Kako izabrati keramičke pločice za kupatilo

Kada kupujete keramičke pločice za kupatilo, obratite pažnju na tehničke karakteristike keramike u zavisnosti od toga koja će biti namena pločica, odnosno da li su Vam potrebne zidne ili podne pločice.

Keramički proizvodi renomiranih proizvođača pružaju sigurnost i znak su da ćete za novac koji ste odvojili dobiti keramiku koja će dugo vremena ukrašavati vaš kupatilski prostor.

Tehničke karakteristike keramičkih proizvoda, pa tako i pločica a koje se odnose na stepen klizavosti, otpornost na mraz vode, uticaj hemikalija, debljina, dimenzije, čvrstina… dele se u tri klase.

plocice za kupatilo

Moderne keramičke pločice – saveti za pravi izbor

Kako napraviti pravi izbor, kako zadovoljiti i estetske i tehničke kriterijume pri odabiru pločica, ako imamo u vidu da je sve višereklama i inovacija u svetu proizvodnje keramike, i kada svet keramikemožemo uporediti sa trendovima u svetu mode?

Dizajneri keramike su puni inovacija kada su u pitanju forma, veličina, oblik i dizajn keramičkih kupatilskih pločica. Ideje su na svakom koraku a na vama je da izaberete ono što Vam najviše odgovara.

Pravila odabira keramičkih pločica

Osnovno je dnate da je pred Vama izbor koji će uticati na izgled vašeg kupatila bar nekoliko godina ako ne i duže jer se postavka keramike uglavnom ne radi često.

Keramika prve klase obavezno poseduje višegodišnju garanciju a na ambalaži mora biti istaknuta klasa, kalibar i boja pločica. Cena po kvadratu za prvoklasnu keramiku je zato i znatno viša neko kada su u pitanju jeftine obične pločice, sa manjim debljinom i čvrstinom.

Ne mora da znači da ako na etiketi stoji da su pločice italijanske ,da će obavezno biti najkvalitetnije. Sasvim pristojni domaći proizvodjači su keramika Kanjiža ili keramika Leskovac.

Podne pločice

Podna keramika se može naći u varijanti od sitnih mozaičnih pločica pa sve do pločica koje su jako velikog formata, na primer od 200×100 cm.

Proizvodjači često koriste dozajn koji je u stvari imitacija raznih vrsta kamena a to se dobija tako što se pri izradi i pečenja u njih ubacuje mleveni granit pa keramika dobija karakteristike slične kamenu.

Prirodni kamen je daleko skuplji od običnih pločica ali s druge strane, pločice nisu porozne kao kamen pa da imaju manju podložnost upijanju vlage.

Izaberite protivklizne pločice ako baš i ne volite mnogo prostirki u kupatilu. Ove pločice imaju jako izraženu strukturu ali se i malo teže održavaju zbog izražene reljefnosti. Možete izabrati i mat i visoko sjajne pločice koje se dobijaju livenjem glazure pre pečenja ili specijalnim tehnikama glačanja. Ovako izrađene pločice treba stavljati na mesta gde nema velike vlage zbog klizavosti.Održavanje i čišćenje ovakvih pločica jeprilično lako.

plocice2

Zidna keramika

Za zidove je lakše odabrati odgovarajuće pločice. Slobodno izaberite mat, sjajne ili polusjajne pločice, bez brige o klizavosti.

Formati takodje idu od sitnih mozaičkih pa do velikih ploča. Klasične dimenzije pločica su od 10x10cm do 25x40cm i ako nisu sečene laserom, pri postavljanju podrzumevaju fuge.

Pločice većih dimenzija su obično laserski sečene i postavljaju se sa minimalnom fugom jer nemaju zaobljene ivice.

Dimenzije ovakvih pločica su obično od 30×60 do 45x90cm ali postoje i veliki formati od 100x200cm. Ručno radjene pločice nekada su i prava mala umetnička dela. Sa njima, kupatilo će Vam biti pravi unikat!

Ako za zid izaberete pločice velikog formata, zidovi će izgledati kao da su izliveni iz jednog komada. U tom slučaju izaberite i velike podne pločice.

Boje

Opšte je poznato da svetlije pločice manjih dimenzija vizuelno povećavaju prostor i obrnuto, ali to ne mora biti i Vaše pravilo. Igrajte se bojama i oblicima i napravite kupatilo koje odgovara vašem temperamentu i stilu.

Pločice možete kombinovati i sa drugim tehnikama , pa tako na primer pločice možete postaviti do polovine visine zida a ostatak, do plafona urediti nekom drugom molerskom tehnikom – roloplast, masne boje, kupatilski španski zid…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts