Upala srednjeg uha – Terapija i lečenje prirodnim putem

Upala srednjeg uha (akutni otitis) može izazvati veoma jak bol, zato je važna pravovremena reakcija i lečenje, koje može da potraje desetak dana, kako bi se bolno iskustvo izbeglo.

Uzroci upale

Srednje uho je zapravo šupljina izmedju bubne opne i unutrašnjeg uha, a Eustahijevom tubom vezano je za nosnu šupljinu.

Zbog te povezanosti, neka oboljenja nosne šupljine i ždrela mogu se proširiti na srednje uho. Uzročnici upale srednjeg uha su najčešće bakterije – streptokokus, pneumokokus i hemofilus.

Infekcije nosa su osnovni uzročnici bolnog zapaljenja uha i ušnog kanala, ali je moguće upalu dobiti i zbog recimo kupanja u mikrobiološki neispravnoj vodi.

Upala uha nastaje i usled oslabljenog imuniteta, mada uzrok može biti i nedovoljno razvijena ili oštećena bubna opna i deformacije kod nepca. Utvrdjeno je da su upale uha i ušnih kanala naslednog karaktera. U čak 75 posto slučajeva uzročnici jesu bakterije, a u ostalim slučajevima to su virusi , mada je moguć i kombinovan uticaj oba ova faktora.

upala-uha

Istraživanja pokazuju su da su uši, pošto su medju osetljivijim organima u telu, vrlo podložne raznim infekcijama, pa su upale zastupljene ne samo kod dece već i kod odraslih. Akutna upala srednjeg uha javlja se većinom kod dece uzrasta od šest meseci do tri godine.

Uho se deli na spoljašnje, srednje i unutrašnje, a upala uha može da zahvati skoro sve delove slušnog aparata i zato se ne sme shvatati olako. Neadekvatna terapija dovodi do nekada vrlo ozbiljnih komplikacija.

Simptomi upale

Simptomi koji karakterišu upalu srednjeg uha su:jak pulsirajući bol, slabiji sluh,zujanje u uhu i povišena telesna temperatura ako je u pitanju gnojna infekcija. Simptomi mogu biti i kašalj i začepljen nos.

Terapija i lečenje

Od lekara ćete najverovatnije dobiti recept za penicilin ili amoksicilin. Ako je upala praćenavisokom temperaturom, dobićete lekovei za njeno snižavanje kao i , zbog jakih bolova – lekove za njihovo ublažavanje. Deo terapije su i kapi za ispiranje ušiju i čišćenje nakupljenog gnoja. Upala srednjeg uha vrlo je česta kod dece. Ponekad je hronična upala srednjeg uha, ako je nelečena, praćena curenjem sekreta iz ušiju i slabljenjem sluha. Ako se ne leči,mogu se razviti bolesti ušnih koščica, ili oštećenje bubne opne, kada je često neophodna operacija.

Slaba upala srednjeg uha uključuje svrab i crvenilo a kod težih oblika praćena je jakim bolom, slabijim sluhom i začepljenjem uha.

Sebi možete pomoći oblogama i utopljavanjem. Stavljajte topli oblog od luka koji je pomešan sa listovima kelja ili kupusa, a možete ih s vremena na vreme zameniti oblogama od vrućih krompira.

Alternativna medicina i upala srednjeg uha

Homeopatija i akupunktura mogu pomoći u lečenju upale srednjeg uha. Akupunktura je posebno korisna jer može vrlo brzo umanjiti jak bol.

Prirodno lečenje

Na raspolaganju su Vam mnogi prirodni lekovi ako mučite muku sa upalom iha. Nekada su prirodni načini lečenja delotvorniji od antibiotika. Probajte sa hajdučkom travom koja je poznati narodni lek. Dnevno treba da popijete 4 dl čaja od hajdučke trave, koji možete zasladiti medom. Čuvarkuća je još jedna lekovita biljka joja može da pomogne. Iscedite svež sok od čuvarkuće i sokom uz pomoć pumpice ispirajte uho sa oko 15 kapi tečnosti dobijene iz ove biljke. Kamilica je poznata po svom antiupalnom dejstvu, naročito kod sluzokože, ali i kod očiju i ušiju. Isperite uho čajem ovog lekovitog bilja.

Skuvajte 500 grama pasulja. Sklonite s vatre i do je pasulj još topao, usmerite paru ka uhu koje vam je upaljeno. Pomoćiće Vam ako glavu pokrijete peškirom.

Pomažu i eterična ulja. Dva puta dnevno – ujutru i uveče ulijte pola kašičice mlakog bedemovog ulja u uho. Nakon desetak minuta isperite uho čajem od kamilice. Ovu terapiju možete ponavljati 5 dana.

upala uha otitis

Maslinovo ulje i beli luk

Namočite komad gaze ili vate maslinovim uljem koje je mlako i stavite u upaljeno uho. Ponovite ovaj postupak nekoliko dana za redom. Maslinovo ulje se može koristiti i u kombinaciji sa belim lukom. Nekoliko kapi soka koji ste iscedili iz belog luka pomešajte sa malo toplog maslinovog ulja i ukapajte u obolelo uho.

Ehinacea

Ehinacea je cvet koji uspeva u Severnoj Americi gde se ova biljka dugo upotrebljava u medicinske svrhe, naročito u borbi protiv virusa.

Ehinacea itiče na infekcije jer sadrži prirodne antibiotike koji se dobijaju iz njenog korena ili lista. Ehinacea podstiče jačanje imuniteta , pojačava sposobnost organizma da se brani od raznih bolesti, pa ne čudi što sve više pedijatara u slučaju nazeba i infekcija kod dece, preporučuje ehinaceu zbog njenog lekovitog učinka.

Acidofil je „dobra“ koja se nalazi u kiselom mleku sa aktivnim živim kulturama, a nalazi se u prepratinma kao što su kapsule i tečnosti koje jačaju imunitet i tako sprečavaju upale nastale zbog bakterija i virusa.

Upala uha i grip

Ako dobijete grip moguće komplikacije su upala pluća ali i upala srednjeg uha. Zato se potrudite da grip odležite nekoliko dana i primenjujte preporučenu terapiju koju će Vam propisati lekar.

Kako sprečiti upalu srednjeg uha

Postoje načini da se smanji rizik od infekcije ušiju. Posle kupanja uši treba obrisati mekim peškirom i obavezno odstraniti vodu iz ušnih kanala. Ako je vaše dete osetljivijeg zdravlja, zaštite mu uši dok se kupa u bazenu posebnim čepićima. Radite na jačanju imuniteta prvenstveno pravilnom ishranom i budite pažljivi pri upotrebi higijenskih štapića za uši jer oni mogu oštetiti slušni aparat.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts