Ideje za izbor zavese za kupatilo

Zavese za kupatilo

Kupatilo je neretko jedan od najmanje prostranih prostorija u kući ali to ne znači da ga je zbog toka lako urediti. Osim osnovnog nameštaja za kupatilo i sanitarija, tu je mnoštvo detalja koje treba uklopiti u skladnu celinu.

Ako vaša tuš kabina ili kada nemaju fabrički ugradjene zastore od plastike ili nekog drugog materijala, iskoristite to kao idealnu mogućnost za često osvežavanje prostora – uz zavese za kupatilo.

zavesa za kupatilo

Relativno su povoljne i možete ih stalno menjati, i tako postići novu notu vašem kupatilu. Ideje su gotovo neograničene a pre svega zahvaljujući inovacijama dizajnera ovih zavesa, pa su tako na domaćem tržištu prisutni različiti proizvodjači, brendovi, deseni, materijali…

Potrudite sedaboje zavesauklopite sa bojom sanitarija i kupatilskog nameštaja. Ako vam jekupatilo u nekoj neutralnoj boji, slobodno ga osvežite tako što ćete oko kade ili tuša postaviti jarko crvene zavese, pink, tirkizne ili marinsko plave. Takodje, eksperimentišite i sa šarama i detaljima, što će sigurno osvežiti kupatilski prostor.

zavesa za tuš kabinu

Osim toga, zavese za kupatilo pokazaće Vašu kreativnost i ukus. Izbor je vipe nego zadovoljavajući – od onih kineskih zavesa od par stotina dinara uz koje ćete dobiti i plasične alkice za postavljanje pa do vrlo luksuznih i skupih sa neobičnim detaljima i aplikacijama. Najvažnije je da su vodootporne. Osim onih od plasične folije nalik na mušeme, postoje i zanimljive tekstilne odnosno platnene zavese za kadu ili tuš, koje su otporne ne vlagu zbog posebne mešavine vlakana u sastavu i tkanju.

zavesa za kadu

Providne zavese za kupatilo su posebno interesantne naravno ako su izradjene od kvalitetnog nepropusnog materijala. Providne odnosno bezbojne zavese se preporučuju ako je kupatilo već sa pločicama u jakim bojama i nameštajem u različitim bojama.

Ugaone zavese za kadu ili tuš kabinu prosto se podrazumevaju kada je kabina postavljena na taj način da je potrebno zaštititi sve zidove.

zavesa za kupatilo

Rolo zavese za kupatila

Kada su u pitanju prozori u kupatilu, rolo zavese su vrlo jednostavan i atraktivan način za ulepšavanje kupatila. Pristupačne su i ne moraju biti skupe ako se odlučite za osnovnu varijantu. Ne propuštaju svetlo ili ga skroz blokiraju pa Vam u kupatilu nisu potrebne žaluzine ili roletne. Takodje, mogu se uklopiti na svaki prozor pošto postoji veliki izbor kada su u pitanju dimenzije ovih zavesa. Njihov jednostavni dizajn uklopiće seu skoro svako kupatilo . Ako ste malo veštiji u kombinovanju stilova i boja ,prednost ovih zavesa je i to što se proizvode u kalupima različitih dizajna ili običnog dizajna u različitim bojama. Proizvode se u panelima od platna, antilopa, vinila …

Sprečavaju zagrevanje i mogu biti svojevrtan tip izolacije a i lako se ugradjuju pa Vam neće biti potreban stručnjak – stavite držače na obe strane prozora koji treba da se podese i onda pričvrstite vaše nove rolo zavese. Posebno su preporučljive zakupatila jer na primer vinilne rolo zavese neće izgubiti boju od vode kojoj su izložene niti će se lako uflekati zbog uticaja vlage. Njihova još jedna prednost je što se lako čiste jer se ne moraju skidati. Jednostavno, prvo ih usisajte a onda deterdžentom rastvorenim u hladnoj vodi. Boja imneće izbledeti ovakvim načinom održavanja.

Kako oprati zavese za kupatilo

Zbog visokog stepena vlage u kupatilu, na zavesama se često nakupi buđ. Ukonite ovu neestetsku pojavu blagim rastvorom deterdženta ili krpom koju ste potopili u sirće.

Platnene i pamučne zavese operite u toploj sapunici a jake i otporne fleke skinite rastvorom izbeljivača. Pomešajte 3,5 litra tople vode sa pola šolje izbeljivača. Natopite sundjer u ovaj rastvor i obavezno koristite rukavice. Zavese za tuširanje su posebno nezgodne za pranje, zbog svojih zelenkastih mrlja pri dnu. Zavese za kupatilo svakako možete prati i u veš mašini, a savetuje se da to obavite na temperaturi od 30 stepeni. U odeljak za detergent, osim praška za pranje stavite i malo sirćeta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts