Zašto se pije Utrogestan u trudnoći i čemu služi?

Utrogestan je zapravo hormon progesteron koji se u vidu leka upotrebljava u trudnoći. Poslednjih godina se povećalo korišćenje Utrogestana jer se ne upotrebljava samo u trudnoći već i i kod nekih drugih slučajeva, koji su u vezi sa poremećajem metabolizma hormona. Utrogestan u trudnoći se propisuje kada treba da se preventivno pomogne terapijom, a u cilju održavanja trudnoće.

Progesteron je neophodan za redovno održavanje trudnoće. U slučaju pada neophodne koncentracije progesterona rezultat je spontani pobačaji. U trudnoći se gestagenski preparati koriste tokom prvog trimestra.

Osnovni razlog uključivanja Utrogestana tokom drugog stanja je insuficijencija luteinske faze kada se ovaj lek upotrebljava od samog početka trudnoće. To je prirodni hormon trudnoće ali kao i svaki lek može imati svoje nuspojave, na koje je potrebno obavezno ukazati lekaru kako bi se problem rešio. Neke žene prijavljuju da uz upotrebu ovog leka osećaju vrtoglavice, pospanost, malksalost, mučninu i glavobolju. Kod drugih trudnica medjutim nema nikakvih nuspojava.

utrogestan u trudnoći

Zašto se pije Utrogestan i čemu služi?

Zašto se koristi ovaj lek? Uključuje se kod žena u drugom stanju sa insficijentnom luteinskom fazom ciklusa onda kada se jave simptomi pretećeg spontanog pobačaja. Od simptoma je najčešći krvarenje u trudnoći, iako se ne može reći da je krvarenje samo simptom tog stanja, može ukazivati i na nešto drugo.

Do kada koristiti progesteronsku terapiju? Utrogestan se u svetu ne daje posle šestog meseca jer nema efekta i ne deluje na isti način kao što je to slučaj u prvom trimestru. Ima različitih naučnih mišljena o tome, veliki broj studija govori u prilog davanja ili nedavanja ovog leka u različitim periodima trudnoće pa se i terapije razlikuju.

Što se tiče drugog i trećeg trimestra, mišljenja se razlikuju u vezi sa korišćenjem terapije Utrogestana, apostoji mogućnost i da se koriste drugi lekovi kao što su preparati magnezijuma i uključivanja beta 2- mimetika a sve sa ciljem održavanja trudnoće kod pretnje od prevremenog porođaja.

Verujte Vašem lekaru jer će on u svakom slučaju voditi računa o tome da održi tu trudnoći, a da pri tome ne ugrozi zdravlje ni majke ni bebe. On će Vas uputiti i na to kako se pije Utrogestan.

Lek UTROGESTAN® proizvodi BESINS MANUFACTURING , farmaceutska kompanija iz Belgije.

Postoji u pakovanju od 100mg; u blisterima , 2 puta po 15 kapsula .

Kapsule u pakovanju od 200 mg sadrže dva blistera po sedam kapsula.

Primena i doziranje

Situacije u kojima se propisuje ovaj lek su predmenstrualni sindrom, poremećaji menstrualnog ciklusa, premenopauza, benigne mastopatije, hormonska terapija u menopauzi, i već navedena opasnost od prevremenog porođaja . Tada se koristi oralno obično 200-300mg na dan, podeljeno u 1-2 doze, i to 200mg uveče pre spavanja, i 100mg ujutru, po potrebi, na prazan želudac. Postoji i vaginalna primena – obično 200mg dnevno (1 kapsula od 200mg ili 2 kapsule od po 100mg koje se dele u dve doze, 1 ujutru i 1 uveče), kada je lek potrebno što dublje aplikovati u vaginu. Ova doza se može povećati u zavisnosti od napredovanja terapije. Upotrebljava se i u slučajevima disovulacija i steriliteta zbog totalne progesteronske insuficijencije.

Paralelni lek se naziva Crinone®

UTROGESTAN® lek proizvodi i farmaceutska kompanija LABORATOIRES BESINS INTERNATIONAL iz Francuske.

Progesteron

Progesteron je hormon koji se luči u žutom telu jajnika posle ovulacije. Pod njegovim delovanjem endometrijum se prilagodjava kako bi bio spreman za implantaciju oplođene jajne ćelije.

Tokom trećeg meseca trudnoće posteljica počinje da luči velike količine estrogena i progesterona, pa žuto telo tada gubi svoju funkciju. Osim što menja endometrijum, deluje i na stvaranje žlezdanog dela dojke, podstiče odlaganje masti, povećava telesnu temperaturu, a zajedno s estrogenima u većim dozama sprečava ovulaciju.

Upotrebljava se kao sastojak tablete za oralnu kontracepciju i hormonsku terapiju u menopauzi, kao i za lečenje metroragije, dismenoreje ili endometrioze.

Kombinacije estrogena i progestagena

Postoji i terapija zasnovana na kombinaciji dva hormona . estrogena i progesterona koje se relativno često koriste.

Sigurnije su za kliničku upotrebu od samih progestagena, a cilj im je imitiranje normalne hormonske uslove kod žena i to pre menopauze. Povoljni su za upotrebu jer se menjanjem koncentracija estrogena i progestagena u potpunosti simuliraju normalne funkcije jajnika.

Progesteron je jedan od 6 važnih hormona kod žena u trudnoći. Gonadotropini na primer omogućavaju ovulaciju, humani horionski gonadotropin (hCG) je hormon koji u samom početku trudnoće pojačava svoju koncentraciju pa se koristi i za rano utvrdjivanje trudnoće. Progesteron je svojevrsni zaštitnik trudnoće i ima važnu ulogu i u relaksaciji mišića, jer sprečava kontrakcije materice, i na taj način smanjuje opasnost od prevremenog porođaja. Estrogeni sa napredovanjem trudnoće povećavaju koncentraciju i kada nadvladaju ravnotežu koja postoji sa progesteronom (koji smiruje mišiće materice i sprečava njihove kontrakcije)- počinje porodjaj.

Oksitocin je hormon sa višestrukim dejstvom u organizmu žene a zajedno sa adrenalinom , prvih 48 sati po rođenju deteta izaziva osećaj sreće i zadovoljstva kod majke. Takodje, ovaj hormon izaziva kontrakcije i pokrete u telu žena kojeomogućavaju da se jajašce sretne sa spermatozoidom i tako dođe do oplodjenja. Ovaj hormon se smatra i hormonom materinstva, jer razvija instinkt ljubavi i brige novopečene majke o novorođenčetu.

Prolaktin je hormon koji priprema grudi za dojenje. Njegova glavna uloga je regulacija lučenja mleka. Inače se u krvi žene nalazi u malim koncentracijama, ali oko 2 dana po porodjaju, novi mu jako brzo raste i tako priprema organizam porodilje za dojenje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts