Zeleni čaj za mršavljenje

Čuveni doktor Oz koga smo imali prilike često da vidimo kao gosta kod Opre Vinfri, omiljeni je doktor cele Amerike i njegove savete mnogi slušaju i primenjuju, a odnose se pre svega na zdravlje i mršavljenje. Tako je doktor Oz osmislio napitak za mršavljenje a osnova mu je zeleni čaj. On posebno isitče da samo jedna šolja zelenog čaja dnevno čini čuda.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ubrzava metabolizam za 12 posto i reguliše šećer u krvi. Takođe podiže imunitet i smanjuje rizik od srčanog udara. Sprečava razvoj ateroskleroze, snižava nivo holesterola a čak sprečava i razvoj karijesa. Zbog visokog sadržaja katekina, zeleni čaj skida salo sa stomaka i struka i u velikoj meri nas oslobađa masnih naslaga. Naučno je dokazano da zeleni čaj povećava termogenezu, odnosno tempo kojim naše telo sagoreva nutrijente da bi proizvodilo toplotu.

Ipak, uprkos njegovom blagotvornom dejstvu, mnogi ne vole njegov ukus te ga izbegavaju. I baš za takve, doktor Oz je osmislio napitak od zelenog čaja koji poprima sasvim prijatan ukus kada mu dodate nanu i pomorandžu.

Zeleni caj

Zašto je zeleni čaj dobar za mršavljenje?

Zato što lišće zelenog čaja sadrži bioaktivne fermente zahvaljujući kojima skrob samo prolazi kroz vaše telo bez bilo kakvog lošeg efekta, a to je jednako dijeti sa smanjenim unosom ugljenih hidrata. Razlika je u tome što vi i dalje možete da unosite ugljene hidrate a da pri tom ne brinete da li će vam se taložiti salo.

Ako zeleni čaj pijete redovno, mesečno možete izgubiti jedan kilogram, jer je naučno dokazano da prilikom ispijanja zelenog čaja gubimo čak 6% kalorija više nego inače.

Zeleni čaj je antioksidans, pa se uz njega uspešno smanjuje i celulit.

Konzumiranjem zelenog čaja ubrzava se naš metabolizam i lako  rešava problem sa probavom.

Jedna od najvećih koristi zelenog čaja je što on pomaže kod lečenja akni i za najbolje rezultate, potrebno je piti tri šoljice dnevno.Šta je dozvoljeno jesti kada pijemo zeleni čaj?

Doktor Oz kaže da samo pijenje zelenog čaja po sebi ne znači da ćete smršati ukoliko nastavite nezdravo da se hranite. To znači da ćete najviše koristi od ovog njegovog napitka imati samo ako se zdravo hranite i ograničite na minimum sledeću hranu: suhomesnate proizvode, konzerve, pomfrit, pice, kolače.

Potrebni sastojci za napitak za mršavljenje Doktora Oza:

  • pola litre vode
  • 3 kesice zelenog čaja
  • pola pomorandže
  • pola šake svežih listova nane

Način pripreme:

  1. U pola litre vruće vode dodajte tri kesice zelenog čaja. Ostavite ih 3 minuta da odstoje, izvadite kesice, pa pustite da se čajohladi.  Važno je da znate da zeleni čaj ne treba da stavljate odmah u vrelu vodu čim provri, već kada temperatura padne za nekih deset stepeni.
  2. Dok se čaj hladi, jednu polovinu pomorandže isecite na kriške. Zbog činjenice da je svako voće previše prskano, pomorandžu pre toga  oljuštite, ali obavezno ostavite beli deo kore.
  3. U veliku teglu ili bokal spoklopcem sipajte zeleni čaj pa mu dodajte kriške pomorandže i pola šake sveže nane.
  4. Zatvorite teglu i ostaviteje preko noći da se sastojci dobro sjedine.
  5. Ova količina čaja je dovoljna za jednu osobu za ceo dan, ali ako želite da popijete više od dve šolje, možete duplirati meru.
  6. Preporuka Dr Oza: jedna šoljica ovog napitka pre svakog jela i kilogrami će se topiti!
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts