Operacija nosa iz esteskih i zdravstvenih razloga

Operacija nosa ili rinoplastika, ma koliko jednostavno zvučala zapravo je jedna je od najkomplikovanijih hirurških zahvata. Najčešće se na ovu operaciju ljudi odlučuju iz estetskih razloga. Ovde na scenu stupa estetska hirurgija. Estetska operacija nosa vrši se u totalnoj anesteziji, posle čega sledi odredjeni vremenski period i oporavak – postoperativni period, dok bolovi ne prestanu i dok stvari ne dodju na svoje mesto.

Međutim, pored estetskih razloga, operacija nosa se radi i iz zdravstvenih razloga. To je slučaj sa osobama kod kojih je prisutna devijacija nosa, otežano disanje, zapušenost nosa koja zbog disanja na usta može da dovede do stalnih glavobolja. Razlozi za operaciju nosa mogu biti asimetrija nosa, sedlast nos, grba na nosu, preširok ili pak predugačak nos i slično.

operacija nosa

Priprema za operaciju nosa

Osnovni uslov je da budete potpuno zdravi pre operacije nosa. Ako ste bolesni, operacija se odlaže do momenta kada vam bude bolje. Ako imate zakazanu operaciju, zaštitite se od mogućih infekcija, izbegavajte društvo prehlađenih, jedite puno voća i povrća, uzimajte vitamine… Pre operacije takodje je potrebno uraditi neke analize krvi, mokraće, EKG… Menstruacija za vreme operacije je nešto oko čega biste se morali da konsultujete sa lekarom.

Sama operacija kada je u pitanju devijacija, traje oko sat i po. Rez se pravi unutar nosa, a zatim može da krene „vajanje“ koštanog i hrskavičnog dela nosa. Rana se ušiva, stavljaju se tamponi i maska za zaštitu.

Iskustva kažu da neprijatnosti kreću onda kada se probudite iz anestezije. Krv može da ide iz nosa i nedelju dana posle operacije,možete se osećati malaksalim i umornim. Tamponi se moraju redovno menjati, a na otok se stavlja led. Verovatno ćete dobiti lekove za umanjenje bola. Konci se skidaju posle otprilike 10 dana od operacije. Jačina bola zavisi od toga kako je operacija protekla, da li je bilo nekih komplikacija, uvodjenja dodatnih drenova, i da li je hirurg vršio osteotomiju ili lomljenje koštanih delova nosa kako bi korigovao izgled nosa.

Šta Vas čeka posle operacije

Posle operacije, nos će biti debeo, širok i ni nalik onome što ste želeli, ako ste na operaciju došli iz estetskih razloga. Tu je problem otok kome treba vremena dasplasne, pa nemojte da brinete.

Operacija nosa možepotpuno izmeniti vaše lice, pa dobro razmislite pre ovog zahvata.

Plastična hirurgija se deli na dve grane, rekonstruktivnu i estetsku. Rekonstruktivna hirurgija vrši zahvate u smislu saniranja povreda, opekotina, korigovanja raznih deformacija…

Estetska hirurgija, sa druge strane, ima za cilj ulepšavanje, usavršavanje odnosno promenu odredjenih delova tela. Nekada je moguća kombinacija estetskog i rekonstruktivnog zahvata.

Estetska operacija osim fizikog zdravlja zahteva i psihičku pripremu pacijenta. Po potrebi se odlazi kod psihologa. Lekar mora imati uvid u medicinsku dokumentaciju, u detalje prethodnih oboljenja ili trenutnih bolesti koje pacijent ima. Važno je da zna i da li ste puđač, kakav tip kože imate i koliko ste podložni modricama i povredama.

estetska operacija nosa

Dva su osnovna načina rinoplastike s- zatvoreni i otvoreni metod. Otvoreni podrazumeva pravljenje reza ispod nosa, u delu spajanja nozdrva, a zatim se podiže koža i hrskavičavi delovi nosa. Ovaj metod traži duži oporavak, pravi velike podlive i traumatičan je za pacijenta.

Zatvorena metoda je zapravo osteotomija odnosno šlifovanje koje se uglavnom više radi kada je reč o estetskoj korekciji grebena nosa ili vrha nosa.

Tim lekara koji učestvuje u operaciji nosa su hirurg, ortoped, medicinska sestra, anesteziolog, otorinolaringolog ili plastični hirurg, a kasnije po potrebi i logoped.

Oporavak u dve faze

Prva faza oporavka je boravak u bolnici ili klinici, nošenje zaštitnih zavoja i tupfera, drenova i slično. Po dolasku kući treba da obratite pažnju na to kako spavate, kako menjate zavoje i da idete na redovne kontrole i previjanja. Nakon nedelju dana otprilike ćete moći da udahnete vazduh kroz nozdrve.

Druga faza se svodi na održavanje higijene, saniranje otoka, kontrole i naravno izbegavanje povreda. U narednim mesecima pa i godinu do dve, moraćete da vodite računa o svakodnevnim aktivnostima.

Koliko košta operacija nosa

Ako je reč o devijaciji nosa pri kojoj je utvrdjeno da pravi ozbiljne zdravstvene probleme, operacija nosa ne mora da košta, jer je reč o bazičnoj zdravstvenoj zaštiti. Naravno, u slučaju da želite operciju nosa isključivo zbog estetskih razloga pripremite se da izdvojite odredjenu sumu novca. Cena ove operacije zavisi od mnogo faktora. Da li je radite na privatnoj ili državnoj klinici, kakav rezultat želite i koliko brzo želite da udjete u raspored. Takodje, važno je i koji od dva osnovna načina operativnog zahvata će biti promenjen. Danas mnoge privatne bolnice plastične hirurgije medju brojnim uslugama nude operaciju nosa i njegovo ulepšavanje. Dobro se raspitajte i tražite preporuku. Cena operacije kreće se od 500 evra pa naviše.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts