Najčešći razlozi za prevaru partnera

Tudje je uvek sladje. Komšijina trava je uvek zelenija. Jedan je život.

Imaju li ova opravdanja koja ljudi veoma često koriste neku vrednost? Skoro sam negde pročitala veoma dobru izjavu koja glasi otprilike ovako: „Dokle ćemo više raditi kojekakve nemoralne/loše/glupe/nekorektne itd stvari, i opravdavati ih rečenicom – ma, jedan je život! „.

Mogu reći da je moje mišljenje skoro pa slično. Zaista treba život živeti punim plućima, ali pritom sačuvati neke vrednosti, a ne povredjivati druge. Postoje mnogi vidovi zabave koji ne podrazumevaju nelegalne radnje, činjenje drugima ono što ne želimo na svojoj koži da osetimo itd.

razlozi za prevaru

Pa šta to onda tera partnere da varaju jedno drugog?

Šta je to, zaista, ako polazimo od pretpostavke da u vezi sve dobro funkcioniše? Nešto što najčešće možemo da čujemo od „varalica“ jeste da „ne znaju šta se dogodilo, tj.šta im je bilo“, „ne znaju gde im je pamet bila“, „da je bio zaveden/a“, „da nije on/a inicirao prevaru već ta osoba sa kojom je varao/la“. U moru glupih opravdanja, ovo poslednje čini mi se prednjači, jer je vrhunac nepoštovanja i nezrelosti. Prava istina je da, ukoliko partner ne želi da prevari svog partnera, on će odbiti gomilu nagih osoba koje kleče i preklinju : „Prevari samnom, molim te!“. To je pravilo. Izuzetka nema.

Šta je još prevara?

Dalje, prevara uključuje i više od samog seksualnog čina i poljupca. Neko je jednom lepo rekao: „Kad god ne znaš da li radiš nešto što ne bi trebalo, zapitaj se-da li možeš to što radiš da kažeš svom partneru i sa sigurnošću da tvrdiš da će njemu to biti u redu?“. Mislim da je ovom rečenicom sve objašnjeno. Dakle, ukoliko krijete od partnera neke kontakte, prepiske, vidjanja itd, i znate da to partner ne bi smeo mi u ludilu da sazna, zapitajte se. Naravno, ovde nije reč o patološki ljubomornim partnerima kojima smeta svaki kontakt partnera sa suprotnim polom.

Šta vuče partnere na prevaru u vezama u kojima nešto „ne štima“?

Ako isključimo nezrelost partnera, nesigurnost u svoje i emocije partnera, neshvatanje veze ozbiljno, itd, kada je reč o dugim vezama i brakovima, razlozi su brojni. Razni problemi, nedostatak vremena, zapuštenost partnera, razilaženje stavova itd rezultira nedostatkom strasti. Partneri su zatrpani obavezama i dugo su zajedno, „stopili“ su se i često osećaju da su zajedno čisto iz navike. I onda se pojavi neko ko ih izbavi iz te rutine i raspali maštu i osećanja.

Kako sprečiti?

Ne bih da zvučim kao svaki drugi časopis i govorim „kupite seksi veš,  probajte nešto novo u krevetu itd“. Da se razumemo, partneri se ne smeju zapuštati, treba se truditi i uvoditi neke inovacije, ali se zaboravlja najvažniji faktor-a to su to dvoje u vezi/braku-ako oni nemaju volje da se trude, ni najskuplji komad satenskih tanga gaćica neće ih spasiti.

Dakle, samo volja, trud, interesovanje i kompromis. Prevara nikada nije opcija, u veoma malom broju slučajeva partner shvataju da je pogrešio i postane veza jača,  ali u najvećem broju priča se završi trajnim gubitkom poverenja, i, uništenjem već dovoljno „klimave“ veze.

Dakle, ukoliko već i ne uspete da pronadjete zajednički jezik i dodjete do rešenja problema, razidjite se dostojanstveno i čistog obraza potražite dalje svoju sreću.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts