Kako treba da izgleda idealna žena

Mada je tržište preplavljeno raznim savetima koji, navodno, treba da prosvetle ženu, i objasne joj gde toliko greši, pa nije negovana, pa je zbog toga vara muž, i tako dalje, moram da priznam da sam ja lično jako nezadovoljna ponudom. Razloga je mnogo. Dnevno „zateknem“ makar dva teksta u novinama, ženskim časopisima na temu „Kako osvojiti/zadržati/ispeglati/očistiti muškarca“, „Kako voditi ljubav kao porno zvezda“, „Kako u 24h da budete uspešne poslovne žene, domaćice, kuvarice, dobre majke, lepotice sa naslovne strane, najbolja prijateljica i tetka, organizator i planer, i na kraju dana mu priuštite vrhunski seks“, i još gomila sličnih, malo nerealnih tekstova. Zapravo, malo više, ali da ne detaljišem dalje, razume se poenta.

Ono što bih ja istakla je da žena ne mora ništa. Ne mora da bude uslovljena nikako, nikada, nigde. Neće je muškarac manje voleti ako nije svakog dana našminkana kao top model, i ako nije u štiklama od petnaest cenitmetara danju i noću. „Kako da izgledate kao Hajdi Klum?“ – halo, nemamo svi tu ambiciju da izgledamo kao određena osoba. Svako je individua za sebe, uostalom, u različitostima je lepota.

idealna zena

Dokle više?

Ne mogu da prestanem da se pitam dokle ćemo više da budemo primorani od strane medija da budemo u istom kalupu. Naravno, izuzetaka uvek ima, to se podrazumeva, tako da pričam isključivo o većini. Zašto ako, recimo, uzmemo u ruke novine, ne možemo da nađemo tekst namenjen muškarcima „Kako da ostanete lepi i vitki i posle 20 godina braka?“, „Kako da svoju suprugu svakim danom učinite srećnijom i zadovoljnijom?“, „Kako da izgledate kao njen omiljeni holivudski glumac?“ i tako dalje. Pošto smo za žene navikli da trpe ovakve „savete“ stalno, kada obrnemo situaciju , tačnije, krenemo isto tako da savetujemo muškarce, vidimo koliko su ti saveti najblaže rečeno, hm, čudni.

Zašto te volim?

Svako bi trebalo da se potrudi da „izvuče“ maksimum od svog izgleda i života uopšte, to je činjenica koju niko ne može osporiti.Ali plasirati svakodnevno informacije kako je to preduslov svega, postaje bolesno. Naravno, sve se ovo radi vrlo indirektno, tako da na primer devojčice od 15 godina neće videti nikakav problem u tim tekstovima, već će shvatiti poentu – bitno je samo da budeš lepa, i svi problemi u životu će biti rešen. Žene uglavnom već od srednjih dvadesetih godina počinju da razmišljaju malo dublje, i to je uglavnom period kada te dobronamerne savete ni ne čitaju, već, ako i kupe taj ženski magazin, to će biti zbog saveta o frizurama, šminkanju, eventualno tračevima, i garderobi.

Kako je savršen/a!

Svaki, ali svaki put, baš svaki put kada krenete da listate novine, i ugledate „savršene“ fotografije, ne hvalite osobu na njoj, već fotošop. I ta osoba je daleko od savršenstva u prirodi, i ta osoba, iako vama deluje savršeno ima milion svojih problema i nema možda sreće u ljubavi. Dakle, ne obazirite se na savršenstvo kojim nas bombarduju sa svih strana, jer znajte da to ne postoji.

Ništa ne traje večno, osim našeg dostojanstva, obrazovanja i obraza, jer trendovi dolaze i prolaze. Posebno ovi današnji, sve površniji i sve isprazniji. Tako da zaključujemo da žena ne mora biti super žena, nezadovoljna svojim izgledom zbog modela kojima navodno cvetaju ruže, opterećena problemima i pod uticajem sve zahtevnije okoline, već negovana koliko je u njenoj mogućnosti, obrazovana, voljena, i uz pomoć pravog muškarca idealna i savršena baš takva kakva je.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts