Foto tapete idealne su za zidove dečije sobe

Odlučili ste da renovirate i opremite sobu vašeg deteta? Pitate se na šta najviše obratiti pažnju i kako najlakše promeniti životni prostor vaših mališana? Zbog raznovrsnosti i obilja ponude nameštaja, detalja , tehnike u prodavnicama,pazite da ne potrošite novac na nešto što detetu zapravo neće ni biti potrebno. Jedan od načina da brzo i lako promenite kompletan prostor dečje sobe su foto tapete.

Dečje tapete polako osvajaju naše tržište i prave se od najrazličitijih materijala, ima vodootpornih, sa sjajnim premazima, reljefnih… Upravo od kvalitetamaterijala i proizvodjača zavisi i njihova cena. Sve one, namenjene su za dečje sobe, čiji ćete potpuni prostor radikalno promeniti uz pomoć malo mašte i kreativnosti.

Tapete za zidove dečje sobe tako možete naći sa motivima junaka iz crtanih filmova, a jako su popularni motivi kao što su gradovi, karta sveta, konji, more sa fantastičnim fotografijama morske flore i faune, zatim tu su tapete sa životinjama i najraznovrsnije moguće slike.

foto tapet deca 4

Dimenzije tapeta za dečju sobu su obično klasične i prodaju se u rolnama, mada, ako je foto tapet sa nekim predimenzioniranim motivom, koji se spaja iz više delova, morate pažljivo premeriti sobu vašeg mališana, i voditi računa o rasporedu nameštaja kako ne biste nekom komodom ili stolom pokrili ljupke slike i šare sa foto tapeta.

Ako imate bebu u kući, nemojte padati na neke „bebeće” dezene za tapete, kao što su leptiri i cvetići, jer vape dete, iako beba, ima već razvijen ukus , gleda crtane filmove, ima omiljene likove i junake, pa će možda više voleti neka konkretnijarešenja a neće znati kako da vam to stavi do znanja.

Možda je zato najlakše da na zidove nalepite neutralne jednobojne tapete preko kojih možete nesmetano lepiti stikere ili manje foto tapete koje ćete izabrati na osnovu reakcije vašeg deteta. Povedite bebu obavezno u kupovinu i iznenadićete se koliko vam može pomoći pri izboru.

Dekorativne nalepnice ili stikeri lako se odlepe i menjaju drugima i zato su jedno su od “pametnih” rešenja.

Jedno je sigurno, izbegavajte jake i tamne boje kao i sivu boju, a posebno crna ne dolazi u obzir!

foto-tapet-deca1

Planirajte unapred

Da bi se svaki deo nameštaja savršeno uklopio u prostor i da bi tapete bile kvalitetno i dobro postavljene, dobro pripremite zidove i uhvatite se četke! Prostoriju očistite, zaštitite folijom i selotejpom nameštaj, sklonite tepihe… Ako tapete nisu samolepljive, pripremite odgovarajući lepak.

foto tapet deca3

Uključite decu u posao!

Naravno, sve će Vam biti lakše, ali i skuplje, ako angažujete profesionalce, ali ipak je jako lepo i preporučljivo da zajedno sa svojim detetom, posebno ako je malo starije, zajedničkim snagama radite na uredjenju njegove sobe.

Imajte u vidu dadeca brzo rastu, i da će im verovatno lik sa foto tapeta brzo dosaditi. Zu se opet vraćamo na priču s početka, a to je da probate sa univerzalnim neutralnim rešenjem, odnosno da izaberete jednobojne tapete preko kojih ćete lepiti razne stikere po ukusu i uzrastu vašeg deteta.

foto-tapet-deca2

Lični pečat

Objasnite vašem detetu da , ako njegov drug iz odeljenja ima foto tapet sa likom na primer Miki Mausa, to ne znači da i ono treba da napravi isti izbor. Uredjenje dečje sobe je idealan način da dete naučite da trebada bude jedinstveno i da neguje sopstveni ukus i stil.

Dečije sobe mogu biti uređene i tematski, u zavisnosti od sklonosti i talenata vašeg deteta. Za mlade sportiste birajte foto tapete sa omiljenim herojima iz raznih sportova, ako vaša devojčica voli balet, izaberite tapete u pink boji, ako dete voli životinje, napravite zebraste ili tigraste zidove – ali sa ukusom i bez preterivanja.

Odaberite boje tapeta koje će oslikavati temperament vašeg deteta. Plava, zelena i smeđa boja će smiriti prostor, dok će ga crvena, ljubičasta, narandžasta i žuta sobu učiniti življom.

Osigurajte zaštitu od sunca. Dečija soba mora da ima roletne ili zastore. Uskladite ih sa foto tapetama po pitanju boja i dezena, kako bi soba bila skladna celina.

Prilikom kupovine foto tapeta, takodje se posavetujte sa stručnim licima, koje vas mogu uputiti u važne detalje i preporučiti najbolji izbor za vaše dete.

Prostor i dimenzije

Znajte da boje mogu vizuelno smanjiti ili pak povećati površinu sobe vašeg deteta. Ako želite da se soba čini većom, birajte svetlije boje tapeta, sa dezenima poput horizontalnih pruga, a ako želite da prostor optički smanjite, dobar izbor su nešto zagasitije boje i na primer vertikalne pruge ili linije.

Uređenje dečje sobe je poseban izazov, ali i uživanje, pa tako s pino ljubavi stvorite prostor koji će biti podsticajan, maštovit i prijatan vašem detetu!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts