Maska za lice od meda koži vraća gipkost i elastičnost

Maska za lice od meda

Med je namirnica koju, osim što koristimo u ishrani i kao lek, možemo slobodno primenjivati i za negu kože lica i tela kao i kose.

Od davnina su žene koristile med kao kozmetički preparat, medju kojima je čuvena Kleopatra koja nije mogla da zamisli dan bez kupke od meda i mleka.

Med – samostalno upotrebljen ili u kombinaciji sa drugim prirodnim sastojcima koje svako ima na dohvat ruke u kuhinji ili špajzu – može učiniti čuda za vaše lice. Takodje, na ovaj način napravljene  maske za lice, biće potpuno prirodne, znaćete šta ste stavili na Vašu kožu a pritom ćete i uštedeti. Vaša domaća, prirodna maska za lice od meda, neće sadržati nikakve konzervanse, veštačke boje ni mirise i neće izazivati alergijske reakcije poput nekih kupovnih preparata.

med maska

Medom se mogu tretirati i suva koža, mešovita i masna koža. Svakom licu, bez obzira na godine, kvalitetan prirodni med će, redovnom primenom, obezbediti gipkost i elastičnost.

Med se za kožu može koristiti za čišćenje lica ili kao maska. Najbolje je da u ove svrhe, koristite organski med. Oprez je potreban u slučaju da ste preosetljivi na med ili imate kožu sklonu iritacijama. Zato, pre primene, malo meda stavite na unutrašnjost zgloba i sačekajte par minuta. Ako se ne pojavi neka neželjena reakcija, med možete upotrebiti za lice.

Med i njegove supstance, poput  mleča i pčelinjeg voska, imaju blagotvorno dejstvo na epiderm. Ove lekovite materije iz meda pomažu u nezi kože kod žena posebno posle tridesete godine, kada je uobičajeno  da se koža suši jer lojne žlezde smanjuju iučenje loja, javljaju se najpre sitne bore i koža postaje manje hidrirana.

Kod dehidrirane, suve i naborane kože, med će nadoknaditi izgubljenu tečnost,   poboljšaće cirkulaciju i jačati spoljni sloj kože koji će postati  sjajan i gladak. Kod dama koje imaju problem sa aknama med deluje dezinefkcijski, baktericidno i antibiotski, a takodje će pomoći kod regeneracije  mrtvog sloja kože. Osobama s osetljivim tenom i onima koje imaju akne, preporučuje se med i u ishrani.

Najjednostavnija maska za sve tipove kože je čist med. Da bi ga koža bolje upila, pre nego što ga stavite na lice, potopite peškir u toplu vodu i iscedite ga, stavite ga na lice i držite tako nekoliko minuta kako bi se pore otvorile.

Čišćenje lica medom

Zagrejte kašiku meda među prstima pa ga polako namažite na suvo lice i usne. Ovo će obezbediti najpre hidrataciju. Med treba da odstoji na licu svega dva minuta, a nakon toga, lice isperite toplom vodom ili meki peškir umočite u toplu vodu i njime lagano skidajte med sa lica što omogućava nežan piling.

Važno je da pre čišćenja lica medom, skinite šminku jer med neće potpuno delovati na Vašu kožu.

Maska od meda za blistavu kožu

Jednu  kašičicu meda, umutite sa jednim žumancetom, nekoliko kapi limunovog soka i polakašičice maslinovog ulja. Masku nanesite na čisto lice, vrat i dekolte. Potrebno je da deluje oko pola sata. Posle toga, isperite masku mlakim čajem od kamilice.

Maska od meda za obnavljanje kože lica

Jednu kašičicu meda, jednu naribanu jabuku i pola ispasirane banane dobro umutite pa masku držite na licu oko 20 minuta. Isperite lice mlakom vodom.

Maska od meda za čišćenje kože

Kašičicu meda, i isto toliko ilovače i polena pomešajte dobro sa kašikom vode. Nanesite na čisto lice, vrat i dekolte. Neka odstoji 20 minuta a onda isperite mlakom vodom.

piling za lice

Maska od meda protiv akni

Jednostavno je: premažite medom područja zahvaćena aknama, neka odstoji 15 minuta pa isperite lice toplom vodom. Med možete koristiti i pre spavanja tako što ćete njime namazati samo akne ili bubuljice. Med će delovati tokom noći kao prirodni antibiotik koji je efikasan u borbi sa aknama.

Maska od meda protiv bora

Neoljušten krastavac izmiksajte u blenderu i procedite sok. Pomešajte sok sa kašikom meda. Smesu namažite na očišćeno lice i ostavite da deluje oko 15 minuta. Isperite mlakom vodom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts