Espumisan kapi za bebe u borbi protiv grčeva

Šta su Espumisan kapi?

Espumisan je gastrointestinalni lek, koji može da se koristi u svim starosnim grupama, ali je posebna njegova upotreba Espumisan kapi za bebe u borbi protiv grčeva. Aktivna supstanca u leku je simetikon, koji pomaže da se razgrad mehurići gasova u hrani i u organima za varenje. Tada se oslobadja gas i nastupa olakšanje u crevima i drugim organima za probavu.

Espumisan se može nabaviti i bez lekarskog recepta , kada je reč o blažim bolestima koje lečite bez pomoći lekara. Ipak, pažljivo koristite Espumisan da biste osetili najbilje rezultate. Svakako možete potražiti savet i odgovore na dodatna pitanja od vašeg lekara kada je u pitanju upotreba ovih kapi.

Posebno je potrebno obratiti se doktoru, ako i pored upotrebe Espumisana, ne osetite boljitak i smanjenje simptoma. Ako se abdominalne smetnje nastave, obavezno idite kod lekara da bi se otkrio uzrok problema i eventualno uklonilo moguće prisustvo neke prikrivene bolesti koje će zahtevati drugačiju terapiju.

Espumisan kapi su mlečne obele boje i imaju aromu banane, što omogućavaprijatan miris što olakšava njihovo uzimanje kod beba.

Kako se koriste Espumisan kapi?

Upotreba espumisana odnosi se na lečenje tegoba koje su nastale kaodata:text/mce-internal, espumisanrezultat nakupljanja gasova u sistemu organa za varenje, kao na primer nadimanje i problemi sa gasovima, i naravno – grčevi kod beba. Osim toga, upotrebljavaju se kod   pripreme za dijagnostička ispitivanja trbušne regije, kao što su na primer radiografija, ultrazvuk ili gastroskopija. Moguća je i njegova upotreba kao sredstva koje će onemogućiti penušanje kod slučaja trovanja deterdžentima .

Kako se daju espumisan kapi?

Uvek uzimajte espumisan kapi u skladu sa uputstvom za upotrebu.

Doziranje: Za novorodjenčad se daje doza od 25 kapi pre ili posle dojenje odnosno hranjenja formulom. Deca od 2 do 6 godina, takodje treba da uzimaju 25 kapi , tri do 5 puta na dan. Deca i adolescenti od 6 do 14 godina, treba da uzimaju 25 do 50 kapi , 3 do 5 puta dnevno. Osobe starije od 14 godina treba da uzimaju 50 kapi espumisana 3 do 5 puta na dan.

Koliko puta dnevno uzimati espumisan, stoji precizno u uputstvu, a Lek Espumisan se može uzimati pre i posle jela, ali takođe i pre odlaska na spavanje, ako je potrebno. Ako postoji potreba,   Espumisan se može upotrebljavati i tokom dužeg vremenskog perioda.

Pre upotrebe, dobro promućkajte bočicu a radi nakapavanja držite bočicu okrenutu na dole. Doza od 25 kapi je 1 mililitar i sadrži 40mg simetikona.

Neželjena dejstva

Da biste izbegli neželjena dejstva, Espumisan nemojte koristiti u slučaju da ste alergični na simetikon koja je aktivna supstanca ovog leka, ili na neki drugi sastojak u kapima. Interakcije espumisana sa drugim lekovima nisu poznate. Kada je reč o interakciji leka u slučaju konzumiranja odredjene hrane ili pića, nema posebnih upozorenja. Takodje, uputstvo za upotrebu navodi da nema ograničenja za upotrebu Espumisan emulzije za vreme trudnoće ili tokom dojenja. Ovaj lek nema uticaja na sposobnosti prilikom upravljanja motornim vozilom ili rukovanja mašinama.

U slučaju da Ako ste uzeli više Espumisana nego što je trebalo, znajte da trovanje nakon upotrebe ovog leka nije poznato jer je aktivna supstanca – simetikon , biološki i hemijski potpuno neaktivna. Mogućnost trovanja se može potpuno isključiti a čak i velike količine kapi mogu se dobro podneti bez većih problema. Ovo naravno ne znači da treba da budete potpuno neodgovorni pri doziranju i upotrebi ovog leka.

espumisan kapi

Ako ste zaboravili da u odredjeno uzmete Espumisan, propuštenu dozu možete nadoknaditi u bilo kom trenutku.

U slučaju da ste odjednom prestali da uzimate Espumisan, smetnje bi se opet mogle javiti.

Espumisan čuvajte van domašaja dece. Njegov rok trajanja je 3 godine, i nakon toga se ne sme upotrebljavati. Ipak, po otvaranju bočice, rok upotrebe je 28 dana. Čuvajte bočicu na temperaturi do 30 stepeni.

Pakovanje espumisana sadrži 30ml oralne emulzije u bočici od tamnog stakla sa kapaljkom.

Cena Espumisan kapi u apotekama je oko 500 din.

Šta još možete da uradite kako bi ste pomogli bebi da se izbori sa grčevima?

Razlozi nastupanja grćeva kod beba još nisu dovoljno ispitani ni utvrdjeni. Obično znaju da budu jako česti tokom prva tri meseca bebinog žovita. Da bi ste pomogli vašoj bebi probajte neki od sledećih načina.

Uzmite bebu u naručje, nežno je ljuljajte, umotajte je u njeno omiljeno ćebence i privijte na grudi jer će ih lupanje vašeg srca bar malo smiriti. Neke bebe se umire ako ih vozite u kolima, pa probajte i taj trik.

Ugrejte bebin stomačić zagrejanom pelenim i nežno masirajte. Napravite bebi čaj od komorača koji je poznat po tome što razblažuje gasove. Probajte da bebi skrenete pažnju pevanjem njene omiljene pesmice.

Ako dojite bebu, obratite pažnju na to šta jedete i pijete. Izbacite hranu koja nadima a to su jela od kuvanog graška, pasulja ili kupusa, izbegavajte gazirana pića, kafu, jake začine poput bibera, ljute paprike, čilija…

Probajte da bebi pustite i neku umirujuću muziku za koju znate da joj prija. Neka istraživanja su pokazala da na bebe blagotvorno deluju kompozicije Mocarta ili Betovena.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts