Idealne frizure za tanku i retku kosu

Frizure za tanku i retku kosu

Nije retkost da su žene očajne u slučaju da su nasledile tanku i retku kosu, i da se stalno žale kako sa njom ne mogu ništa da urade, da je oblikuju ili imaju lepu frizuru.

Realno, tanka kosa, koja je pritom i retka, ima negativne osobine kao što su lako i brzo mašćenje, slepljenost, nedostatak volumena, brzo cvetanje krajeva dlake, dlaka nije elastična, bez volumena je i deluje beživotno. Ali, glavu gore – uz nekoliko trikova možete mnogo da uradite za Vašu slabu kosu kako bi delovala lepše i bujnije.

Osim feniranja i tapiranja, moguće je tankoj i retkoj kosi omogućiti elastičnost i volumen , a oružje za postizanje tog cilja je – prava i odgovarajuća frizura. Ako frizuru dodatno uklopite uz Vaš oblik lica , dobili ste pun pogodak!

Ako niste znali, prosečni je prečnik tanke kose, odnosno dlake, svega jedna petina prečnika kose regularnog kvaliteta, pa je jasno zašto je volumen slabije izražen.

Iako se srećnice koje su nasledile deblju dlaku ne moraju mučiti u oblikovanju kose i postizanju volumena, dame sa tanjom kosom ipak imaju na raspolaganju više metoda kojim će učiniti da tanka kosa izgleda kao da ima bogati volumen.

Na raspolaganju Vam je široka ponuda frizura kojima se se dugo bavili stručnjaci kako bi pomogli osobama sa tankom i retkom kosom. Frizure za tanku kosu kreirane su tako da ističu najbolje kvalitete kose koje joj je priroda pružila.

Tanka kosa traži ravno šišane frizure kako bi izgledala gušće. Kosa tako treba da bude sečena u istom nivou umesto da bude „resasta“ i sa pramenovim i čupercima. Ipak, postoje i posebne stepenaste ženske frizure, koje će dati na vizuelnoj bujnosti kose.

Neophodno redovno šišanje

Redovno šišanje je za slabu i retku kosu nešto što je obavezno, naročito da biste sprečili krzanje i cvetanje krajeva dlake koji će se lako ućebati i na kraju još više doprineti slepljenom izgledu frizure.

Glavno pravilo koje treba da poštujete ako imate retku slabu kosu,  je da su za Vas poželjnije kratke ili frizure srednje dužine, u odnosu na gajenje duge retke i slabe kose. Kratka kosa izgleda zdravije i elastičnija je. Preporučuju se paž, bob i piksi frizure koje uvek izgledaju bujnije od drugih načina oblikovanja kose i odlične su za dame koje imaju ovalno lice.

frizura tanka kosa1

frizura tanka kosa3

frizura tanka kosa4

Medjutim, ako baš želite da nosite dugu ravnu kosu, najbolje rešenje je blago stepenasto ošišana kosa. Još bolje je da napravite kovrčavu frizuru, blagim prelamanjem ili viklerima – nikako mini valom koji će dodatno oštetiti Vašu slabu kosu. Kovrdže su po definiciji savršeno oružje za veću bujnost kose. Još jedan trik za povećenja volumena je čektanje krajeve kose ka spolja okruglom četkom. Ovakvo feniranje daće utisak dinamike i dodatne bujnosti kose. Uz pomoć prese, figara, difuzera ukovrdžajte kosu. Kovrdže i talasi i lokne čine oblikovanje tanke kose lakšim poslom i daju dinamiku, elastičnost dlaci i privid bogatog volumena. Kovrče će takodje ublažiti duguljasto lice svojim romantičnim prizvukom.Obavezno fenirajte kosu u pravcu suprotnom od prirodnog rasta kose kako biste osigurali dodatanu elastičnost.

frizura tanka kosa2

frizura tanka kosa5

Razdeljak i slaba i tanka kosa

Još jedan savet – kad god možete, nosite razdeljak sa strane a još bolje je da ga nosite sa različite strane svakog dana. Neka vam šiške budu isfenirane ka gore, kako bi delovale bijnije a možete i da ih izbegnete, kako ne biste oduzimali pramenove kose za potrebe šišanja šiški koje će ionako biti retke. Takodje, bilo bi poželjno asimetrično šišanje kose, koje će pažnju sa kvaliteta kose odvući na njen neobičan šik izgled. Asimetrična stepenasta ravna kosa bez šiški pravi je izbor za dame sa slabom kosom koje imaju okruglo lice.

Farbanje i tanka i retka kosa

Optimalne frizure za tanku i retku kosu podrazumevaju i posebno bojenje takve kose. Boja kose koja je obogaćena pramenovima i nijansama stvoriće vizuelno veću bujnost frizure. Igrajte se s bojama, jarkim pramenovima ili onim u prirodnim nijansama i kombinacijama plave i smedje.

Osim redovnog šišanja, kvalitet kose možete da poboljšate posebnim pakovanjim ili hranljivim maskama. Za instant rešenja oslonite se na preparate koji se obično nanose na kosu posle pranja i koji jačaju volumen ili oblažu dlaku i tako je čine debljom. Perite kosu šamponima za volumen, pre oblikovanja kose, nanesite na nju puder za volumen, sprej za volumen, penu za volumen ili neki sličan preparat. Na kraju, kada je frizura gotova, učvrstite je sprejom za kosu sa efektom jačanja volumena.

frizura tanka kosa

Stari trik – tapiranje, uvek će pomoći u postizanju vizuelno bujnije kose. Ako imate slabu kosu, izbegavajte nanošenje balzama u koren, stavljajte ga samo na krajeve kose.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts