Ideje za moderno uredjenje kupatila

Bez obzira na veličinu kupatila, ono se uvek može moderno urediti. Uredjenje kupatila može biti pravi mali umetnički izazov. U svakom slučaju, osnova je oblaganje keramičkim pločicama, u boji koja je usklađena s bojom sanitarija. Ako želite moderne baterije, izaberite one u vidu slapova.

Sa razvojem keramičke industrije i industrije sanitarija, poslednje decenije, izbor u salonima keramike je toliko bogat, da posetom nekim od njih sigurno nećete ostati bar bez jedne ideje o tome u kom stilu srediti kupatilo, kao jednu od najvažnijih prostorija u vašem stanu.

moderno kupatilo1

Jednostavna i moderna verzija kupatila u crno beloj kombinaciji koju razbija sobno cveće na staklenoj stilizovanoj polici.

U slučaju da po pitanju pločica želite proći jeftino, možete njima pokriti tek donji deo zidova kupatila, a ostatak nekom od molerskih tehnika. Obično se pločice lepe do visine od 160 cm.

Police i ormarići

Svi predmeti i kozmetika kojima je mesto moraju imati svoje meseto pa zato obezbedite dovoljan prostor u policama i ormarićima. Izaberite ugaone police ako imate manje kupatilo, od medijapana ili modernog stakla. Ako je kupatilo u potkrovlju i imate plafon pod kosinom, iskoristite svaki kutak ugradnim policama, kako stojećim tako i visećim.

moderno kupatilo2

Izaberite kombinaciju dve ili tri boje za police i zidove kupatila, a koje će dati zanimljiv kontrast, poput mint zelene i boje lavande.

Ogledalo

Moderna ogledala proizvode se sa ramovima od najražličitijih materijala kao što su dervo, metal ili staklo. Takodje, mogu biti obogaćeni perlama ili kristalima a za luksuznije varijante – cirkonima.

Važno je da iznad ili pored ogledala mora biti postavljeno dovoljno jako rasvetno telo.

Osim osnovnih sanitarija i ogledala i nameštaja, u kupatilo treba, ako ima dovoljno mesta, postaviti vagu, mašinu za pranje veša, korpu za odlaganje prljavog rublja, stolicu ili tabure od nepromočivog materijala dok će cveće u saksiji dati poseban pečat.

moderno kupatilo5

Ogledalo sa metalnim ramom odlično će se slagati sa luksuznim tapaciranim nameštajem za kupatilo.

Kada i WC šolja

Ako u kupatilu želite modernu kadu, umesto klasičnih akrilnih ili limenih, stavite kadu od drveta ili stakla. Kade sa nožicama su retro, što je poslednjih sezona opet u modi. Osim što su moderne, daće kupatilu romantičnu notu. Ipak, i jednostavno uredjeno kupatilo sa klasičnom kadom, umovaonikom i WC šoljom, možebiti moderno uredjeno, zahvaljujući detaljima i kupatilskom nameštaju.

Ispred kade i WC šolje postavite prostirke od materijala koji možete često da perete.

Za sanitarni čvor je neophodna jei dobra ventilacija. Prozor, ako ga imate, obogatite vitražom ili rozetom. Ne stavljajte roletne, boljeje odlučiti se za bele vodootporne zavese. Možete izabrati i mutno staklo. Ako nemate prirodnu ventilaciju, izaberite ventilator i obezbedite neophodnu ventilaciju.

moderno kupatilo6

Kada u retro stilu sa nogicama od čelika, odlično će se slagati sa klasičnim slavinama na umivaoniku i WC šoljom koja ima dssku od drveta.

Osvetljenje

Iskoristite prirodnu svetlost ako imate prozor. U slučaju da nema prozora ni prirodnog svetla, oslonite se na moderne lampe za kupatilo odstakla ili u vidu sitnih lampi koje ćete postaviti oko ogledala. Što više ogledala – to bolje! Ako niste ljubitelj lampica svuda po kupatilu, odaberite lagani luster koji daje prirodnu belu svetlost. Mali luster će delovati moderno i elegantno.

Boje

Izaberite boje boje polako i pametno. Ako kombinujete pločice za krečenjem pažljivo kombinujte boje jer jako kontrastne boje odnosu na pločice mogu da učine da kupatilo izgleda manje . Zato izaberite boju za krečenje koja se previše ne razlikuje od boje kupatilskih pločica.

Preporučljive nijanse su krem , breskva , bledo plava… koje će ovetliti i vizuelno povećati prostor.

Ako volite jarke boje, možda bi bilo bolje da njih iskoristite za bordure u kupatilu. Možete napraviti i kombinaciju boja – svaki zid druga boja. U tom slučaju jedan zid može biti u tamnijoj boji.

moderno kupatilo4

Dajte toplinu Vašem kupatilu zastorima u oranž, žutoj ili crvenoj boji. Za dodatno osveženje prostora iskoristite pogodne sobne biljke kao što su palme i paprati.

Saveti i predlozi za feng shui uredjenje kupatila

Prema feng shui pravilima kupatilo bi trebalo da se nalazi uz bočni zid kuce, i bolje je da WC odvojen od kupaonice. Ako imate jednu prostoriju, poslužite se trikom i napravite tanak polupregradni zid izmedju wc-a i kupaone.

Kupatila ka severu i zapadu

Za pod su preporučljivi materijali od zemlje ili kamena, mermera i svih prirodnih materijala. Za ogledalo se savetuje četvorougaon oblik i ram napravljen od drveta.

Ormani i police treba takodje da budu od drveta kao i korpe za odlaganje prljavog veša. Sredstva za odrzavanje higijene, treba da su van vidokruga, dakle u zatvorenim polocama ali uredno složena.

Poželjno je da imate biljku u kupatilu. Zasadite jeu metalnoj posudi i stavite je na vrh wc vodokotlica u cilju stabilizacije. Kada treba da bude od emajliranog čelika a zastor od pamuka. Za pod su odgovarajuće prostirke od metala, čupave i blago zaobljenih oblika.

Kupatilo ka jugu i istoku

Pod je poželjno da bude uradjen od materijala koji podseća na drvo. Prostirke takodje treba da su pamučne a ram ogledala od metala.

Odraz u ogledalu ne treba da prikazuje toalet.

Preporučuju se i drveni držač za sapun, toalet papir i peškire. Dobro bi bilo i da wc daska bude od drveta.

moderno kupatilo3

Ultra moderno kupatilo sa hidromasažnom kadom , luksuznim kupatilskim nameštajem i neobičnom zidnom keramikom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts