obraslo travom – neka bude što rastresitiji, kako bi se raspao još dok pada i posuo što veću površinu.

Kupovni mamci koji su dobri su „Sensas Karp“ i mešaju se sa prezlom u odnosu 1:2 u korist prezle. Koristite tehniku masovnog primamljivanja a dodajte mamce jedino ako babuške prestanu da rade.

Kad završite sa ribolovom, bacite par šaka kuvanog žita, ako planirate da i sutra dodjete na isto mesto.

Kada je voda hladnija primamljivanje obavljajte isključivo brašnastom hranom. U hranu možete dodati malo iseckanih glista i krvi, pa ćete tako možda prevariti i koju stariju babušku. Mamac je naravno glista ili njen komad.

Kao mamac koriste se: kuvana pšenica, mladi i kuvani kukuruz, gliste i mesni crvići. Na proleće i u jesen, kad je voda hladnija, bolje rezultate daju gliste i crvići, a u toplijim danima uspešniji su hleb i pšenica.

Ako se područje ribolova hrani kukuruzom, babušku treba čekati na udicu na kojoj je zrno kukuruza. Ipak, kuvana pšenica je na svim vodama jedan od najsigurnijih mamaca. Dok pripremate mamac možete mu dodati aromu kao što je ulje anisa ili belog luka.

Ako pecate na pšenicu, stavite na udicu jedno do tri zrna, u zavisnostiod toga kolika je prosečna veličina babuški. Zrno probodite bočno, kroz dve opne, da se u vodi ne bi raspadalo. Udica broj 16 je odlična za jedno zrno pšenice, 14 i 12 su dobre zadvazrna a za tri zrna uzmite broj 10.

Često se desi da babuška u jednom momentu prestane da uzima neku vrstu hrane. Istog trenutka promenite mamac i nadjite onaj koji im najviše odgovara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts