Ramovi za slike – idealan detalj za osveženje doma

Sitnice i detalji nekada mnogo mogu da urade a to važi i za uredjenje doma. Nema sumnje da su ramovi za fotografije jedan od najbojih načina da oplemenite enterijer. Bilo da je reč o porodičnim fotografijama, ili fotografijama s odmora, zatim razglednicama ili umetničkim slikama, sa odgovarajućim ramovima, obezbedili ste vašem životnom prostoru individualni pečat.

Takodje, monotoni zidovi koji su jednobojni postaće vedriji i življi, a ako Vam je stan opremljen minimalistički, ramovi za slike su pravi način da dom oplemenite veoma brzo sa uživanjem.

ramovi za fotografije

Ramovi za slike – savršen detalj za sve prostorije

Možete ih staviti u bukvano svaku prostoriju u kući, računajući i kupatilo i kuhinju pa i terasu.

Ramovi u radnoj sobi razvedriće prostor, a ramovi sa slikama u jarkim bojama koje postavite po zidovima kuhinje, vizuelno će povećati prostor.

Ništa lepše od prebiranja po porodičnim fotografijama ili slikama sa putovanja kako biste izabrali one prave za ram.

ram ideja

Ako imate prostran dnevni boravak, nemojte propustiti da jedan deo sobe iskoristite za policu čija će isključiva namena biti izlaganje fotografija. Ako nemate dovoljno prostora, iskoristite za to jedan zid. Okrugli ramovi su posebno zanimljivi, kao i stakleni ramovi ili oni malo elegantniji sa cirkonima.

Zid uz unutrašnje stepenište, takodje je odličan prostor za izlaganje fotografija i slika. Najvažnije pravilo u ovom slučaju je da ramovi prate linije stepeništa. Najpre napravite raspored slika na podu, a onda ram, po ram, kačite na zid.

Ako imate veliki broj slika, čije su dimenzije različite, biće lepše da ih postavite sa manjim medjusobnim razmakom.

ram za slike

Ako u bilo kojoj sobi imate prazan zid velike površine, učinite ga prijatnijim za oko fotografijama najbližih članova porodice. Ako niste ljubitelj prikazivanja klasičnih fotografija, a volite eleganciju, napravite crno bele verzije slika i okačite ih na zid, u visini očiju.

Važno je da omiljene fotografije postavite u ramove sa staklima, kako biste ih sačuvali od prašine i oštećenja a i da ne bi izbledele.

U mnogim radnjama možete nabaviti najobičnije ramove od stakla i šper ploče ili od drveta. Možete ih obojiti u željenu boju i sve zajedno, fotografije postaviti u još jedan veći drveni ram.

Na tom panelu možete da dodate i neke aplikacije ili ukrasne detalje a okvir za fotografije napravite od paspartu papira.

ramovi od papira

Elektronski ramovi postaju sve popularniji, pa se odlučite za jedan od njih ako želite dinamično menjanje fotografija brzinom koju sami odaberete. Ovo je svojevrsni sistem – jedan ram – mnogo različitih fotografija.

Osim toga, slike sa interesantnim ramovima mogu biti i deo Vašeg poslovnog okruženja. Poznato je da porodični ljudi vole da na posao sa sobom „vode „ svoju porodicu tako što će njihovu fotografiju držati na radnom stolu. Poslovni prostor koji je monoton, odmah postaje drugačiji sa ramovima velikih dimenzija i vedre tematike. Radnici će se bolje osećati i lakše obavljati svoje zadatke.

pravljenje ramova

Umetničke slike

Ako želite da uramite umetničku sliku, klasični drveni ram će se dobro uklopiti u bilo koji enterijer. I ovde se za okvir preporučuje paspartu koji može biti različitih dimenzija i boja, zavisno od motiva na slici.

Sliku će najlepše da istakne crni ili beli paspartu. Boje paspartua mogu biti jače ako slika posedujedosta neutralnih tonova.

Veština uklapanja slike ili fotografije sa ramom je svakako važan element u dekorisanju životnog prostora. Naravno, sliku možete postaviti i bez rama, ako tako više volite i ako je slika iz domena apstraktnog slikarstva.

Uramljeni printovi na papiru ili pvc foliji takodje će doprineti osvežavanju prostora. Na primer, pejzaži koji su štampani na velikom formatu daju prostoru osećaj dubine.

ramovi a3 i a4

Postavljanje ramova na zid

Slike treba da budu postavljene u visini očiju, a ramovi treba da budu u skladu sa nameštajem koji imate. I kontrast boja i stilova je poželjan samo ako ga dobro uklopite.

Posebno atraktivno izgleda da slike ili čak i same ramove birate i postavite u vidu nekog geometrijskog asimetričnog tela.

Rustika

Ako ne možete da kompletan dom uredite u etno stilu, unesite dašak rustike kroz detalje kao što su ramovi. Sigurno je da ćete sa ovakvim detaljima i ukrasima učiniti dom toplijim i udobnijim. Drveni ramovi obloženi prtenim tkaninama ili materijalom za ćilime kao i duborez na ramovima, oplemeniće prostor, kao i ramovi od gipsa ili od kovanog gvoždja. Najboljeje da se odlučite za ramove koji su ručni rad.

Ramovi za slike – napravi sam

Najpre nabavite osnovni ram u odgovarajućoj veličini (a3 ili a4 format) a onda ga preradite na jedan od hiljadu načina. Mi Vam nudimo neke zanimljive ideje za pravljenje. Kućna izrada ramova može biti zabava za celu porodicu.

ramovi za slike

Upotrebite lepkove sa šljokicama, preko kojih ćete ponovo lepiti šljokice ili štras.

Na osnovni ram od drveta ili od kartona možete da zalepite i školjke ili kamenčiće koje ste letos skupljali na plaži dok ste bili na odmoru. Možete lepiti i malo krupniji pesak.

Ako želite originalni ram za fotografije sa venčanja, iskoristite staru čipku i zalepite je po ramu zajedno na primer sa sitnijim veštačkim cvećem.

Iskoristite i dekupaž tehniku koje jeste jednostavna ali zahteva vežbu. Nalepite motive sa salveta a onda ram prelakirajte. Umesto salveta možete koristiti i isečke iz novina. Iskoristite zanimljive detalje.

Za ramove u dečijoj sobi, dugmad će delovati izuzetno atraktivno. Nalepite dugmiće u različitim bojama i veličinama po ramu.

Ako umete da radite sa glinom, napravite elemente po želji i pažljivo ih zalepite na ram posle pečenja. Na kraju obojite i dobili ste unikatan ram!

Po ramu možete lepiti i suvo cveće i grančice ili zanimljive origami figurice od papira.

Konopac takodje možete obložiti lepkom, uvijati po želji i zalepiti po ramu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts