Kako kalcijum pomaže u mršavljenju

Koliko puta ste do sada držali dijetu, uporno vežbali u teretani, trčali po nekoliko kilometara, ali i pored toga, nikako da skinete taj „sitni“ kilogram koji vas deli od idealne težine, već ostaje zalepljen na stomaku, butinama i zadnjici. Razlog tome je možda manji unos kalcijuma. Osim toga, nedostatak kalcijuma može biti uzrok raznih bolesti: pre svega osteoporoze koja se javlja najčešće kod žena u menopauzi, ali nisu pošteđeni ni muškarci, rahitisa ili bolesti zuba, i zbog toga je kalcijum dodatno važan, zato što nam jača kosti i zube. Naučnici su potvrdili da nas kalcijum čini mršavijim. Povećan unos kalcijuma dvostruko deluje na naše masne naslage: sa jedne strane, kalcijum povećava sagorevanje masti a sa druge, on sprečava skladištenje masti u ćelijama.

Zašto je bitno da unosimo kalcijum uz dijetu?

Objašnjenje je jednostavno: ako naše telo ne dobija dovoljno kalcijuma, tada izlučuje hormone paratormon i kalcitonin, a ti hormoni upravo „koče“ sagorevanje masti, i na taj način, višak masnih ćelija se vezuje za stomak, noge i zadnjicu. Dakle, prilikom dijete, unos kalcijuma važan je koliko i smanjenje kalorija i masti. 1600 mg kalcijuma dnevno, uticaće na vaš udeo masti čak do 60%.

kalcijum dijeta

Koje namirnice su bogate kalcijumom?

To i mala deca znaju: mleko, sir i ostali mlečni proizvodi. Ali pažljivo ih birajte: samo one koji su siromašni mastima, inače će efekat izostati. A šta ako ne volite mleko? Postoje dobre zamene, na primer, određene vrste voća i povrća mogu da se uzimaju sa kalcijumom. Najvažnije namirnice bogate kalcijumom su brokoli, amarant, voće poput crne ribizle, mandarina, kupina i kivi, beli luk, kelj , a šaka puna svežih začina posuta po jelu takođe dodaje porciju kalcijuma. Ako niste ljubitelj mleka, tada posegnite za nekim trikovima. Na primer, vitamin C. Jedna čaša soka od narandže, može već za doručkom značajno povećati unos kalcijuma.

Prirodne namirnice su najbolje

Uvek se kaže da je prirodno najbolje. Stručnjaci ne preporučuju zadovoljavanje potrebe za kalcijumom dodacima za ishranu. Ako duže vreme uzimate veće količine kalcijuma nego što su vam potrebne, to će negativno uticati na snabdevanje gvožđem, a to opet dovodi do zatvora i mučnine. Zbog toga te dodatke uzimajte ako ste alergični na mleko ili imate osteoporozu. Ako povećate unos kalcijuma na više od 1600 mg to neće dovesti do povećanog sagorevanja masti.

Koje namirnice treba jesti da bi se snabdeli kalcijumom?

U skoro svim namirnicama ima kalcijuma, a koje ćete vi iskoristiti, zavisi od vašeg trenutnog dijetalnog režima ishrane, pa vi sami odlučite šta ćete jesti:

Mleko i mlečni proizvodi, žitarice (proso, ovas, raž, ječam, pšenica, kukuruz, pirinač…), južno voće (pomorandža, limun, mandarine, banane, kivi), riba, koštunjavi plodovi i semenke, pečurke, brokoli, kelj, zelena salata, patlidžan, dinja, paradajz, šargarepa, grašak, spanać, kineski kupus, krastavac, cvekla).

Ovo je primer kombinacije namirnica koji će vaš organizam snabdeti sa potrebnom količinom kalcijuma (dnevno):

Na primer, ako u toku dana pojedete pola litre mleka, jedan kivi, 2 parčeta ementalera i popijete jednu šolju jogurta (oko 1580 mg kalcijuma) ili

Pojedete parče kolača sa lešnicima, 50 grama parmezana, jednu šolju jogurta, 100 gr suvih kajsija (oko 1470) ili

250 grama kuvanog brokolija, pola litre kefira, 200 grama crnih ribizli, jednu zemičku namazanu sa sirom od susama.

Gde ima kalcijuma (na 100 grama proizvoda):

Mocarela sir – 400 mg
Jogurt (1,5% masti) – 130 mg
Mleko (1,5% masti) – 120 mg
Kiselo mleko – 110 mg
Seme susama – 783 mg
Amarant – 308
Lešnici – 226
Kelj – 212
Soja – 201
Brokoli – 105
Ovsene pahuljice – 70
Pomorandže – 42
Kivi – 38

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts