Kako blanš utiče na našu kosu

Brinete ili crnke, često žele potpunu promenu u boji kose, a kako imaju crveni pigment, to otežava farbanje i frizeri tada neizbežno, koriste blanš, jer je to jedini način da se prilikom izvlačenja pramenova dobiju svetlije nijanse. Ipak, za kosu to je ravno katastrofi, posebno ako te bele pramenove često obnavljate. Rezultat: suva kosa, bez sjaja, koja izgleda kao metla.

Šta blanš „radi kosi“?

Nijedna boja za kosu nije toliko agresivna kao blanš, zato što on uklanja melanin iz dlake i potpuno je depigmetiše, razara kutikulu dlake, i remeti njenu strukturu. Njegova uloga je da posvetli kosu, a proizvodi se u obliku praha ili kreme. Za izbeljivanje korena koristi se blanš u kremu, a za izvlačenje pramenova koristi se blanš u prahu, koji može biti beli ili plavi. Beli se koristi za tamnu kosu a plavim se neutrališu žuti tonovi. Što je veća razlika između trenutne boje kose koju imate i one koju želite da dobijete, veći je stepen posvetljivanja i za toliko više je i vaša kosa oštećena.

blans za kosu

Blajhana kosa je zauvek oštećena kosa i nakon tog tretmana, sve će je samo dodatno lomiti i sušiti: fen, presa, farbanje, jer se ona kida i proređuje a ako ste mislile da treba da farbate koren kose blanšom – bolje još jednom razmislite, zato što to sa sobom donosi mnogo veće probleme, kao što su opadanje kose u pramenovima. Blajhanoj kosi trebaće mnogo dubinske hidratacije, proteina, pakovanja i nege da bi nakon tog tretmana izgledala lepo. Zato, ako želite da iz neke tamne farbane kose pređete u tako svetlu nijansu, savet frizera je da je prvo dobro skratite.

Kako se koristi blanš?

Blanš se korisi u kombinaciji sa hidrogenom i većina frizera ga meša sa hidrogenom od 6%, ali većini takva kombinacija ne odgovara, pa tako dolazi do neželjenih efekata kao što su žutilo i isušivanje kose. Moja drugarica frizerka nikada nije stavljala jači hidrogen od 3-4% i nikada, nikada – dva puta po istoj dužini. To ne sme da se radi zato što kosa tada postane kao guma. I naravno, morate redovno šišati krajeve da bi izbegli onaj izgled metle. Ipak, ako je blajhanje kose nešto što redovno radite, onda bi trebalo da ga pred kraj farbanja, nanesete samo na izrastak i držite oko 5 minuta. Prilikom ispiranja, vi ćete na taj način dati sjaj celoj kosi. Dobra alternativa je izvlačenje samo površinskih, tankih pramenova, po vrhu kose što će izgledati fantastično. Kosa će vam se presijavati kao sunce.

Prelazak iz crne farbane kose u plavu

Rešenje postoji, ako želite da se transformišete za jedan dan, ali onda zaboravite sve što smo do sada napisali. Pravi frizer će pokušati da vas nagovori da to radite polako, iz više puta, kako bi sačuvali kosu od isušenosti. Blanš pranje može da skine dve do tri nijanse, pa se nakon toga stavi neka prirodnija boja. Na ovaj način, uz vaše strpljenje, možete polako dobiti još nekoliko nijansi svetliju boju, i tako dok ne dobijete neku zdravu boju peska. Sve je opet individualno, i zavisi od vašeg pigmenta.

Maska za negu kose

Avokado je sjajan za negu kose, neki ga zovu čak i „prirodni majonez“ zato što je mastan i svi stručnjaci ga preporučuju. Masku napravite od ½ izgnječenog avokada i jedne kašike majoneza. Dobro izmešajte pa utrljajte nakosu i ostavite 15 minuta. Posle toga isperite kosu hladnom vodom i operite je. Provereno dobar recept!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts